2019. március 9., 15:27

Országos Református Énekverseny: lezajlott a bátorkeszi elődöntő

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyházzenei osztálya az egyházmegyékkel közösen idén tizenharmadszor rendezi meg az Országos Református Énekversenyt. A március 23-ai rimaszombati országos döntőt az Alistálon, Bátorkeszin, Kassán, Nagyölveden és Kiskövesden zajló egyházmegyei elődöntők előzik meg. 

Református énekverseny
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: SZRKE-Bátorkeszi, Hetény

A Komáromi Református Egyházmegye által szervezett, tegnapi bátorkeszi megmérettetésről az egyik szervező, Czinke Tímea helyi lelkész tájékoztatta portálunkat.

Hét kategóriában hirdették meg a viadalt

A bátorkeszi református templomban, valamint a FIRESZKE Gyermek- Ifjúsági és Konferencia-központban zajlott a Komáromi Református Egyházmegye-i elődöntő, amelyen 7 gyülekezetből 65 diák vett részt. Őket hitoktatók és lelkészek készítették fel a 7 kategóriában meghirdetett versenyre. Az esperesi köszöntő után az egyházzenei előadónk, Žiaček Adrianna, a zsigárdi alapiskola igazgatója is a templomban üdvözölte a jelenlevőket. Majd én tartottam áhítatot. Kuriózumnak számított, hogy Zsapka Attila gitáros-énekes Zsófia lánya versenyen kívül a saját szerzeményét is előadta. Később, amíg a zsűri értékelt, közösen megnéztük a kóruséneklésről szóló Mindenki című filmet, majd a pizzaparti és a várva várt eredményhirdetés következett. Nagyszerű hangulatban telt az együttlét - mondta el Czinke Tímea.

Fotó:  SZRKE-Bátorkeszi, Hetény

Hozzátette: korábban nyugat-, közép- és kelet-szlovákiai elődöntőket szoktak rendezni. Esetükben olyankor a Komáromi, Pozsonyi és Barsi Református Egyházmegyét vonták össze. Miután változás történt, az immár 5 helyszínen: Alistálon, Bátorkeszin, Kassán, Nagyölveden és Kiskövesden megrendezendő elődöntők aranysávosai juthatnak tovább a március 23-ai rimaszombati országos döntőbe.

Fotó:  SZRKE-Bátorkeszi, Hetény

Az első kategóriában az 1-3., a másodikban a 4-6., a harmadikban a 7-9. osztályosok mérték össze énektudásukat. A negyedik kategória a középiskolásoké, de mivel abban nagyon kevesen jelentkeztek, ezért ők automatikusan bekerültek az országos döntőbe. Ezen egyházmegyéből senki sem jelentkezett az ötödik kategóriába, amelyet a felnőttek számára tartottak fenn. A hatodikat az 1-5. osztályosok, a hetediket pedig a 6-9. osztályosok négytagú éneklőcsoportjai alkották. Teljesítményüket a Žiaček Adrianna zsűrielnök, Takács Éva kántor (Kisújfalu) és Kétyi Dóra kántor (Búcs) összetételű bíráló bizottság értékelte.

Erős mezőny - bronzsávosok nélkül

Czinke Tímea örömmel nyugtázta, hogy

mivel nagyon erős volt az ide mezőny, senki sem kapott bronzsávot, a versenyzők hozzávetőleg fele-fele arányban lettek arany- és ezüstsávosok.

Fotó:  SZRKE-Bátorkeszi, Hetény

A diákokat oklevelekkel, különféle karkötőkkel és csokoládéval jutalmaztuk. Természetesen, az aranysávosok legjobban a továbbjutás lehetőségének örültek. Lelkiekben és közös élményekben mindnyájan gazdagodtak, hiszen csodálatos dolog énekelni. A gyerekek ezt nagyon szívesen teszik, ami látszódik is rajtuk. Az éneklés örömökkel és barátságok születésével jár együtt. Felettébb lélekmelengető dolog látni a legkisebbeket, akik apró termetük ellenére bájosan, csengő hangon énekelnek - magyarázta.

Fotó:  SZRKE-Bátorkeszi, Hetény

Az is örvendetes dolog, hogy az egyházmegyén belül a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban, Hetényben, Bátorkeszin működik gyermekkórus, s a többi gyülekezetben is szívesen fogadják a gyerekek énekléssel kapcsolatos szolgálatát. Közülük sokan rendszeresen közreműködnek az egyházi ünnepeken, a március 15-i ünnepségeken, a keresztelőkön – a helyi gyülekezet igényei szerint. Ne feledjük: kétszeresen imádkozik, aki énekel - mondta el Czinke Tímea. A XIII. Országos Református Énekversenyről az alábbi oldalon találhatók további információk.

Református énekverseny
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.