2019. október 24., 18:52

Sej, gyere vélem egy pár táncra

Október 25-26. között, immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Felsőszeli találkozó elnevezésű hagyományőrző rendezvényt, amelyen néptáncosok, néptáncegyüttesek, csoportok és zenekarok találkoznak a minőségi szórakozás jegyében.

felsoszeli-talalkozo.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az idei találkozó több szempontból is különlegesnek számít majd, tudtuk meg a rendezvény főszervezőjétől, Renczés Balázstól, akihez nagyon közel áll a népzene és a hagyományok megőrzése.

Balázs maga is műveli a népi muzsikát, a Bicskás zenekar prímásaként számtalan helyen zenélt már Felvidék-szerte. Elmondta, a Felsőszeli találkozó szervezése során rendkívül fontossá vált, hogy nagy teret kapjanak a néptánc-koreográfiák és a népi kultúra, mindez komoly hangtechnikával és fénytechnikával kísérve.

Ennek érdekében a néptáncosok és népzenészek köréből mind több embert igyekeznek mozgósítani.

Az idei találkozó szerves részét képezi a zene. A pénteki napon, október 25-én a rockzenéé lesz a főszerep a felsőszeli kultúrházban. Balázs elárulta, minden évben megpróbálták valamilyen külön koncepcióra felépíteni a rendezvényt, de idáig úgy tűnt, a pénteki programok csak egy szűkebb közönséget szólítottak meg, ezért idén a népszerű rockzene köré építenek, hiszen a népzenének és a rocknak nagyon sok köze van egymáshoz.

Este nyolc órakor a Rock it zenekar szólal meg, amely a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium mellett működő Tsizio színpad saját zenekara, ismert rockopera slágereket szólaltatnak majd meg. Az utánuk színpadra lépő Estendon formációnál a hegedű hangja biztosítja a népzenei történetet.

A szombati táncháztalálkozón is különleges zenei élmény várja a táncosokat. Négy zenekar zenél majd, oly módon, hogy a zenekari tagok átjárnak majd egymás formációiba zenélni. Az, hogy egyszerre hat-hét muzsikus húzza a talpalávalót, különleges élményt biztosít.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A táncháznál pedig mindenki muzsikálhat, akinek kedve tartja.

Balázs elárulta, az idei fellépések után két tájegység táncait oktatják majd, az egyik a széki a másik a moldvai táncok, mindkettő könnyen tanulható, nagyrészt dobogós körtánc.

A táncoktatók Domján Sándor Máté és párja, az Ifjú Szívek Táncszínházból.

A néptánc gálaesten fellép a Megyer Táncegyüttes, a Mátyus Néptánccsoport, az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes és a Höcögők Néptánccsoport.

felsoszeli-talalkozo.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.