2021. február 17., 09:19

Zenekarok a vírushelyzetben

A zenei együttesek a járványhelyzet következtében nem csupán a folyamatos koncertlehetőségektől esnek el, de a kijárási korlátozások okán közös zenélésre, próbákra sincs lehetőségük. Arról, hogy miképpen hidalják át ezt a problémát, s hogy ez a kiszámíthatatlan időszak hogyan befolyásolja a zenekar mindennapjait, a lévai járás három zenekarát, az ipolysági Kingfisherst és a ChapteR5-ot, illetve a farnadi székhelyű Estendønt kérdeztük.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: ChapteR5

A Kingfishers fiatal tagjai a szigorú korlátozások miatti nehézségeket a digitális eszközök nyújtotta segítséggel próbálják enyhíteni. Ugyan nyolc szem közti eszmecserére nincs lehetőségük, de a virtuális térben természetesen gyakran felkeresik egymást, s ápolják a kapcsolatokat.

„Három koncertet magáénak tudó kezdő zenekarként viszonylag pöttömnyi, bár annál értékesebb hallgatósággal büszkélkedünk. A velük való állandó kapcsolattartás már problémásabb. Mindenesetre ezúton is köszöntjük őket, jó egészséget kívánva mindenkinek” – üzentek, majd a terveikről is szóltak:

Természetesen készülünk új szerzemények publikálásával, részletmorzsák idővel a közösségi hálón lesznek elérhetők. Amíg nem lehet élő koncerteket tartani, addig szeretnénk folytatni a stúdiómunkát, a dalok felvételét és kiadását, hogy a rajongóink ne felejtsék el a dalainkat. Ha valódi pozitív változást nem is hozott az elmúlt időszak, az biztos, hogy a sok új zenei ötletünk összehegesztése már a végső stádiumba érkezett. Reméljük, hogy a korlátozások enyhülését követően a slágerhajó vitorlát bonthat, s találkozunk a fesztiválszigeteken!”

A ChapteR5 legénysége is hasonló cipőben jár. A járványügyi szigorítások miatt nemcsak a próbákat, hanem a stúdiómunkákat is kénytelenek voltak szüneteltetni. Mint mondták, ez nagyon megviselte a zenekart, hiszen imádnak zenélni, alkotni, s számukra ez nem csupán egy hobbi, hanem szenvedély. Úgy gondolják, hogy sokkal jobb lenne személyesen, akár egy jó pofa sör mellett kommunikálni, de bíznak benne, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba.

„Elég nagy baráti körrel rendelkezünk, így természetesen ők és a rajongók is kíváncsiak minden egyes lépésünkre. A legfontosabb információkról igyekszünk beszámolni a zenekar közösségi oldalain. Az elmúlt időszak számunkra is rengeteg korlátozással járt, viszont született néhány téma, s többek között egy új nóta is. Reméljük, hogy ezt hamarosan be is tudjuk mutatni” – fogalmazták meg a Chapter5 tagjai, akik a 2. ChapterFestet tervezik, s decemberre is tartogatnak egy bulit. Szeretnének továbbá egy második albumot is, amihez már három-négy dal el is készült.

Tavaly a huszonnégy tervezett koncertünkből csak öt valósult meg, így nagyon bízunk abban, hogy az idén minden jóra fordul és visszatérhetünk a színpadra”

– adtak hangot reményüknek, amiben az Estendøn tagjai is osztoznak.

Utoljára az utolsó koncertünkön, november 6-án láttuk egymást. Akkor közönség nélkül játszottunk az A38 hajón. Azóta csak az online térben tudjuk a kapcsolatot fenntartani. Fontos, hogy tudjuk, kivel mi a helyzet; mindemellett most leginkább a tavasszal megjelenő dalokkal kapcsolatos egyeztetések folynak. Alig várjuk, hogy új felvételeket mutathassunk a közönségünknek!”

– árulta el a zenekar énekesnője, Kaszmán-Saróka Liliána, aki kitért arra is, hogy a nevezett budapesti koncert után, amelyet a tévében is közvetítettek, sok üzenetet kaptak. A farnadi székhelyű zenekar tagjai leggyakrabban az Instagram-sztorikon keresztül vannak kapcsolatban a hallgatóikkal.

„Ha inspirálódok és eszembe jut valamilyen ötlet, megörökítem azt, majd fejlesztgetem, hogy mire újra összeülünk, könnyebb dolga legyen a zenekarnak” – mondta el a zenekar gitárosa, Bánovski Richárd, aki a három nevezett együttes tagjaival egyetemben próbál pozitívan állni a dolgokhoz. Tisztában vannak azzal, hogy ez a fajta eseménytelenség a zenekarok szempontjából semmiféle pozitívumot nem hoz, egyéni szinten viszont van lehetőség fejlődni…

Estendon
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.