2022. szeptember 6., 19:01

Visszatérés, könnyek és sztárparádé - Először adott koncertet a Foo Fighters a dobosuk halála óta

Taylor Hawkins március 26-i tragikus halála után a múlt hétvégén újra színpadra állt a Foo Fighters, egy sztárokkal és megható pillanatokkal tarkított emlékkoncerten, amelyre a londoni Wembley Stadionban került sor.

Foo Fighters
Fotó: Foo Fighters

Március végén túlzás nélkül az egész zenei világot megrázta a hír, hogy a Foo Fighters mindig mosolygós, szenvedélyesen és utánozhatatlan stílussal játszó dobosa, Taylor Hawkins 50 éves korában elhunyt.

A zenekar egy dél-amerikai koncertsorozat kellős közepén volt, ám Hawkins halála után az egész turnét lemondták és a Foo Fighters egészen szeptember 3-ig visszavonult a nyilvánosság elől.

Keringtek persze képek a közösségi médiában, hogy Dave Grohlt újra látták mosolyogni egy koncerten. Mégis, valahol árulkodó volt az, ahogyan a zenekar a történtek után kommunikált. Röviden, tömören, együttérzésre és a hozzátartozók gyászának tiszteletben tartására kértek mindenkit. Érezhető volt, hogy nagyon megrendítette a zenekart Hawkins elvesztése, és szinte biztosra lehetett venni, hogy a Foo Fightersnek bizonyos értelemben vége. Június 8-án aztán megtört a csend: a zenekar bejelentett két emlékkoncertet, egyet Londonba, egyet pedig Los Angelesbe.

Dave Grohl tragédiája

Amikor 1994-ben Kurt Cobain, a Nirvana frontembere öngyilkosságot követett el, Dave Grohl, a zenekar dobosa hónapokig nem nyúlt hangszereihez, és úgy látta, nincs értelme folytatni a zenélést. Végül mégis stúdióba vonult, rögzített 14 dalt, amelyek új együttesének, a Foo Fighters alapjait jelentették.

2022-ben Grohl hasonló helyzetben találta magát: ismét elveszített egy közeli barátot és zenésztársat, s az emlékkoncert első felvonása után is kérdés: hogyan tovább?

Azt, hogy mennyire fontos szerepet töltött be Taylor Hawkins a zenekar életében, mi sem bizonyítja jobban, mint a Foo Fighters eredeti dobosának egyik nyilatkozata. William Goldsmith 1995 és 1997 volt tagja a Foo Fightersnek, ám Dave Grohl nem volt elégedett a játékával, így a dobos távozott a zenekarból. Akkori helyzetéről később úgy fogalmazott: dobosnak lenni a Nirvana egykori dobosának zenekarában nem a leghálásabb feladat.

A történtek után Dave Grohl felhívta az egyik barátját, hogy nem ismer-e valakit, akinek lenne kedve a Foo Fightersben dobolni. A barát, akit Taylor Hawkinsnak hívtak, rögtön rávágta, hogy de, ismer. Mint kiderült, Hawkins saját magára gondolt, így aztán csatlakozott is a zenekarhoz. Onnantól kezdve pedig egy ritka és őszinte baráti-testvéri kötelék alakult ki kettejük között, amelyet a rajongók és a közönség több mint 20 éven keresztül, számos pillanatban láthatott.

Taylor Hawkins szeretetének ünnepe
Azok, akik ismertétek őt személyesen, tudjátok, hogy senki más nem tudott úgy mosolyt csalni az arcotokra, megnevettetni vagy táncolni vagy énekelni, ahogy ő tudott. És azok, akik távolról csodálták őt – biztos vagyok benne –, hogy ugyanezt érezték”

- mondta a szombati, közel 6 órás emlékkoncert elején Dave Grohl, aki a Foo Fighters tagjaival együtt köszöntötte a nézőket. A megnyitót követően aztán egy masszív, 50 (!) dalból álló megaprodukciót láthatott a közönség. Az MTV YouTube csatornájának hála pedig a világ bármely pontjáról bárki becsatlakozhatott.

Foo Fighters
Fotó:  Foo Fighters
A fellépők teljes listája

A Foo Fighters először Liam Gallagherrel adott elő néhány Oasis klasszikust, majd a koncert hátralévő részében különböző, Hawkins zenész barátaiból és példaképeiből álló formációk adták át egymásnak a stafétát.

Leírni és eligazodni is nehéz lenne a között a sok performansz között, amelyek elhangzottak. Így aztán a teljesség igénye nélkül: a már említett Oasis dalok mellett Van Halen, Jeff Buckley, Elton John, Pretenders, AC/DC, The Police, Rush és Queen klasszikusok hangzottak el; olyan előadók tolmácsolásában, mint Brian May és Roger Taylor (Queen), Stewart Copeland (The Police), Geddy Lee (Rush), Paul McCartney, Wolfgang Van Halen, Brian Johnson (AC/DC) és Lars Ulrich (Metallica).

Apáról fiúra

Az est végén aztán visszatért a Foo Fighters, és a koncert kétségkívül két legmeghatóbb pillanata is ide köthető.

Dave Grohl a Times Like These című dal közben többször is elérzékenyült, s kénytelen volt abbahagyni az éneklést. Az este talán legmegindítóbb pillanata mégis Shane Hawkinshoz, Taylor 16 éves fiához köthető.

Shane az utolsó előtti, My Hero című dalnál ült be a dobok mögé, s az egész világ láthatta, hogy az alma bizony nem esett messze a fájától. Kísérteties volt a hasonlóság, mind játékban, mind hangzásban, mind pedig mimikában. Valóságos érzelmi csúcspontja volt ez a koncertnek, sajátos feldolgozása a gyásznak – a fiú és a zenekar részéről is. Megható volt látni, ahogyan Grohl a fiatal Shane-el kommunikált, s úgy tekintett rá, mint a saját fiára.

Ezek után biztosra vehető, hogy a továbbiakban Grohl egyfajta apaszerepet betöltve fogja mentorálni egykori barátja fiát. Sőt, akár még az is elképzelhető, hogy ő veszi át apja helyét a zenekarban. Nem ez lenne az első ilyen eset a zene történetében: gondoljunk csak az emlékkoncerten szintén fellépő Rufus Taylorra (Roger Taylor Queen-dobos fia), vagy Jason Bonhamre (John Bonham Led Zeppelin-dobos fia).

Mindenesetre nehéz megmondani, milyen jövő vár a zenekarra. Az emlékkoncert első felvonása lezajlott, a folytatásra pedig szeptember 28-án, Los Angelesben kerül sor. Utána pedig valószínűleg leülnek és átgondolják a lehetőségeiket. Az nem kérdés, hogy Grohl és a zenekar tagjai folytatni fogják a zenélést, hiszen szinte mindenkinek van valamilyen mellékprojektje. A kérdés mindössze annyi: lehet-e, érdemes-e Taylor Hawkins nélkül tovább folytatni a Foo Fighterst?
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.