2022. november 24., 13:03

Megjelent Méry Rebeka első dala és videóklippje, a Messzire

“Méry Rebeka énekstílusának van egy olyan személyes varázsa, amely beragyogja az egész albumot.” (Mike Adcock, rootsworld.com)

A múlt héten jelent meg a somorjai származású Méry Rebeka első dala és videklippje a Messzire, mely dalt és a készülő kislemezt leginkább az áÁ, a dúdolás, az énekes többszólamúság, valamint a zenei puritánságban kiteljesedő dalfolyam jellemzi, amely legjobban talán a dream-folk kifejezéssel írható le. A videót a Hollókő melletti Fakraskútvölgyben forgatta a Soft Light Visuals csapata.

Méry Rebeka
Méry Rebeka archívuma

Portálunk legutóbb augusztusban írt Méry Rebekáról, aki akkor a Gaudium együttes tagjaként lépett fel a Csallóközi Múzeumban.

Rebeka Somorján született, s lassan tíz éve foglalkozik népművészettel. A néprajz szakot Budapesten végezte, s ezzel párhuzamosan kezdett el énekelni több népzenei formációban (Tindia, Duna Folk Band). Jelenleg két szólóalbumon dolgozik párhuzamosan: egy népzenei, szakrális és folk ihletésű, saját szerzeményeket tartalmazó kislemezen és –  a Halmos Béla Program jóvoltából - egy felvidéki magyar népzenét tartalmazó autentikus lemezen.

Zenei művészetét a költői képekből és népdalfoszlányokból táplálkozó szövegek jellemzik, amelyben az érzelmek, érzékek, szakralitás és mélységek vonzásai karöltve jelennek meg. Portálunk Méry Rebekát kérdezte új dala és videóklippje kapcsán.

Mikor döntötted el, hogy saját dallal rukkolsz elő?

Már régóta foglalkoztatott, hogy valami sajátosat alkossak a népzenei, népi énekes tevékenységem mellett.  A Messzire című dal lényegében egy népdal továbbdúdolása, továbbgondolása. Egy moldvai csángó népdal adta a dal szövegét, dallamában és hangszerelésében azonban átírtam, más hangulatba és a saját világomba helyeztem át.

Mennyire volt ez másfajta munka, mint mikor többedmagaddal zenélsz vagy énekelsz?.

Másfajta munka volt, főképp csak magamra és a megérzéseimre számíthattam első lépésekben. Volt egy hangulat, érzés bennem, amit ezzel a népdalszöveggel szerettem volna kifejezni. A covid-időszak alatt kezdtem neki a saját daloknak, amikor egyébként is volt alkalom bőven "a dolgok mélyére nézni". Nagy segítség volt a gitárom, hogy kicsit eltérjek a hagyományos népzenei világtól, kicsit kiszakadjak belőle és mivel nem vagyok mestere ennek a hangszernek, így segített a zenei egyszerűségben és abban, hogy az ének kapjon nagyobb hangsúlyt a dalban, és az, amit a belső világomból szerettem volna kifejezni.

Pár nappal a dal premiere után majdnem 30 ezren tekintették meg a dalt a youtubeon, szóval elmondhatjuk, hogy nagy sikere van. Mennyire ment simán a dal megalkotása? Sejtetted, hogy amit létrehoztál, ennyire népszerű lesz?

Fontos volt néhány hozzám közel álló ember visszajelzése, akiknek elküldtem a dal vázlatát. Az ő véleményük is megerősített és inspirált abban, hogy folytassam. A nehezebb, izgalmasabb része a kreatív munkának a stúdióban várt, ahol Sohajda Péter és Fehér Viktor is segítették a dal hangzásvilágát kibontakoztatni. Mindezeket figyelembe véve bíztam benne, hogy tetszeni fog a közönségnek.

Méry Rebeka
Fotó:  Méry Rebeka archívuma

Mik a terveid a jövőben? S ezt a dalt hol hallhatja esetleg a közönség?

A terveim között szerepel egy kislemez megjelentetése a saját dalokból, ezeken még aktívan dolgozom. Jövőre lehetséges, hogy szervezek majd kisebb hangulat-koncerteket ezzel a projekttel is. Jelenleg azonban egy autentikusabb népzenei nagylemezen dolgozok még a KultMinor támogatásából, ami remélhetőleg márciusra jelenik majd meg és ezzel tervezek bemutató koncerteket is adni.  Továbbá szeretnék majd egy tavaszi, jótékonysági koncertet is tartani a sámoti Antióchiai Szent Margit templomban.

Hol lesz a következő fellépésed bármelyik formációddal?

December 20-án Szencen lesz egy adventi, templomi koncertünk Korpás Rékával, ahol karácsonyra hangolódva az ünnephez kapcsolódó népdalokat, népénekeket adunk majd elő, ahova minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.