2018. szeptember 16., 15:28

Minden (dal)szerző a saját jogdíjának kovácsa

Talán kevesen tudják, de a szerzői jog az alkotót az általa elkészített mű létrejöttétől kezdve alanyi jogon megilleti. Bonyodalmak leginkább akkor adódnak, ha ezzel egyesek visszaélnek.

jogdíj

A Szlovák Televízió jogsértő módon, a törvény által meghatározott minimális időkeretet sem betartva, lehetetlen időpontokban sugároz magyar nyelvű műsorokat, amelyekbe tágabb értelemben vett kulturális tartalmat is alig lehet bepréselni, nemhogy állandó zenei blokkot. A Pátria rádió esetében kissé jobb a helyzet, az utóbbi években sűrűn hallhatók felvidéki magyar előadók felvételei. Sokan panaszkodnak, hogy többször hallották a Pátrián a felvételüket, de jogdíjat nem kapnak. Sokan azt sem tudják, hogy a jogdíjakat nem a rádió fizeti.

Lovász Attila igazgató: – A jogdíjakat a zenekaroknak valóban nem a rádió fizeti. Az RTVS‑nek szerződése van mindhárom szakmai jogvédővel ­(SOZA, Slovgram, LITA). A szerződés értelmében pontos és hiánytalan listákat adunk le a sugárzott zenékről. A külföldi zenéket is a SOZA (Szlovák Szerzők Jogvédő Szövetsége) kezeli, ha valakinek nincs a SOZÁ‑val szerződése, kösse meg. A SOZÁ‑nál nem regisztrált előadók pénze a „nem azonosítható” kategóriába kerül, a pénz pedig letétbe. Arra is van példa, hogy mi magunk nem tudunk zeneszámot azonosítani. Ez főleg régi felvételek kapcsán fordul elő.

Lábszky Olivér, a naszvadi História zenekar frontembere Magyarországon, az Artisjusnál regisztrált. Milyen tapasztalataid vannak?

– Mivel Magyarországon is sokat koncertezünk, dallistát is kérnek tőlünk a szervezők. Az űrlapot tisztességesen kitöltjük, és eljuttatjuk a jogvédő irodába (ez a koncertszervező dolga lenne – a szerk. megj.). Az Árva fillér című lemezünk egy magyarországi kiadó jóvoltából került a piacra, és általuk jegyezve lettünk az Artisjusnál. Jogilag azonban nem, ezért egyszerűbbnek láttam, ha az Artisjusnál a szerzőtársaimmal együtt regisztrálom magam. Addig azt hittem, hogy a SOZÁ‑nál is képviselve vagyok, de ahogy az Artisjus elfogadta a regisztrációs kérelmem, a SOZA azonnal kapcsolatba lépett velem, de már nem kértem belőlük, mert több nyilvános koncertem alkalmával fizetnem kellett nekik, akkor is, ha nem játszottuk más szerzeményét. Ezek az összegek eltérőek voltak, hol a kapacitást helyezték előtérbe, hol a hely nagyságától függően számláztak. Amikor rákérdeztem, rengeteg paragrafus felsorolása közepette akár büntetés emlegetése mellett magyarázták meg, hogy jobb, ha fizetek.

Az ARTISJUS részéről Szeltner Ildikó Rita kommunikációs munkatárs válaszolt. Regisztrálhat‑e egy szlovákiai lakcímmel rendelkező muzsikus az Artisjusnál, ha még nem jelentkezett a szlovákiai (SOZA) jogvédőnél?

– Természetesen igen, de ha a szlovák jogkezelőt választja, annak sincs akadálya – ebben az esetben az Artisjus a Magyarországon beszedett jogdíjakat átutalja a SOZÁ‑nak, amely kifizeti azt a szerzőnek. Ha a szerző magyar nyelven alkot és művei inkább Magyarországon hangzanak el, ajánljuk, hogy az Artisjust válassza.

Elég‑e szerzőként regisztrálni annak érdekében, hogy a dalok után jogdíjat kapjon az illető? Hogyan történik a jogdíjak folyósítása?

