2023. május 26., 17:21

Petőfi 200 – Közeleg a gyermekkari kórusműpályázat benyújtási határideje

Hamarosan lezárul a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat benyújtási határideje. A közmédia klasszikus zenei csatornája és a nagymúltú együttes gyermekkari művek komponálására szóló kiírásában május 31-ig várja magyarországi és határon túli magyar zeneszerzők teljesen kidolgozott partitúráit.  

petőfi 200
Fotó: MédiaKlikk

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók Rádió. Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva. A pályázat célja, hogy a közmédia zenével is megünnepelje a reformkor lángelméjét, és hidat képezzen a költészet és a zene között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval.

A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára. Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz.

Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni. A kórusmű a cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereket. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. A pályamunkákat május 31-ig várják.

A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.

A pályázati kiírás a https://mediaklikk.hu/bartok-radio/cikk/2023/02/13/petofi-200-zenemu-palyazat-gyermekkari-korusmuvek-komponalasara/ linken érthető el. A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a www.mediaklikk.hu/bartok  oldalon hozza nyilvánosságra.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.