2020. február 26., 09:34

Szarka Gyula: Tücsöklakodalom

Szarka Gyula, Kossuth-díjas zenész, zeneszerző pedagógiát végzett, hosszú évek óta foglalkozik gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen ad gyermekkoncerteket. Műsorában megismerteti a magyar népzene alapjait és közösen énekel a gyerekekkel. A lendületes zenei feldolgozások közel állnak a mai gyerekek érzésvilágához, alkalmasak arra, hogy maivá, befogadhatóvá, megszerethetővé tegyék a magyar népdalkincset.

A mese korhatár nélküli. Ha gyerekként találkozunk vele egész életünket végig kíséri. Olyan ez mint a népdal, mára már számtalan zenei irányzat alakult ki belőle. A meséből pedig megszületett a dráma a színház és a költészet. És megtörténik a nagy varázslat, mert a mesében mindig a jóké, a bátraké a szerencse,  a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését. Szerintem mindannyian erre vágyunk.

– a mondja Szarka Gyula

A nemzetiségi tanterv egyik legalapvetőbb feladata a hagyományos magyar kultúra megismertetése, élővé tétele a gyerekek számára. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel kívánjuk ezt a célt elérni.

Szarka Gyula zenei anyaga különösen alkalmas arra, hogy hozzájáruljon e feladat valóra váltásához.

Szarka Gyula,Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapítója.
2004 áprilisában jelent meg első szóló lemeze Alku címmel. A lemezbemutatót színházi darab formájában is láthatta a közönség a Kolibri Színházban; a dalok előadásán kívül az úgynevezett "fekete színház" bábtechnikával keltek életre a lemezen hallható szerelmes levelek.
A 2007-es és 2008-as évadban nagy sikerű mesekoncert sorozatot tartott a Komáromi Jókai Színházban a Ghymes együttes néhány tagjával valamint a színház két színészével.
Bor és a lányka című második szóló albuma 2007-ben jelent meg, a lemez egy hónap alatt elérte az aranylemez minősítést.
13 dalba foglalva feldolgozta Arany János Toldi c. elbeszélő költeményét, mely 2009-ben jelent meg CD-n Toldi címmel. A "Toldi" album dalaiból született a Toldi - zenés költemény zenéje, amelynek színpadi bemutatójára 2012 márciusában a budapesti RaM Colosseumban került sor az ExperiDance Tánctársulat és a musical világából ismert énekesek előadásában.
Zenét írt a "A napfényben fürdő kastély" című ifjúsági játékfilmhez, a filmbemutatót 2010. december 17-én tartották Pápán.
Szarka Gyula zenéje hallható az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös produkciójaként 2011-ben bemutatott Csíksomlyói magyar passió című zenés passiójátékban is.
Megálmodója és főszervezője a 2006-tól minden évben megrendezésre kerülő Ghymes Fesztiválnak, melynek célja olyan hagyományteremtő művészeti fesztivál létrehozása, ami a jelenkori zenei, színházi, irodalmi életünk maradandó alkotásaira épít.
Zeneszerzője Zsugori című zenés komédia. Molière nyomán a 18. században alkotó drámaíró Simai Kristóf zsugori uramról, a telhetetlen fösvény emberről szóló 2 felvonásos zenés vígjátékát a Komáromi Jókai Színház mutatta be 2017. október 6-án.
A Zenta 1697 című rockopera zeneszerzője. A zentai csatáról szóló 2 felvonásos történelmi művet a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciójaként 2018. szeptember 8-án mutatták be a történelmi helyszínen, Zentán.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.