Mi lesz a könnyűzenével?

2020. augusztus 23., 18:44
Rajkovics Péter

A koronavírus okozta járvány és a járványügyi intézkedések a zenei rendezvények szervezői mellett azok főszereplőit, az előadóművészeket is nehéz helyzetbe hozta. Hiszen még ma sem tudni, mikor térhetnek vissza a mindennapokba a fesztiválok és a nagykoncertek.

Ráadásul nem csak a sztárzenekarok várakoznak a bizonytalanságban, de a kisebb szereplők is kételyek közt élik a mindennapjaikat, amikor sokuknak új munka után kellett nézni, hiszen a járvány második hullámának veszélyével nehéz pozitívan tekinteni a jövőbe. És itt nemcsak a zenészekre kell gondolni, hanem azokra is, akik a háttérben dolgozva egy-egy koncert létrejöttét a színpad felépítésétől egészen a megfelelő hangzásig biztosítják.

Azt tapasztaljuk, hogy Szlovákia ismét lemaradt a kompenzálás témakörében, igaz, a magyarországi fesztiváléletet sem lehet összehasonlítani a honival.

Magyarország igazi fesztiválország, már nem csupán a Sziget vonzó a külföldi zenekedvelők számára, hanem számos többnapos rendezvényre érkeznek a turisták, és a belföldi bulizni vágyóknak is bőven van miből válogatniuk. Igaz, az idei év nyara valami mást hozott, és sokan attól tartottak, a jövő sem lesz vidámabb.

Augusztus első felében a helyzet kezelésére a magyar kormány bejelentette, hogy újabb, 2 milliárd 120 millió forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására. A tájékoztatás szerint vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amiből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg. Vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forint támogatással.

Emellett körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphat 30 millió forint támogatást, amiből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt rendezhetnek meg, így ez 200 koncertet jelent.

Minderre 600 millió forint áll rendelkezésre. A fesztiválzenekarok esetében Lobenwein Norbert segítségét kérték, akinek a neve számtalan fesztivállal köthető össze, és más nagyfesztiválok szervezőcsapataival együttműködésben tesz javaslatot a zenekarok kapcsán.

– A meghívható produkciók létszámát a kérésünkre az említett 40–50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett felvettük a kapcsolatot 13 meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, hogy a Raktárkoncert projektben részt vevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával – írta Lobenwein a közösségi oldalán.

A határon túli zenei színpadokat is támogatnák, 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

A fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

könnyűzene

A magyar kormány legutóbb 5,3 milliárd forint támogatásról döntött, ebből valósulnak meg a raktárkoncertek, de a cigányzenészeket is ebből támogatják, ezenfelül áll rendelkezésre a most bejelentett több mint 2 milliárd forint.

A fiatalokra is gondolnak, hiszen hetedik alkalommal jelentetett meg pályázati felhívást induló zenekaroknak és előadóknak az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma.

A pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező, nem teljesen kezdő formációk szeptember 8-ig nyújthatják be anyagaikat az NKA honlapján keresztül. A 2014-ben indult Hangfoglaló Program egyik legismertebb alprogramja a pályájuk elején járó, a szélesebb szakma és közönség előtt megnyilvánulni igyekvő formációkat segíti.

Az elmúlt hat évadban 167 zenekar kapott többségében kétmillió forintos támogatást ahhoz, hogy legalább öt új dalt rögzítsen profi körülmények között, hanghordozót jelentessen meg, minőségi videoklip és fotóanyag álljon rendelkezésükre, és bemutassák a pályázati időszak alatt készült dalaikat. A támogatottak között volt többek között a Bagossy Brothers Company, a Lóci Játszik, a Margaret Island, a Fatal Error, a Csaknekedkislány, a Mörk, a Belau, a Platon Karataev, iamyank, Szeder, Siklósi Örs és Áron András Apey is.

Kíváncsian várjuk, mi várható Szlovákiában, ahol szeptemberben újabb korlátozások lépnek életbe, melyek a kültéri és a beltéri rendezvényeket egyaránt érinteni fogják. Ezzel együtt pedig a könnyűzenei ipar is még nehezebb helyzetbe kerül. A probléma pedig nemcsak időszaki, hiszen amennyiben a járvány után a rendezvények visszatérhetnének, egyáltalán nem biztos, hogy azok szervezői találnak majd olyan partnereket, akik vállalni tudják a megnövekedett gazdasági kockázatot.

Megjelent a Magyar7 2020/34