Orgonák éjszakája – idén már Komáromban is

2020. augusztus 9., 08:22
Nagy Miskó Ildikó

Komáromi híveit is elbűvölte augusztus 8-án a hangszerek királynője, zengve-zúgva uralta a kiváló akusztikájú Szent András-bazilikát. Idén már a zenei eseményeknek eddig is szívesen helyet adó felvidéki város szintén csatlakozott a Filharmónia Magyarország által tavaly indított, Orgonák éjszakája című népszerűsítő rendezvénysorozathoz, amely támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

A www.orgonaport.hu oldal tájékoztatása szerint a múlt évi sikeres programban több mint 100 regisztrált eseményen, 4 különböző országban, bő 100 000 orgonasíp szólalt meg. Az Orgonák éjszakáján idén is megtöltötte a templomokat, tereket, különleges helyszíneket e csodálatos, mesteri bánásmódot igénylő hangszer hangja.

A komáromi Szent András-bazilikában a szombat esti szentmise után került sor Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Dúlfalvy Éva hegedűművész ingyenes közös hangversenyére.

Johann Sebastian Bach: c-moll passacaglia, BWV 582 című variációsorozata után Liszt Ferenc Bevezetése a Szent Szaniszló oratóriumból (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata) és az Offertoriuma a Magyar koronázási miséből, majd Három csíkmegyei népdal Bartók Béla általi feldolgozása, Sz. 35a (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata), Kodály Zoltán Adagioja, a kortárs Fekete Gyula 134. zsoltára és Virágh András Gábor Gregorian notes című alkotása hangzott el a két tehetséges művész tolmácsolásában.

César Franck 130 évvel ezelőtt, utolsóként írt a-moll koráljával (FWV 40), majd megérdemelt vastapssal zárult a lélekemelő est. Mészáros Zsolt Máté elhangzó művekhez fűzött magyar nyelvű ismertetőjét a bevezetőt is mondó Stubendek László főszervező, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke tolmácsolta szlovák nyelven.

Az ifjú orgonaművészhez régebbi ismeretség fűz. Ő ugyanis tavaly a budapesti Szent István Gimnázium ének- és zenekarával együtt már bemutatkozott a komáromi közönségnek. Ez alkalommal pedig a vele gyakran fellépő Dúlfalvy Éva hegedűművésszel tért vissza a Szent András-bazilikába, hogy újabb művészi élménnyel gazdagítsa a hallgatóságot. Az Orgonák éjszakája-koncertsorozathoz majd a következő években is szeretnénk csatlakozni. Remélhetőleg akkorra elmúlik a világjárvány, és még többen be mernek majd ülni a sajátos hangulatú bazilikánkba” - mondta el portálunknak Stubendek László.

A Szent András-bazilika orgonáját 1861-64-ben Friedrich Ferdinand Buckow és Johann Rumpel építette. A híres hangszer kapcsán érdekességeket is elárult.

„E több mint 150 éves, 3 manuálos, romantikus hangzású, értékes történelmi hangszer a XIX. század 90-es éveiben kisebb műszaki módosításon esett át, aminek köszönhetően a modernebb orgonaművek tolmácsolására is még alkalmassá vált. Közel 4 ezer sípja van, s azóta nem volt szükség a komolyabb felújítására, időnként csak kisebb javításokra szorult. Azon már a hazai és a magyarországi orgonaművészek színe-java játszott, és nagyszerű hangszernek titulálták. Sőt, Dominique Levacque, világtalan francia orgonaművésznek is hatalmas élményt jelentett az, hogy korábban abból egy órán át szebbnél szebb dallamokat varázsolhatott elő. A mester 2002-től birtokosa a rendkívül nagy elismerésnek számító Fiatal Vakok Nemzeti Intézetének Orgonistája címnek, valamint ezen intézet zongora- és orgonatanára is. Mivel ő felettébb érzékeli a hangszíneket, elismerte, hogy az orgonánknak nagyon szép felhangjai vannak, s boldoggá tette, hogy azon játszhatott” - magyarázta.

Arról is beszámolt, hogy ha a koronavírus-járvány nem hiúsítja meg a tervüket, akkor Komáromban idén ősszel a XXIX. Harmonia Sacra Danubiana Egyházzenei és – művészeti Fesztiválra, s annak keretében további nívós orgonahangversenyekre is sor kerül.

„A hagyományos fesztiválunk és a magyarországi In memoriam Koloss István (1932 - 2010) – projekt keretében szeptember 6-án majd megemlékezünk Koloss Istvánról, a budapesti Szent István-bazilika egykori kiváló orgonaművészéről, aki az ottani nyári orgonahangverseny-sorozat művészeti vezetője is volt. Szeptember végén pedig a Szabó Imre, hazai orgonaművészünk által összeállított, 3 részes orgonakoncert-sorozat valósul meg, amely során rajta kívül magyar- és csehországi művészek is megcsillogtatják tehetségüket. Valamennyi további koncertünkre is díjtalan lesz a belépés, szeretettel várjuk az orgonamuzsika híveit” - zárta tájékoztatását.