Teltházas koncertet adott a Csermely Kórus Kassán

hirek.sk 2018. január 07., 15:29
20. alkalommal tartott újévi koncertet a kassai Csermely Kórus. A rendezvényt már hagyományosan köszöntötte Csáky Pál európai parlamenti képviselő. Minden évben ezzel a hangversennyel veszi kezdetét a magyar kulturális élet Kassán.


Megvan a huszadik! Ezzel a mondattal köszöntötte visszajáró vendégként és a kórus tiszteletbeli tagjaként Csáky Pál  európai parlamenti képviselő a huszadik „Csermely Kórus és vendégei” újévi hangversenyén a kassai közönségét. A koncert komoly, értékes üzenetet közvetít Európa felé, mondta Csáky Pál.

„A legfontosabb az, hogy az emberek megbecsüljék önmagukat és egy ilyen koncertsorozattal minden évben Kassa város polgárai és a régió polgárai önmagukat becsülik meg”, fogalmazott az európai parlamenti képviselő. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a koncert jó alkalom a magyarok és szlovákok, „de főleg a magyarok év eleji találkozójára, hogy elegánsan, civilizáltan kezdjenek egy új évet”.


A felvidéki magyar és szlovák előadók mellett magyarországi művészek és zenészek is felléptek a színvonalas jubileumi hangversenyen. Haraszti Attila kassai magyar főkonzul azt hangsúlyozta, hogy minden évben ezzel a hangversennyel kezdődik a kulturális élet a városban. „Úgy éreztük, a Főkonzulátus részéről is nagyon fontos, hogy ehhez hozzájáruljunk. Igyekszünk minden éven szerepet vállalni ennek a fontos rendezvénynek a megvalósulásában.”

A Művészetek Háza koncerttermében közel hatszázan élvezték a Csermely Polgári Társulás által szervezett, egész estét betöltő, felemelő élményt nyújtó zenei találkozót. A hangverseny megálmodója Havasi Viktória, aki immár húsz éve szívvel-lélekkel szervezi a ma már közéleti eseménynek számító koncertsorozatot. Mint mondta, ezt tartja a felvidéki magyarság legnagyobb akciójának. „Pozsonytól, Budapestig mindenki eljön, egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, politikusok minden évben megtisztelik jelenlétükkel az év nyitó kulturális rendezvényét.” Az a tény, hogy évek óta visszajárnak a koncertre egyben bizonyítéka annak, hogy szeretik és igénylik a Csermely kórus nyújtotta élményeket.


A házigazda Csermely Kórus mellett a koncert állandó vendége a Csengettyű Kórus. Karnagya, Kekeòák Szilvia szerint közösség építő ereje van a koncertnek, „mi nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk és próbáljuk képviselni úgy az iskolát, hogy a közönség utána azt mondja, hogy jó volt, hogy itt voltunk. Ez nekünk nagyon sokat jelent.”


A hazai és külföldi szólisták, köztük a Havasi testvérpár és az Európa szerte ismert Ludovik Kendi színes repertoárral gazdagították a műsort. Szabó Sipos Máté magyarországi karmester a kiváló kassai hangulatot méltatta. „Mindig nagy öröm itt lenni, mert fantasztikus a hangulat, csodálatos, hogy ennyi ember, ilyen lelkesedéssel, tulajdonképpen minden zeneszámot kitörő ovációval fogad.  Nagyon érdekes, hogy válik zenekarrá egy sok helyről jött csapat, vagy, hogy lesz egy produkció, hirtelen, az este folyamán egy nagyszerű előadás.”

Az est egyik fénypontjának számító produkció Bábel Klára világhírű hárfaművész előadása volt. „Ez a nagyon nagy kedvesség, a mosoly, ami visszasugárzik a színpadra, az mindig olyan nagyon jó érzés. Azt hiszem, hogy itt a közönség fantasztikusan lelkes” – mondta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művésze.


A húszéves újévi hangversenynek nemcsak hagyományteremtő, hanem közösségépítő ereje is van. A kassai és egyben a felvidéki magyar kulturális élet egyik fontos pillérének számít.

0 HOZZÁSZÓLÁS