Szlovák és magyar művészek az újévi cimbalomkoncerten

hirek.sk 2017. január 11., 16:40
BUDAPEST. Svájci, szlovák és magyar művész is színpadra lép pénteken a 12. Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncerten a budapesti Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

"A gálakoncerthez szorosan kapcsolódik, hogy idén 25 éve alakult meg a Cimbalom Világszövetség, amelynek négy kontinensen 34 országból vannak tagjai. A jubileumi kongresszus idén Besztercebányán lesz" - mondta Herencsár Viktória cimbalomművész, a világszövetség elnöke, az est háziasszonya és egyik fellépője az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.   

Mint elhangzott, a műsor első felében Herencsár Viktória négy cimbalomművet ad elő az Anima Musicae kamarazenekarral. Köztük lesz egy 18. századi mű, svájci művészek számára írt darabjai, valamint Kovács Mátyás művének ősbemutatója. A művész beszámolt arról, hogy a műsort rögzítik, és márciusban CD-n fog megjelenni.   

A koncert első része után kiállítás tekinthető meg a helyszínen a Cimbalom Világszövetség 25 évének legfontosabb eseményeiből, majd következik a nemzetközi gála.   

"Svájcból Johannes Fuchs, a világszövetség alelnöke népzenét fog játszani, majd a szlovák Rusín Èendeš zenekar klasszikus és világzenei darabokat ad elő. Az est különlegessége lesz, hogy tibeti hangtálak a cimbalommal együtt fognak megszólalni Horváth Anita segítségével, aki egyébként a Budafoki Dohnányi zenekar hegedűse" - mondta Herencsár Viktória.   

A Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncert nyilvános főpróbája csütörtökön lesz a rákoshegyi Baptista Imaházban.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS