2022. január 26., 11:50

Workshoppal tért vissza a Fraktál

2022. január 24-én az online térben tartották meg a Fraktál nevet viselő könnyűzenei szakmai csoport idei első rendezvényét. Az esemény kapcsán a könnyűzenei mozgalom megálmodójával, Kaszmán-Saróka Liliánával, az Estendøn zenekar tagjával beszélgettünk.

Fraktál
Fotó: Fraktál archívum
a 2019-es találkozó

Milyen céllal jött létre a szakmai csoport?

Még 2019 nyarán született meg az ötlet, hogy a hazai zenészeknek létrehozzunk egy olyan találkozót, ahol szakmai témákban cserélhetnek tapasztalatot, ahol a zeneiparban működő szakemberektől tanulhatnak újat, ahol megismerkedhetnek egymással, s ahol akár egymást segítő közösséget is létrehozhatnak. Az első találkozó még abban az évben, ősszel meg is valósult, melynek nagyon pozitív visszhangja volt. Ez megerősített abban, hogy egy ilyen szakmai közösség létezésére valóban igény van. Sajnos 2020-ban a koronavírus-járvány mindkét tervezett találkozónkat meghiúsította; tavaly már meg sem próbálkoztam a szervezéssel.

Most viszont úgy tűnik, visszatért az élet a mozgalomba…

Igen, az idei esztendőnek úgy indultam neki, hogy az elmúlt két év kiszámíthatatlanságával – abszurd módon – legalább már lehet számolni, s ilyen körülmények között kell keresni a lehetőségeket. Megújult erővel egy workshoppal indítottuk a közös tanulást, melynek az volt a célja, hogy a résztvevők egy kis inspirációt szerezhessenek menedzseri feladataikhoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb hazai zenekar a menedzseri feladatokat házon belül oldja meg. Nincs szlovákiai menedzsment iroda, ami levenné a zenészek válláról a szervezési feladatok terheit, s a menedzseléssel foglalkozó ügyes szakemberből is kevés van. A produkciók körüli feladatokat azonban valakinek el kell végeznie, főleg ha egyről a kettőre szeretne jutni az adott formáció. A koncertek szervezésétől, a dal- és lemezkiadáson, a promóciós teendőkön keresztül egészen a pénzügyi feladatok elvégzéséig megannyi részletre kell odafigyelniük a zenészeknek, ezért mindenkinek jól jön egy kis segítség, ösztönzés, tapasztalatcsere. Ezt erősítette meg a hétfői workshop is, így az igényeket meghallgatva folytatjuk a közös tanulást az online térben.

Mi motivál, hogy zenészként a saját zenekarod mellett másokkal is foglalkozz?

Hiszek a közösség erejében, hiszem azt, hogy egymást erősítve olyan kollegiális és baráti kört hozhatunk létre, melyben a hazai kulturális élet egy szövetét erősíthetjük. Szlovákiában a járványhelyzet (nem) kezelése mérhetetlenül elfojtja az online világon kívüli kulturális életet, és lassan eljutottunk odáig, hogy a közönség elszokott a közösségi élményektől, nagy részük beragadt a fotelébe. Úgy gondolom, egy ilyen áldatlan helyzetben könnyebb karöltve túljutni az akadályokon, könnyebb így megoldási lehetőségeket keresni. Nem kérdés, a kulturális élet állapota nagyban befolyásolja a mi zenekarunk lehetőségeit is. Szóval ha csak egy kicsit is, de hozzátehetek néhány lépéssel a pozitív irányba való haladáshoz, akkor meg is teszem azokat a lépéseket.

Mi vár azokra a zenészekre idén, akik a Fraktál csoportjának tagjai?

Ahogy már említettem, több online programmal tervezem segíteni szakmai téren a zenészek tanulását, előrehaladását. Olyan szakembereket is tervezek bevonni adott alkalmakra, akik hiteles és hasznos tapasztalatokkal tudnak szolgálni nekünk. Mindemellett még mindig dédelgetem azt a tervet, hogy újra találkozhatunk és zenélhetünk együtt az offline térben egy találkozó keretein belül, mint azon az emlékezetes 2019-es őszi hétvégén.

A Fraktál - szlovákiai magyar zenészek szakmai zárt csoportjába a következő oldalon lehet bejelentkezni néhány kérdés megválaszolásával: https://www.facebook.com/groups/fraktalmozgalom/
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.