– A szerző a regisztráció során megbízást ad az Artisjusnak, hogy az egyesület a művei után beszedje a jogdíjat. A műveket egyesével szükséges regisztrálni, feltüntetve a szerzőket, szerzőségi arányokat, zenei műfajt és a jellemző előadót. Mi ennek alapján tudjuk az elhangzásokat beazonosítani és a szerzőknek járó jogdíjat kifizetni. A mű bejelentéséhez kottát vagy hangfelvételt is kell csatolni. A személyes regisztráció után a dalokat be lehet jelenteni az Artisjus online rendszerén keresztül is. A jogdíjak felosztása az ún. felosztási naptár alapján történik, amit az egyesület honlapján lehet megtalálni. A dalok bejelentése a közös jogkeze­lőhöz két célt szolgál. Egyrészt szerzőségi vita, vagy plágiumgyanú esetén az Artisjus tudja igazolni, hogy a művet mikor regisztrálta be a szerző. Az album megjelentetésekor a kiadó jogdíjat fizet az Artisjuson keresztül a dalszerzőknek. Ha nincs kiadó s a szerzők maguk adják ki az albumot, nem kell jogdíjat fizetniük az Artisjusnak, de az albumot regisztrálni szükséges. Ennek díja 5000 Ft + áfa.

Czibula Csaba, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke a Klinika zenekarral már a ’90‑es évek elején kiadott egy hivatalos műsoros kazettát. Ki adta ki az anyagot, és vajon kaptak‑e ebből jogdíjakat?

– A Klinika Kemény játék című lemeze a MONTI RECORDS kiadásában jelent meg, amelyet az egykori OPUS vállalat két munkatársa alapított. Ők pontosan ismerték a bejegyeztetési folyamatot, így a teljes lemezanyagot hivatalosan bejegyeztették a SOZA‑nál és a nemzetközi jogokat a BIEM‑nél. A dalokat akkoriban rendszeresen játszotta a Szlovák Rádió magyar adása, de tudomásom szerint soha semmilyen összeget a nem kapott a kiadó a jogvédő szervezettől, miközben a rádióból rendszeresen megkapták a teljes listát a lejátszott zeneszámokról. Éppen ezért sok hazai magyar zenekar Magyarországon jegyezteti be a dalait, mert ott példásan működik a rendszer.

A szlovák jogvédő hivatal, a SOZA képviseletében Silvia Turnerová sajtófelelős válaszolt.

Ha egy szlovák állampolgár dalai először külföldön jelennek meg, mi a feltétele annak, hogy ez a zeneszerző Szlovákiában szerzői jogdíjat kapjon, ha nincs szerződése a SOZA‑val?

– A külföldi gyártónak a megjelenés előtt meg kell szereznie a mű összes szerzőjének a beleegyezését. Ha a szerző nincs kapcsolatban a SOZA‑val vagy más szervezettel, a gyártó a beleegyezést és a honorárium nagyságát minden jogtulajdonossal (szerzővel) külön intézi.

Előfordulhat‑e egy zenekar esetében, hogy felvételét már többször hallotta pl. a Pátria rádióban, de nem kapott jogdíjat? Feltétel, hogy szerzőként regisztrálva legyen a zeneszerző és a szövegíró?

– Amennyiben sem a SOZA, sem más külföldi jogkezelő szervezet nem képviseli a szerzőket, a honoráriumot nem fizetik ki automatikusan, annak ellenére, hogy a zeneművet a rádió korrekt módon jelenti. A képviselettel nem rendelkező szerzőnek jogában áll kifizettetni a szerzői honoráriumot, amelyet a SOZA a nevében felvett. A szerzőknek ki kell tölteni egy kérvényt, és jelenteniük kell a szóban forgó zeneművet a SOZA adatbázisába. A SOZA‑ban individuális, azaz egyéni a képviselet. Aki szerzőként közreműködött a mű zenéjének vagy szövegének létrejöttében, a SOZA‑val önállóan tárgyal. Aki a SOZA tagja kíván lenni, egyezséget kell kötnie a képviseletről, be kell fizetnie a SOZA számlájára az adminisztrációs illetéket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.