2024. február 9., 17:10

Paul McCartney Somorján?

2013-ban e sorok írója átélhette, milyen is az, amikor Paul McCartney, a Beatles legendás gitárosa és énekese – akkor még „csak” – 71 évesen, két és fél órán keresztül zenél, énekel, beszél, ugrál, fut, s azt, hogy tette mindezt úgy, hogy sem egy hamis énekhang, s egy hamis szólam sem hangzott el a bécsi Praterban megtartott koncerten, így mindig vágytam arra, hogy újra átélje ezt az élményt.

The Beat This
The Beat This

Erre most egy bizonyos formában sor is kerül, ráadásul Somorján: ugyanis pénteken, február 9-én este 8 órakor a komáromi THE BEAT THIS zenekar fog fellépni a MOZI CLUBBAN. Facebook-esemény itt érhető el.

S hogy miért a The Beat This? Ahogy az együttes tagjai írják, azért a Beatles egyszerűen megkerülhetetlen, legyőzhetetlen – egy csomó dal van, amit mindenki ismer, mégha nem is tudja, hogy az Beatles, rengeteg zenekart inspirált, és máig is inspirál.

De szerintem sokan vagyunk úgy 20, 30, 40 évesek, hogy sem az anyukánk, sem az apukánk nem hallgatott egyfolytában Beatles-dalokat, s mi mégis „beleszerelmesedtünk” a gombafejűek zenéjébe, megismertük a The Hard Day´s Night filmüket, majd a Helpet, a Yellow Submarine-t, a Magical Mistery Tourst, majd a Let it bet, felfedeztük, hogy Paul McCartney 60, 70 sőt 80 évesen is zseniálisan nyomja, és csak azt vettük észre, hogy a hajunk őszük (az enyém még nem), a szemünk alatt gyarapodnak a szarkalábak (mosolyráncoknak hívom csak őket), egyes korán családot alapított osztálytársnőink gyerekeivel már együtt focizunk – szóval az idő telik –, de sok dolog mellett a BEATLES is örök.

Az együttesről, a tagoktól - kezdetek

„Az egész nagyon régen indult, még a múlt évezredben. Akkor történt ugyanis, hogy Lali szüleitől megkapta az első basszusgitárját, egy narancssárga csehszlovák Jolana Galaxi Bass-t. Na, ekkor a szülei azt mondták, hogy egyszer majd biztosan Beatles-t fog játszani, mert az az igazi zene. Ő pedig mondta, hogy soha, mert ő punk, a Beatles meg nagyon nem az.”

Mégiscsak!

„Nos, soha ne mondd, hogy soha, mert eltelt pár (na, jól van, elég sok) év, és 2019-ben, amikor "remaszterelték" a Here comes the sun című dalt, és készítettek hozzá egy klipet, ez szembejött a híres-neves videómegosztón, és Lalinak nagyon megtetszett. Így meg is tanulta a dalt, és elkezdett benne mocorogni a gondolat, hogy mekkora húzás lenne a szüleinek összehozni egy koncertet, ahol Beatles-dalokat játszanánk nekik.”

Kikkel?

„Nem sokkal azután, hogy ez megfogalmazódott benne, találkozott Indivel, aki mint kiderült, szintén nagy Beatles-es, ahogy Lali szülei is, és épp zenekart keres. Egy grillparty során pedig kiderült, hogy Miro és Csabi is, akikkel Lali már a kezdetektől együtt muzsikál, el tudnának képzelni egy ilyen projektet.”

Hogyan?

Kezdetben megpróbáltuk “lemásolni” a dalokat, de ez valahogy nem akart működni, mivel zúzósabb zenékhez voltunk szokva mindannyian, és valahogy nem bírtuk elcsípni a feelinget. Ekkor Miro elkezdte feszegetni a témát, hogy rakják bele saját ötleteiket, így kiválasztották a dalokat, és elkezdték magukévá tenni azokat. Miro hangja és gitárjátéka, Csabi gitárszólóival és aláfestéseivel megfűszerezve meghozták gyümölcsüket.

Miket?

Elsőként a Come together-t formáltuk át, úgy, hogy az eredetitől jócskán eltértünk, funk, jazz, és kissé keményebb rockos hangzásokat keverve bele. Ezután jöttek punk-rock, illetve ska punk és más őrült ötletek.

Az eredményt február 9-i koncerten hallhatja mindenki, aki eljön.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.