2019. augusztus 7., 17:56

Rocktörténet 810 négyzetméteren

Egy igazán nemes cél érdekében tevékenykedett az a tucatnyi ember, aki 2013 elején megalapította a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesületet, hogy azon keresztül kialakítson egy olyan múzeumot, amely egy állandó kiállítás keretén belül mutatja be az elmúlt évtizedek magyar könnyűzenei örökségét, legfőképpen rockzenei hagyományait.

Rockmúzeum
Médialapozó
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

„A Rockmúzeum név ennek az elkötelezettségnek köszönhető, de az alapítók egy befogadó intézményt képzeltek el, és valósítottak meg, melyben helye van a tágan értelmezett rockzene képviselőin kívül a hagyományosabb tánczene és a popzene többi képviselőjének is, hiszen a korszak értelmezhetetlen annak teljes bemutatása nélkül” – olvasható az Újlipótváros északkeleti részén található rockmúzeum áttekintő kiállítási katalógusában.

Amikor az egyesület lelkes tagjai nekivágtak a rockmúzeum kialakításának, csupán az üres falak álltak rendelkezésükre a XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központban, a RaM Colosseumban.

A kitartó munka eredményeként, tízezernél is több munkaórát a hátuk mögött tudva, 2014 áprilisára mégis teljesen belakták a 810 négyzetméter alapterületű épületegységet, ami ma már Európa legnagyobb rockmúzeumának ad otthont.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben – a kitűzők, a korabeli plakátok, a koncertjegyek, több dalszöveg eredeti kézirata mellett –  Európa legnagyobb Jolana-gitárgyűjteménye is megtalálható, továbbá fellelhető itt többek között Szörényi Levente, Bencsik Sándor, Som Lajos és Slamovits István gitárja, az Omega 1975-től használt, saját készítésű füstgépe, Vikidál Gyula, Harangozó Teri vagy éppen Tunyogi Péter fellépőruhája, Jankai Béla korábbi Hammond-orgonája, Radics Béla híres szamurájfejes pólója, valamint egy példány a neves Dubán-féle dobszettből. Muszáj megemlítenünk a Lehr Ferenc készítette egyedi, WC deszkából kialakított elektromos gitárt is, melyet alkotója Szarokaszternek nevezett el.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

A rockcsarnokban kapott helyet a Szabad Európa Rádió egykori stúdiója is, amit a Cseke László néven ismert Ekecs Géza használt Münchenben. Az 1959-ben induló Teenager Party című rendkívül népszerű műsort a múzeumban látható keverő, magnetofon, lemezjátszó és effektgép segítségével készítette.

Ha pedig a múzeumot felkereső, rocktörténet iránt érdeklődő látogatóknak szerencséje is van, személyesen azt a Zselencz Lászlót találják ott tárlatvezetőként, aki az Edda művek 1978-tól 1983-ig terjedő legendás időszakában a kultikus zenekar basszusgitárosaként tevékenykedett. A Kádár-korszak kultúrtörténetét éppen ezért behatóan ismerő, a múzeumban társadalmi munkában dolgozó Zsöci anekdotái a látogatót visszarepítik az időben.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

A Magyar Rockhírességek Csarnokáról ide kattintva tudhat meg többet.

Rockmúzeum
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.