2019. május 20., 15:33

Szarka Tamás bemutatta új lemezét a SóSóSó-t

Szarka Tamás zenéje mélyről jön és erőt ad. A sajátos stílus, az irodalmi értékű szövegvilág hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A Ghymes zenekar alapító tagja most önálló lemezzel jelentkezik, amelynek bemutatója a magyar Nemzeti Színházban lesz Budapesten, szombaton május 25-én este hét órakor.

lemezbemutato_szarka-tomi.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

A máig Galántán élő Kossuth díjas zenész büszke arra, hogy Szlovákiában kisebbségi létben él. Ahogy mondja

Nem kell érzéseket kölcsönöznöm másoktól, mert találkoztam én már a világgal.

A szülőföldről az alkotó energiáinak forrásáról így szólt –

Szokták mondani: nekem ne lenne hazám? Ez is beszűrődik, ebbe nőttem bele. 6-7 éves koromban találkoztam először a kisebbségi lét kérdéseivel, hiszen színmagyar faluban nőttem fel. Galántára kerültem zeneiskolába, akkor tudatosult bennem, hogy itt valami nincsen rendben. Lehet, hogy nem is Magyarországon élünk?

Az új lemezről elmondta, hogy

két év alatt sok zene összegyűlik – ha összegyűlik. Nekem összegyűlt, szinte annyi, hogy még egy album kijöhetne.

A koncert munkálatairól annyit árult el, hogy a stúdióban felvett szólólemezt kell vissza építeni 8-10 emberre, ami egy hosszú folyamat, mert amikor írja, nem mindig van tekintettel arra, hogy élőben hogyan fog az szólni - úgymond eljár a keze.

A lemezt úgy jellemezte, hogy azokat egy kéz írta, a dalok egy gondolatból születtek.  Hatalmas lírai és nagyon ütős gyors dalok váltják majd egymást, tehát utazunk együtt majd a zenében. Ennyi tudatosság van ebben, és elég is belőle ennyi.

Szarka Tamás a bemutató során a lemez első számról a Tündértakaróról elmondta, hogy Franciaország déli részéről hozta a melódiát, ahol gyakran megfordult a Vujicsics együttessel, akkor Miquèu Montanaroval a Keleti Szél (Vents D’Est) programmal turnéztak. A dal tulajdonképp egy halottkísérő, így azt az érzékeny lelkületűeknek ajánlja.

A második dal, a Tulipán már egy vidámabb akár tánczeneként is használható nóta, amiben visszanyúlt a marosszéki forgatóshoz. Ez egy színházi muzsikaként íródott, de ezt most áthangszerelték erre a formációra.

Az „Üzenet a Parnasszusról” dalban már megszólal Szarka Tomi által annyira kedvelt hét-nyolcad, ami nagyon vissza tudja adni a balkáni miliőt, a szerelmes ringató táncot. Ezt a ritmust előszeretettel használta eddig is olyan közkedvelt dalaiban, mint a Bazsarózsa vagy a Tánc a hóban.

A Gyermek és a Korona dal részlet a 2018-as augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjéből. Akkor Tamás zenéjét nem csak hallhatták több százezren, hanem a pirotechnikának köszönhetően láthatták is. Akkor a zenébe beleírt egy verset, amit elmondhatott, mert a szervezők benne hagyták. Ezt a hangulatot szerette volna elhozni a lemezre.

A régi Ghymesen nevelkedetteknek a lemez egyik legkedveltebb dala valószínűen a Zöld erdőben lesz, hiszen ez egy közismert népdal feldolgozása, aminek szövegét, mivel rövidnek találta Szarka Tamás, „nagy bátran” tovább írta.

A Volt egy álmom című dal már régebbi, hiszen a Kuciak-gyilkosság hatására írta. Az eset azért is rázta meg, mert a szinte gyerekkorú fiatalokat Tamás galántai lakhelyétől hét kilométerre mészárolták le.

A címadó dal a SóSóSó, érthető lett volna angolul is, de inkább a fűszernél maradt, ami annyira fontos az életünkben. Szarka Tamás saját halálára írt egy vidám kis nótát, hogy „a legutolsó napon hét szép lányka repüljön el sírva a két szárnyamon”. Ez egy pergős dalra, tánc alá valónak sikeredett, így ugyanennek megírta a lassúbb verzióját reggae stílusban, amire még rappel is. Elmondta, hogy a halállal nem tud mit kezdeni. „Kerülgetjük ezt a témát, semmilyen korban nem értjük, és bár elég kegyetlen dolog, kinevetni azért ki lehet. Aztán meglátjuk, hogy ki nevet a végén, de ez egy borzasztó vidám, nagyon energikus, gyors nóta. Utolsó nap, utolsó nevetés, mindenből az utolsó.”

Íme, a lassabb verzió:

A lemez duplára sikeredett, ugyanis a SóSóSó lemez mellé újra kiadták az Anonymus lemezt is, hiszen az jelenleg nem elérhető, mert az Anonymus kiadójának vagyonát köztük a kész lemezekkel zárolták. A két lemez viszont érett arra, hogy ellakjanak egymás mellett a dupla CD-en vagy a pendrive-on.

lemezbemutato_szarka-tomi.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.