Nina Stemme svéd szoprán kapja idén a Birgit Nilsson-díjat

muzsa.sk | MTI 2018. május 15., 17:08

Nina Stemme svéd drámai szopránénekesnőnek ítélték oda idén az egymillió dollárral (268 millió forint) járó Birgit Nilsson-díjat.

Fotó: TASR/AP

Rutbert Reisch, a Birgit Nilsson Alapítvány elnöke kedden a stockholmi Királyi Zeneakadémián sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kitüntetést a svéd királyi pár jelenlétében adják át az énekesnőnek október 11-én a stockholmi Királyi Operaházban.

Az 55 éves szopránt, aki az opera műfajának legnagyobb kihívást jelentő szerepeiben - Brünnhilde, Izolda, Turandot - is tündökölt már, egy öttagú nemzetközi zsűri választotta meg a díj idei győztesének "lenyűgöző munkássága, valamint a zene iránti elkötelezettsége és szenvedélye" elismeréseként.

"Óriási megtiszteltetés, amikor elismerik a munkámat, és még nagyobb megtiszteltetés, amikor mindezt a szülőhazám egy olyan világhírű szervezete teszi, amely egy igazi legenda, az én személyes példaképem, Birgit Nilsson nevét viseli és örökségét ápolja" fogalmazott közleményében Stemme, hozzátéve, külön öröm számára, hogy Nilsson születésének centenáriumi évében kapja meg az elismerést.

Birgit Nilsson legendás svéd szoprán a halála előtt hozta létre alapítványát, amellyel a világ operajátszását akarta támogatni. A háromévente odaítélt Birgit Nilsson-díjat aktív énekes, karmester vagy zenekar is elnyerheti kiemelkedő és maradandó teljesítményével. Ez a legnagyobb pénzjutalommal járó komolyzenei díj.

Az elismerést első alkalommal Plácido Domingo spanyol sztártenor vehette át 2009-ben. Őt még a 87 éves korában, 2005-ben elhunyt énekesnő maga választotta ki. 2011-ben Ricardo Muti olasz karmester kapta a díjat, amelyet 2014-ben a Bécsi Filharmonikusok érdemelt ki "a magas művészi színvonala és sokoldalúsága" miatt.

0 HOZZÁSZÓLÁS