2019. november 11., 16:21

Tizedik alkalommal rendezték meg a Gömöri Kórustalálkozót

Jubilált a Gömöri Kórustalálkozó, amelyet szombaton már tizedik alkalommal rendeztek meg Rimaszombatban a Városi Művelődési Ház színháztermében.

gomori_korustalalkozo_01.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

Az énekkarok gömöri kórustalálkozóját minden ősszel a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete a Blaha Lujza Vegyeskórussal közösen szervezi meg. A vegyeskar tizedik alkalommal házigazdája a rendezvénynek, ahová szlovákiai kórusokon kívül magyarországiakat is meghívnak.

Az esten a hazai fellépők mellett bemutatkozott a diósdi Gellért Kórus, a tesmagi Amicorum Vegyeskar és a bősi Kék Duna Vegyeskar. 

A diósdi Gellért Kórus 1993-ban alakult. Tagjai amatőr énekesek, akiket a zene szeretete kovácsolt össze. Művészeti vezetőjük a 2018-as évadtól Stiblo Anna. Repertoárjukban a kórusirodalom ismert művei, egyházi és világi darabok, spirituálék és népdalfeldolgozások szerepelnek. Rendszeresen részt vesznek Diósd kulturális életében, közösségi rendezvényeken, gyakran lépnek fel a környező településeken és Budapesten is. Több külföldi versenyen szereztek arany, ezüst és bronz minősítést. 

A diósdi Gellért Kórus
Fotó:  Virsinszky Tamás
A diósdi Gellért Kórus

A bősi Kék Duna Vegyeskar idén ősszel ünnepli fennállásának 48. évfordulóját. A kórus munkáját jelenleg Hozák Margaréta karnagy, pedagógus irányítja. Megalakulásukkor csak népdal-feldolgozásokat, majd később 2-3 szólamú kórusműveket adtak elő különböző járási rendezvényeken. Egykori karnagyuknak, Ág Tibornak köszönhetően hazai és határainkon túli kórustalálkozókat szerveztek, és vettek is részt különböző rendezvényeken. A mai napig fellépnek a város és a Csemadok által rendezett ünnepségeken, a baráti kórusok rendezvényein, adventi hangversenyein. 

A bősi Kék Duna Vegyeskar
Fotó:  Virsinszky Tamás
A bősi Kék Duna Vegyeskar

Az Amicorum Vegyeskar 2015 nyarán alakult Tesmag községben, de nemcsak helyiekből, hanem a környező települések dalosajkú tagjaiból áll. Karnagyuk Szabó Balázs Szabina. Repertoárjuk elsősorban az egyházzenei kórusirodalom remekeiből tevődik össze, bár nem zárkóznak el teljesen a könnyedebb műfajok elől sem. 2017-ben aranysávos minősítést értek el a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenyén, a galántai Kodály Napokon.

A tesmagi Amicorum Vegyeskar
Fotó:  Virsinszky Tamás
A tesmagi Amicorum Vegyeskar

A Blaha Lujza Vegyeskórus 2007 áprilisában alakult a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete mellett. A dinamikusan fejlődő énekkar rendszeres fellépője a Csemadok által szervezett rendezvényeknek, mindig eleget tesz Rimaszombat városa, a szűkebb és tágabb régión belüli felkéréseknek. A galántai Kodály Napokon legutóbb ezüstkoszorús minősítést értek el. Tevékenységükért 2018-ban Rimaszombat város díját is megkapták.

A rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus
Fotó:  Virsinszky Tamás
A rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus

"Nagyon kellemesen éreztük magunkat és nagyon nagy örömmel jöttünk, mert ritkán van lehetőségünk Közép- és Kelet-Szlovákiában énekelni" – mondta Hozák Margaréta, a bősi Kék Duna Vegyeskar vezetője. "Mivel első alkalommal járunk itt, ezért gondoltuk, hogy különféle műfajokból próbáljuk megmutatni, mi az, amit szeretünk énekelni. Népdal feldolgozással, madrigállal és egy-két egyházi kórusművel is készültünk" – közölte a karnagy, aki 2005-től irányítja a több mint húsz tagot számláló kórust.

Sósik Szilárd, a Blaha Lujza Vegyeskórus karnagya elmondta, hogy a repertoárt általában ők is színesebbre szokták összeállítani, s nem volt ez másként most sem. Hallható volt két egyházi jellegű mű, de a popkultúrából is vettek át dalokat. Ezenkívül a karnagy Ave verum című saját szerzeményét is előadták, illetve egy Kodály-művet, amelyek ebben a formában most debütáltak a gömöri közönség előtt.

X. Gömöri Kórustalálkozó
Fotó:  Virsinszky Tamás
X. Gömöri Kórustalálkozó

A rimaszombatiak a hétvége másik napján, vasárnap sem maradtak zenés mulatság nélkül. A Szivárvány Polgári Társulás ugyanis már tizennegyedik alkalommal rendezte meg Magyarnóta Fesztiválját, amelyre szintén a Városi Művelődési Központ színháztermében került sor. A műsorban fellépett Bangó Margit, Bősi Szabó László, Dóka Zsuzsa és Lévay Ágnes, akiket Sándor János és zenekara kísért.

A X. Gömöri Kórustalálkozóról a Magyar 7 hetilap következő számában is olvashat.

gomori_korustalalkozo_01.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.