2022. február 15., 20:00

Szombaton este A Dal-ban: Hajrá Ildikó, hajrá Pillangó!

Az MTVA hivatalos közleménye szerint tegnaptól ismert A Dal 2022 utolsó, 4. előválogató műsorában szombaton fellépő előadók névsora. A tíz színpadra lépő között lesz Bodrogköz szülötte, Palágyi Ildikó is.

Palágyi Ildikó
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Csoboth Edina

Királyhelmecen született, általános iskolás éveit  itt töltötte. Lapunk olvasói múlt heti számunkban már olvashatták vele készült beszélgetésem. Ebből megtudhatták, hogy

a ma már Budapesten élő és alkotó nagyon sokrétű előadóművész kiskorától tudatosan készült jazzénekesi pályájára, ami a miskolci konzervatóriumi éveivel vette kezdetét.

Pár napja a legismertebb tartalommegosztó csatornán is meghallgatható a Pillangó c. dal, annak videóklipjével.

Ildikóban éveken át érlelődött annak gondolata, hogy  egyszer majd jelentkezik az idén 10 éves, a műfaji sokszínűségéről híres dalválasztó showba. Jó platformnak tartotta arra, hogy a saját zeneiségét minél szélesebb közönségnek megmutassa. Szerinte most, egy viszonylag kis zenei piacon rengeteg előadó van jelen, szinte ömlik ránk a mindenféle információ. Igy elég nehéz eljutni az emberekhez, közönséget építeni. Ildikó arra gondolt, hogy esetleg ez a verseny minderre jó lehetőség lenne.

Egy olyan nagyon élő műfajban tevékenykedik, ami inkább legkoncertszínpadokon van jelen, a tv-ben sokkal ritkábban. Fontosnak tartja viszont, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson az a nagyon sznes zenei paletta, ami jelen van a koncerttermekben.

Palágyi Ildikó
Koncerten a Kobuci kertben, 2018-ban még Indigó művésznéven
Fotó:  Hegyi Júlia Lily

Sokáig nem volt olyan dala, amit megfelelőnek tartott volna arra, hogy megmérettesen, mert eddigi zenei pályafutása alatt, A Dalt megelőzően általában a jazz anyanyelvén, angolul írta dalszövegeit. Bár volt néhány magyar dala, de egyiket sem adta ki, ezek kikoptak, mert nem érezte elég erősnek őket. Már kislánya megszületését követően, új energiákkal feltöltődve, tavaly megírta a Pillangó c. dalát, amiről 

azt gondolja, megmutatja, hogy pillanatnyilag hol tart énekesként és szerzőként.

A dal elkészülte nagyjából egybeesett a verseny kiírásával,  így Ildikó úgy gondolta, idén beadja  a jelentkezését a műsorba. Örömmel fogadta a hírt, hogy a több száz beküldött dal közül a zsűri beválogatta abba a 40 alkotásba, amelyeket január végétől szombat esténként a képernyőn láthatunk, hallhatunk.

Palágyi Ildikó
Gyémánt Bálint gitárművésszel a magánéletben és zeneileg is társak
Fotó:  Hegyi Júlia Lily

Ildikó elárulta még azt is, hogy a dalszerzésben számára  nagyon fontos a személyesség. 

Abban hisz, hogy ami őszintén, hittel, a zenét figyelve, a lénye mélyéről jön, az idővel megtalálja a közönségét. Úgy gondolja, arra tudnak rezonálni az emberek, ami szívből jön.

Legalábbis hallgatóként ő az ilyen zenéket keresi. Ildikó szabadon szeret szárnyalni, mint a pillangó (is). A műfajában, a jazzben  nagyon fontos a spontán pillanat, a közönséggel való interakció: hogy egy adott időben, egy térben kik vannak együtt, hogyan hatnak egymásra, hogyan csapódnak le az energiák. Az elmúlt két év bezártságából tavaly kicsit kiszabadulva, a meglévő koncertfellépéseit éppen ezért is tudta Ildikó zenésztársaival mód fölött értékelni. Nem csak nekik, maguknak a daloknak is jó volt az élő koncerteken levegőt kapni, emberek közt szárnyalni.

Palágyi Ildikó
Palágyi Ildikó zenekarának férje is tagja - a jobbján
Fotó:  Hegyi Júlia Lily

A napokban már folynak a próbáik. Bár megesik, hogy a színpadi füsttől az előadók szinte alig látják a velük szemben ülőket. Ildikó majd elképzeli velük együtt közönségét, azokat is, akik a képernyők előtt hallgatják és nézik a Pillangó-t. Zenésztársaival örülne, ha köztük gondolatban sok felvidéki szempárral is találkozhatna.  Azt kimondottan értékelik, hogy pár éve a zene is élő lett A Dal színpadán. Ildikónak, aki a jazz előadóművészi közegéből jön, ez különösen sokat jelent.

Szombat este, 19:35-kor a Dunán szurkoljunk együtt minél többen a lírai szerzeményének! A Pillangó c. dala arról szól, miként válhat egy nehéz élethelyzet erőforrássá.
 “A mélységekben ott van a szárnyalás lehetősége” – vallja a művésznő.

A közeljövőt illető terveivel kapcsolatos kérdésemre válaszolva elárulta, hogy a versenyben elhangzó szerzemény is hallható lesz az idénre tervezett magyar nyelvű kislemezén.

Alkotó folyamatába pedig egyre inkább igyekszik majd bevonni a meséket is.

Nem gyerekek számára készülő dalokra kell gondolnunk. Felnőttek részére készül egy ilyen jellegű meglepetéssel. A műfajt különösebben egyelőre nem pontosítva, Ildikó annyit elárult, hogy élete különböző területeit (a jazz-énekes és dalszerző előadóművészi énjéhez társul a tanári és segítő énje is gyógypedagógus, logopédus , pszichopedagógus, meseterapeuta minőségében) kívánja összefogni. Lényének ez a sokszínűsége kiforrni látszik. Szerzőként és előadóként is úgy érzi, hogy belső világában mindezek egyre nagyobb hatással vannak egymásra.

A Dal 2022 élő showjába jutott 40 produkció mindegyike részt vesz az online Akusztik Dalversenyben. A közönség szavazata alapján egyikük megnyeri annak fődíját. Palágyi Ildikót is támogathatjuk majd szavazatainkkal! Hajrá!
Palágyi Ildikó
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.