2019. május 11., 10:58

XVII. Csengő Énekszó kórusfesztivál

Érsekújvárott 17. alkalommal rendezték meg a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok kétnapos országos fesztiválját, melyen az énekkarok négy kategóriában mérték össze tudásukat.  

csengo-1-bokor.jpg
Médialapozó

Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere, aki operaénekes lévén maga is otthon van a zenében üdvözlőjében kiemelte:

A kórusban éneklés egy láthatatlan kötelék ember és ember közt. A közös éneklés új barátságokat teremt, konfliktusokat simít el, boldogabbá teszi az embereket.

Az ebédszünetben Juhász Mónikával a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont és a Városi Művelődési Központ Gyermekkarának vezetőjével beszélgettem. Elmondta, ahogy vége van itt a versenynek, már másnap készülnek is a következő megmérettetésre, mert a három év gyorsan eltelik.

Juhász Mónika karnagy
Juhász Mónika karnagy

A Csengő Énekszó versenyre igényes repertoárt – Kodály és kortárs zeneszerzők műveiből, népdalcsokrot -szokott összeállítani, hogy meg tudjuk állni a helyünket. „Komáromban kórusének terén nagyon jó a helyzet, hiszen van három nagy gyermekkarunk, három „kiskórusunk” és még egyetemista kórusunk is.  Évente járunk járási versenyekre és egyéb rendezvényekre, össze tudjuk hasonlítani tudásunkat másokéval, ami nagyon inspiráló. 2016-ban aranysávos minősítást értünk el ezen a versenyen a zsűri dicséretével” – tájékoztatott Mónika, aki annak idején maga is tagja volt a kórusnak, amely az idén ünnepli fennállásának 58. évfordulóját.

a Jókai Mór AI gyermekkórusának baráti csoportja
a Jókai Mór AI gyermekkórusának baráti csoportja

A Marianum Egyházi Iskolaközpont Gyermekkórus baráti csoportjával az összkari próba előtt futottam össze. „Csapat, közösség, család lehetünk. A kórusban csak úgy lesz tökéletes a mű, ha mindenki hozzáteszi a maga tehetségét. Van, hogy a tanárnő énekválasztása eleinte nem tetszik, de bevállaljuk és a végére mindig szépen szól– sorolták lelkesen. Elmondták, voltak már nemzetközi versenyeken Bécsben, Krakkóban, szerepeltek a Pátria Rádióban és rengeteg rendezvényen.

Kazán József és Danczi József szervezők
Kazán József és Danczi József szervezők

„A Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága fórumot biztosít az iskolai kórusok részére a megmérettetésre és a zenei oktatás segítésére” – informált Kazán József a társaság vezetőségi tagja. Hangsúlyozta, eddig a zenei oktatás a 6. osztályban megállt, éppen akkor, amikor a gyermek érzelmi élete kinyílna, bár éppen most van ebben egy pozitív változás, ugyanis a 7. és a 8. osztályban is bevezették. Odahaza nem énekelnek, az éneklési tudás hanyatlik. Pedig a kórusmű egy csoda, ahol a melódia dominál, és a szívek kitárulnak, az érzelmek kivirulnak. Mostanság előtérbe kerülnek a hangszerrel kísért művek, mert ezek segítenek megtartani az intonációt és a harmóniát, de a jó értelemben megszállott kórusvezető kíséret nélküli műveket igyekszik választani.  

„Szívfájdalmunk, hogy olyan iskolák, mint a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, vagy a galántai Kodály Zoltán Gimnázium, amelyek nagy elődök nevét viselik és eddig rendszeres résztvevői voltak versenyünknek, az utóbbi időben nem merik vállalni a szereplést. Pedig van megoldás, hiszen egy évvel az országos szemle előtt szervezzük a Vox Juventutist, a kezdő kórusok fesztiválját, ahol a kórusvezetők segítséget kapnak az előbbrelépéshez“ -jegyezte meg a szervező.

A résztvevők az összejövetel második napján flash mobbal lepték meg az újváriakat a főtéri Szentháromság szobornál – népdalokat énekelve.

Az értékelő bizottság tagjai: Kertész Attila, Pécs – elnök, Kocsis-Holper Zoltán, Sopron, Sapszon Ferenc, Budapest, Stubendek István, Komárom, Dr. Tamási László, Debrecen.  

dolgozik a zsűri
dolgozik a zsűri

Eredmények:   
I. kategória
Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Kicsinyek Kórusa – Komárom – aranysáv a zsűri dicséretével
Jókai Mór Alapiskola és VMK Kicsinyek Kórusa – Komárom - aranysáv
Ady Endre Alapiskola Primulácska Gyermekkara – Párkány - ezüstsáv
Czuczor Gergely Alapiskola Kicsinyek Kórusa – Érsekújvár – ezüstsáv

II. kategória
Széchenyi István Alapiskola és Óvoda Csalogány Gyermekkara – Felsőszeli - aranysáv
Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Nagyok Gyermekkara – Komárom - aranysáv
Szenczi Molnár Albert Alapiskola Gombocska Gyermekkara – Szenc - aranysáv
Ady Endre Alapiskola Primula Énekkara – Párkány  - aranysáv
Jókai Mór Alapiskola és VMK Gyermekkara – Komárom - ezüstsáv
Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Magnificat Gyermekkara – Ipolyság - ezüstsáv
Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Franz Schubert Gyermekkara – Zselíz - ezüstsáv
Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara – Galánta - ezüstsáv
Eötvös Utcai MTNY Alapiskola Nagyok Kórusa – Komárom - bronzsáv

 

 

III. kategória
Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Ifjúsági Kamarakórusa – Ipolyság - ezüstsáv
Szondy György Gimnázium Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Kara – Ipolyság - ezüstsáv
Selye János Gimnázium énekkara és hangszeres kamaraegyüttese – Komárom - bronzsáv

 

 

IV. kategória
Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara – Nagymegyer - aranysáv
Gyermekkórus, Művészeti Alapiskola – Alistál -ezüstsáv
Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola Gyermekkara – Muzsla- bronzsáv

  

Különdíjak:

A Magyar Kodály Társaság díját 3 fiatal karnagy kapta.
Lénárt Krisztina karnagy, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda Csalogány Gyermekkara és   a Kodály művek autentikus előadásáért,
Tóth Katalin a szenci kórus karnagya a mintaszerű összeállításért,
Orsovics Yvette, aki ezen a fesztiválon 3 együttessel és kiválóan szerepelt.

Az Atempo „Hajnalok Völgye” kórusfesztiválsávot a legjobb kortárs interpretációért az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolának ítélték.
Polgármesteri díjban részesült Balogh Csaba karnagy, aki közel 55 éve alapította a galántai Kodály Zoltán Gyermekkórust, aki a kodályi eszmeiség, kodályi zenei nevelési elvek terjesztésében kiemelkedő szerepet játszott az elmúlt fél évszázadban.
A Csemadok-díjban Lénárt Krisztina felsőszeli karnagy és kórusvezető, illetve Tóth Katalin a Szenczi Molnár Albert Alapiskola Gombocska Gyermekkarának karnagya részesült.

Vendégművészek is megtisztelték a neves versenyt, többek között a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa.

A képeket köszönjük Ozsvald Norbertnek.

 

csengo-1-bokor.jpg
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.