2011. március 22., 16:33

Rost Andrea kapja idén a Székely Mihály-emlékplakettet

BUDAPEST.Mozart Figaro házassága című művének újabb sorozata előtt, a Magyar Állami Operaház színpadán veszi át szerda délután az idei Székely Mihály-emlékplakettet a Grófnét alakító Kossuth-díjas szoprán, Rost Andrea.

"Végigolvastam, hogy kik kapták meg az elmúlt majdnem ötven évben a Székely Mihály-emlékplakettet. Nagyszerű, hírneves művészek. Köztük 1970-ben szeretett és feledhetetlen mesterem, Bende Zsolt, akinek olyan sokat köszönhetek a pályám alakulásában. Ilyen társaságba kerülni jóval több, mint megtiszteltetés és nagy öröm" - mondta el az MTI-nek kedden a Kossuth-díjas szoprán.

 
Rost Andrea Budapesten szeptemberben mutatkozott be Grófnéként, a télen több Bohémélet előadásban énekelte Mimit. Ezt a szerepet is idén játszotta először Magyarországon. A hazai közönség számára újdonság lesz, hogy öt hét múlva Verdi Otellójában Desdemonaként debütál."Meglehetősen régen, 2003-ban és 2005-ben Riccardo Muti vezényletével Japánban csupán három-három alkalommal énekeltem Desdemonát. A következő hónapot rengeteg gyakorlással fogom tölteni - beszélt az új feladatról a szoprán.


Felröppent a hír, hogy Plácido Domingo azt szeretné, ha ősszel Los Angelesben ő lépne fel Melindaként. "Hivatalos felkérést még nem kaptam, de Domingo már kifejezte, ezt szeretné. Bizonyára azért is, mert a közönség talán emlékszik rám, a Hoffmann meséi Antóniáját énekeltem ott" - jegyezte meg. A nyáron valószínűleg elkészül az a lemez is, amelyre a 2010-ben Pécsett és a Dohány utcai zsinagógában bemutatott koncert, a Pannon dalok anyaga kerül.

Rost Andrea zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként. Még főiskolás volt, amikor a budapesti operaház ösztöndíjasaként elénekelte Gulyás Dénes rendezésében Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában. 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett, ahol több fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség. A milánói Scala 1994-es Rigoletto bemutatóján - amelyre Riccardo Muti hívta meg -, átütő nemzetközi sikert aratott. A Salzburgi Ünnepi Játékokon számos produkcióban lépett közönség elé. Rost Andrea énekelt a párizsi Bastille Operában, a londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitan Operában. Az elmúlt szezonokban Budapesten Eurüdikét (A filozófus lelke) és a Grófnét (Figaro házassága) énekelte Budapesten, Miskolcon pedig Richard Strauss Daphnéját szólaltatta meg.

A Székely Mihály-emlékplakettet a Fészek Művészklub Alapítványa 1964. március 22-én, Székely Mihály kétszeres Kossuth-díjas operaénekes halálának első évfordulójára alapította, azóta minden évben átadják. A plakettet Csillag István szobrászművész tervezte.


Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.