2018. május 7., 15:10

Vasárnapi lemezbemutatóra készül Korpás Éva

Javában folynak Korpás Éva, Fonogram- és többszörös Harmónia-díjas népdalénekes Libidaridom című lemezbemutató koncertjének a próbái. A komáromi pacsirta új CD-jéről és a május 13-ai fellépéséről nyilatkozott portálunknak.

Korpás Éva
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Korpás Éva facebook oldala

Legutóbb 2015 karácsonya táján jelent meg lemeze, Fecském címmel, amelyre a műfaji korlátok áthágása és a stílusok fúziója volt jellemző. A készülő Libidaridom című CD-je is hasonlóképpen jellemezhető?

Az új lemez teljes mértékben a világzenei vonalat követi. Az a Csalogató című 1. és a Szól a kakas, szól című 2. lemezem folytatása, hiszen a Libidaridom dalaiban is a komolyzenei ihletettségtől a jazzig sokféle zenei műfaj ötvöződik, s azokból sem hiányozhatnak a népzenei elemek. E CD anyaga a Fecském anyagánál kissé vidámabb lesz, s azzal a családok apraját-nagyját közös zenehallgatásra sarkalljuk.

Ismét a már jól bevált muzsikusokkal működik együtt, vagy újabb zenészek is erősítik csapatát?

A tehetséges zenészekkel már a Fecském című lemez kapcsán is ugyanebben a felállásban játszottunk együtt, legrégebben a gitárokon, zongorán és kobzon kísérő Madarász Andrással. Kezdettől fogva kitűnő zenészként és zeneszerzőként is mellettem van, s e CD is nagy mértékben az ő keze munkáját dícséri. A Szól a kakas, szól című lemezzel ellentétben a vonós hangszereket a szaxofon váltja fel, azaz Sipos Dávid szólóival és nagyszerű ötleteivel járul hozzá a Libidaridom hangzásához. A régi társak közül Lelkes Tibor most is nagybőgőn, Varjú Attila pedig dobokon játszik. A budapesti Dömény Krisztián jóvoltából az egyik dalunkban új színfoltként jelenik meg a citera, e hangszer már megszokott hangját újszerűen megszólaltatva. Továbbá hat lányból álló kórusunk is színesíti az összeállítást, akik szintén fellépnek majd a vasárnapi lemezbemutató koncerten. Köztük van Lili lányom és a keresztlányom, Korpás Réka is, a többiek pedig a tanítványaim. Persze, a későbbiekben mindenütt majd nem tudunk ilyen nagy létszámban koncertezni.

Melyik stúdióban vették fel az új hanganyagot, miért Libidaridom a címe s hány dalt tartalmaz, illetve ki tervezte a lemezborítót?

Mivel Madarász András Érsekújvárban létrehozott egy kis házi stúdiót, már a Fecskémet is ott vettük fel, ahogy e folytatást is. Az utómunkálatokat is ő végezte. A lemezborítót a magyarországi születésű, Barcelonában családot alapított Molnár Jaqueline képzőművész tervezte. Többek között Lackfi János költő verseit is ő szokta illusztrálni. A Szól a kakas, szól című gyereklemezem és a Malek Andreával készített Az ördögfióka és a tündér című lemez borítója is az ő munkája. A CD-n több csallóközi, zoboralji, somogyi, moldvai, gyimesi dal és egy vers hallható. Weöres Sándor A paprikajancsi szerenádja című versét Lili lányom mondja el. A címről annyit: vannak az ún. libizáré-dallamok – ez egy játékos, kiegészítő kifejezés a szövegben, amely CD-nk egyik dalában is szerepel.     

Május 13-án 16 órától a komáromi Matica-székházban tartják lemezbemutató koncertjüket. Mi indokolta a helyszín-választást?

A helyszínválasztást több dolog indokolta. Elsősorban a kedvező ár, másrészt ehhez a műfajhoz érdemesebb egy 300 fős befogadóképességű, hangulatosabb termet választani. Továbbá köztudott, hogy Jozef Černek, a Matica-ház igazgatója őszintén tiszteli a magyarokat, kultúránkat, s hozzánk is nagyon korrekt módon viszonyult. Az épülethez fűződő kötődésem sem mellékes, hiszen ott, az egykori Szakszervezetek Házában régebben néptáncosként és versmondóként is gyakran szerepeltem, díjakat nyertem. A vasárnapi koncertre annak helyszínén kívül a Madách Könyvesboltban is vásárolhatók belépőjegyek. Nagy szeretettel várjuk a családok apraját-nagyját!

 

Korpás Éva
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.