2022. október 28., 13:22

Színesebb és változatosabb a Red Hot Chili Peppers idei második lemeze

Néhány hete jelent meg a Red Hot Chili Peppers idei második nagylemeze, a Return of The Dream Canteen, amely zeneileg sokkal felszabadultabb és izgalmasabb, ugyanakkor kevésbé egységesebb, mint az áprilisban kiadott Unlimited Love.

red hot
Fotó: A zenekar FB-oldala

Mi sem mutatja jobban az idő múlását, mint a számok és a tények. Például, hogy a Red Hot Chili Peppers jövőre lesz 40 éves, s a zenekar tagjai sem fiatalok már. Flea, a basszusgitáros októberben töltötte be a hatvanat, Anthony Kiedis énekes november 1-én ünnepelhet majd, miközben Chad Smith dobos már egy évvel előttük jár. A kakukktojás a 3 éve visszatért gitáros, John Frusciante (52), aki 18 évesen került be a zenekarba. Mindez 1988-ban történt, miután a Red Hot Chili Peppers alapító gitárosa, Hillel Slovak túladagolás következtében elhunyt.

Vissza a csúcsra

Az 1991-es, nagy áttörést hozó Blood Sugar Sex Magik lemez (olyan slágerekkel, mint a Give It Away és az Under the Bridge) után azonban Frusciante is ördögi körbe került. Távozott is a zenekarból, hogy aztán démonaitól és függőségeitől megszabadulva 1998-ban újra csatlakozzon a kaliforniai zenekarhoz.

Ez a második eljövetel hozta el 1999-ben a zenekar legismertebb és talán legjobb lemezét, a Californicationt.

A Red Hot Chili Peppers csúcsra ért, s a kétezres években már a mainstream rockzene élvonalában volt. 2009-ben azonban az új kihívásokra vágyó Frusciante távozott a zenekarból, az új gitáros Josh Klinghoffer lett, aki egészen 2019 nyaráig töltötte be a pozíciót.

S ha már az imént számokról beszéltem – a 2010-es években a Red Hot Chili Peppers mindösszesen két lemezt adott ki: a kissé haloványra sikeredett I’m With You-t (2011), és a jóval izgalmasabb, kísérletezősebb The Getaway-t (2016). Ezt a számot a Red Hot Chili Peppersnek már az idén sikerült elérni.
Végtelen szeretet

2019 nyarán ugyanis visszatért a zenekarba John Frusciante, akinek harmadik eljövetelét a koronavírus-járvány miatt csak idén élhették át a rajongók. Az áprilisban megjelenő Unlimited Love névre keresztelt lemez ugyan stílusában folytatta a The Getaway által megkezdett vonalat, ám Frusciante gitárjátéka a szó minden értelmében egy régi-új dimenzióba helyezte a hangzást. Már a februárban megjelenő első kislemez, a Black Summer gitárszólója is valóságos nosztalgiarohamot okozott a hallgatók körében, hiszen a 2006-os Stadium Arcadium óta először hallhatták a játékát.

Hasonló múltidézés volt még a One Way Traffic című dal, és összességében nézve az Unlimited Love egy tisztes visszatérés volt, az elejétől a végéig kiváló dalokkal – bár néhány keményebb tételt még elbírt volna a lemez.

S bár nagyon sokat hallgattam és szeretem is, az album legnagyobb hibája kétségkívül az, hogy túl sok rajta a dal és a végére megtörik a lendület.

Az Unlimited Love 17 dalt tartalmaz, játékideje pedig 1 óra és 13 perc. Véleményem szerint ez azért problémás, mert a zene így kevésbé marad emlékezetes, s a lemezzel együtt a végére maga a hallgató is elfárad. A zenei albumoknál különösen érvényes „a kevesebb néha több” elv, s ha belegondolok, a számomra igazán emlékezetes és ikonikus lemezek is többnyire 45-50 percnyi játékidővel rendelkeznek.

Az álomkantin visszatér

Mindezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert a pár hete megjelent Return of The Dream Canteen szinte percre pontosan ugyanolyan hosszú és zsúfolt, mint elődje. Mégis, koncepciójából adódóan a végére kevésbé érződik fásultnak. Ez a koncepció pedig abból állt, hogy az Unlimited Love felvételeinél a Red Hot Chili Peppers rögzített egy tonnányi dalt, s a kimaradt dalokból gyakorlatilag csináltak egy második lemezt. A zenekarnál ez bevett szokásnak számít, a Stadium Arcadium is egy 28 dalból álló duplalemez volt (CD-s viszonylatban), s még így is lemaradt róla közel egy teljes albumnyi dal.

Be kell valljam, elsőre nem igazán tetszett a Return of The Dream Canteen. Talán azért, mert nem igazán tudtam hova tenni, mert az egész a kimaradt dalok koncepciójára épült és mert nem leltem benne azt a közös szálat, ami egy egésszé fonná össze a dalokat. Végül azonban rá kellett jönnöm, hogy ez egyben az album erőssége is. Az Unlimited Love a visszatérés koncepciójára épít, érezhetően gondosan kiválogatott, hangulatban és témákban egymáshoz (úgy, ahogy) passzoló dalokkal. S utólag nézve hangzásban is sokkal merevebbnek tűnik.

Ha össze kéne hasonlítani a kettőt, akkor az Unlimited Love kis túlzással olyan, mint egy szalagavató hivatalos műsora a nagyteremben. Ellenben a Return of The Dream Canteen a vacsora utáni, kötetlen és zártkörű mulatság, ahol már tényleg csak az számít, hogy az ember jól érezze magát.
Friss csili, frissebb hangzással

Az új lemez témáiban és hangzásában is változatosabb, színesebb és bátrabb, mint elődje. Érezni lehet, hogy a zenészek letudták a kötelező kört a visszatérő lemezzel, a kimaradt dalokat pedig lazán felpakolták egy új albumra. Visszatérve a hangzásra: míg az Unlimited Love helyenként a The Getaway és a Stadium Arcadium témáiból merített, addig a Return of The Dream Canteen egészen a Californication - By the Way éráig nyúl vissza, amivel abszolút felküzdi magát a jó lemez státuszba.

Megtalálhatók rajta a klasszikus funk-rock dalok (Tippa My Tongue, Fake as F@k), keményebb, riffvezérelt darabok (Reach Out, Bag of Grins), elektronikus hangzással vegyített számok (My Cigarette, The Drummer) és érzelmesebb balladák (La La La, In The Snow). No meg persze azok a középtempós és dallamos, tipikus Red Hot Chili Peppers dalok, amelyekről általában úgy gondolják, hogy sosem elég belőlük, s éppen ezért kapják meg lemezről-lemezre a töltelékdal jelzőt. Érdekesség még, hogy a lemezborítóval és a CD-grafikával mintha egy Californication-szerű, kilencvenes évek végi enyhe pszichedéliát próbáltak volna megidézni.

A lemez ékköve és személyes kedvencem a Carry Me Home című hamisítatlan blues-rock dal, amelyben John Frusciante úgy szárnyal, mintha csak Jimi Hendrixet hallanánk játszani.

Véleményem szerint a kaliforniai zenekar nagysága abban rejlik, hogy képesek voltak több generáción át is jelentősek maradni, zenéjük időtálló, így aztán rajongótáboruk is rendkívül színes. Bár már jóval a 60 körül járnak, és a stílusuk is megváltozott, egy új Red Hot Chili Peppers album még mindig igazi ünnepnapnak számít. Így aztán csak remélni tudom, hogy még sok ilyen napot ünnepelhetünk majd a jövőben, s hogy a következőre nem kell majd olyan sokat várnunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.