Sziget - Az 1848-as forradalmi hullámra emlékeznek a Nemzeti Múzeum sátrában

muzsa.sk | MTI 2018. augusztus 08., 14:25

Sok más mellett forradalmi szerencsekerékkel, női sorsok bemutatásával és kokárdakészítéssel emlékeznek meg az 1848-as európai forradalmi hullám eseményeiről a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) sátrában a Sziget Fesztiválon.

Fotó: MTI

A Múzeumi Negyedbe ellátogató fesztiválozók az MNM sátrában közösen emlékezhetnek az 1848-as európai forradalmi hullám eseményeire. A Népek tavasza 170 éve, 1848 tavaszán Anglia és Oroszország kivételével Európa szerte láncreakcióként, egymást erősítve robbant ki azokban az országokban, ahonnan a fesztiválozók nagy része érkezik - közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

A játékoknak, bemutatóknak köszönhetően a fiatalok számára is kiderül, hogy a Nemzeti Múzeum kiemelt helyszíne volt az 1848-as magyar eseményeknek, a múzeum gyűjteménye több száz olyan emléket őriz, amely a korszak szellemiségét, lendületét közvetíti a jelenkor és a jövő számára.

Az MNM sátrába látogatók megpörgethetik a forradalmi szerencsekereket, megismerhetik a 19. század ikonikus és formabontó női sorsait, valamint egy térkép segítségével felfedezhetik, hány helyen zajlott forradalom Európában.

A látogatók nemzetőrnek öltözve saját nyelvükön elszavalhatják a Nemzeti dalt, egy óriás társasjátékban pedig megismerkedhetnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emigránsainak kalandos életével.

Egy kvíz segítségével megtudhatják, hogy a Népek tavaszának melyik szereplőjére hasonlítanak leginkább. Egy napra kurátorok is lehetnek, elkészíthetik hazájuk szabadságszimbólumát, amely a sátor falán kap majd helyet. Magukra festhetik a forradalom és a szabadság szimbólumait, megkomponálhatják egyedi legyezőjüket vagy készíthetnek saját kokárdát. Mindezek mellett a múzeum sátrában a fesztivál résztvevői különleges mintájú vászontáskát is nyerhetnek minden nap - írták a tájékoztatóban.

Napi háromszáz rendőr biztosítja a fesztivált

Naponta mintegy háromszáz rendőr biztosítja a szerdán megkezdődött Sziget fesztivált, amelyen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) idén először bűnmegelőzési és pihenőpontot is nyitott. 

Európa egyik legnagyobb fesztiválja rendőri szempontból is kiemelt feladat, ennek érdekében a BRFK folyamatosan elemzi és értékeli a hasonló hazai és külföldi rendezvények tapasztalatait – mondta el a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatóján Budapest rendőrfőkapitánya.

Bucsek Gábor közölte: rendészeti, közlekedésrendészeti, bűnügyi, felderítői és bűnmegelőzési feladatokat egyaránt el kell látniuk; a terrorcselekmények elhárítására például kamerarendszert telepítettek és a gépkocsis behajtást akadályozó biztonsági elemeket építettek ki.

A közlekedésrendészeti intézkedések során a BRFK ügyel a környék lakóinak nyugalmára, igyekszik mozgásukat csak a lehető legkisebb mértékben igyekszik korlátozni, de úgy, hogy közben a vendégek minél gyorsabb ki- és bejutását is biztosítsák - ismertette.

A terrorcselekmények megakadályozása mellett kiemelt figyelmet fordítanak az erőszakos, a vagyon elleni, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek megelőzése. Több rendőr a kilétét fedve, akár a Szigetre beköltözve igyekszik megakadályozni a zseblopásokat, a sátrak fosztogatását - árulta el, hozzátéve: idén francia rendőrök is szolgálatot teljesítenek a Szigeten.

A rendőrök idén már kizárólag környezetkímélő, elektromos rollerekkel, robogókkal, kisautóval, illetve kerékpárokkal közlekednek a Sziget területén –hangoztatta.

Bucsek Gábor hangsúlyozta, hogy a BRFK jelentős paradigmaváltást hajtott végre, az elmúlt években „nyitott” a lakosság és a látogatók felé, idén pedig bűnmegelőzési pontot is nyitott.

A programhelyszínen többek között biztonságiöv-szimulátor, motoros szimulátor, kvízek, többnyelvű tájékoztató anyagok és pihenőpont várja a fesztiválozókat, de lesz karaoke is, a bűnmegelőzési ponton dolgozó rendőrök pedig a bűnesetek áldozatainak is segítséget tudnak nyújtani.

0 HOZZÁSZÓLÁS