2022. április 2., 10:01

Megjelent Bacsó Mátyás új duplaalbuma

Április elején jelent meg Bacsó Mátyás legújabb dupla albuma ‘April in My Mind (Lelkem áprilisa)’ címmel. Az album érdekessége, hogy a rajta szereplő 30 zongoradarab mindössze egy hónap alatt íródott. Az első járványhullám idején bevezetett lezárás ösztönözte Mátyást arra, hogy egy zeneszerző maratont „fusson” 2020 áprilisában. Egy hónapon keresztül minden nap írt egy szerzeményt. Ezek az alkotások kerültek most lemezre. Az album megszületésének hátteréről a szerzőt kérdeztük.

Bacsó Mátyás

Egy nem mindennapi kihívás elé állítottad magad, Mátyás. Hogyan jött ez az ötlet?

– 2020 április 1-én írtam egy rövid zongoradarabot. Ekkor arra gondoltam, hogy akár minden nap tudnék írni egy ilyet. Itt Angliában pont akkor kezdődött az első járványhullám miatti lezárás. Megcsappantak az tanítási óráim, mindenki otthon ült. Elhatároztam, hogy egy hónapon keresztül minden nap írok egy szerzeményt, s ezt zeneszerző maratonnak neveztem el. Mit mondjak, találó név. Ekkor még nem is sejtettem, mennyire embert próbáló kihívás lesz ez. Minden nap hajnali 4-5 órakor kezdtem dolgozni, és úgy reggel 9 órára el is készült a darab. Délután aztán begyakoroltam és videóra vettem az új szerzeményt, hogy megoszthassam a közösségi médiában. Így ment ez minden nap. Nehéz volt mindezt összehangolni a családdal és a munkával. A legtöbb darabot vázlatosan lekottáztam, néhányat kizárólag dallamként jegyeztem le akkordjelzésekkel, de volt pár olyan is, amit improvizáltam.

Annak ellenére, hogy az album zenéje mindössze egy hónap alatt íródott, sokszínűsége kimondottan meglepő. Különböző zenei stílusok jelennek meg rajta: a komolyzenétől kezdve a dzsesszen és popzenén át egészen a filmzenei jellegű kompozíciókig. Van itt keringő, bossa nova, altató, minimalizmus, romantika, Charlstont idéző dzsessz, és energiától fűtött gyors, kortárs jellegű pop zongoradarab. Zenei eklektika! A stílusok ilyenfajta ötvözése mennyire volt tudatos a részedről?

– Tudatosan törekedtem a sokszínűségre, ezért aztán a kompozíciókat is különböző témák ihlették: emlékek, család, időjárás, napi hírek, kedvenc helyszínek, Jézus Krisztus húsvéti áldozata. Mivel az egész album kizárólag zongorára íródott, igyekeztem a lehető legtöbb „változót” behozni a zenémbe, hogy különbözzenek a témák, a hangnemek, a stílusok. Változzon a tempó, a hangulat, az intenzitás. Bonyolultabb számot egyszerűbb kövessen.

Milyen egy ilyen alkotási folyamat? Hogyan születnek meg a kompozíciók?

– Erre igazából nincs egy kötelezően követendő formula. Először is, igyekeztem kitalálni miről szeretnék írni. Amikor megvolt a téma és megjelent bennem egy kép, a zene már jött hozzá. De volt olyan is, hogy a fejemben már megvolt a zene, mielőtt leültem volna a zongorához. Ilyenkor utólag kellett címet, témát találni a zenéhez. Sokszor kezdtem valamilyen elméleti megközelítéssel, például kiválasztottam, milyen hangnemben fogok írni, vagy kerestem egy alap motívumot, amit aztán kidolgoztam, variáltam.

Bacsó Mátyás zongoraművész
Fotó:  Szabados Kati

Úgy tudom hazai vonatkozású kompozíciók is vannak az albumon…

– Ez így van. A Dunaszerdahelyen töltött évekről szól az első, míg a csallóközi tájról a harmadik felvétel. Az album ötödik száma pedig a dunatőkési vízimalom tavirózsás, idilli környezetét tárja elénk. Szeretem a csallóközi tájat!

Miután a 30 szerzemény elkészült, a következő kihívás ezek felvétele és megjelentetése lett. Mennyi ideig tart egy ilyen projektet véghez vinni a kezdetektől odáig, hogy az elkészült CD-t a kezünkben tarthassuk?

– Ez egy kétéves folyamat volt. Ahogy már említettem, az album szerzeményei egy hónap alatt íródtak. Ezután félretettem őket, mert beléjük fáradtam egy kicsit. Ahhoz, hogy megjelentethessem ezt az albumot, véglegesítenem kellett a szerzeményeket, a kottákat. Felkészülni a felvételekre, majd ezeket szerkeszteni, masteringolni. Azután hátra volt még a megjelentetés: a borítóterv, a digitális disztribúció, a CD gyártás megszervezése. Ilyen sok kompozíció esetében ez hatalmas munkát jelentett, így érthető, hogy halogattam a dolgot… Tavaly szeptemberben azonban kaptam egy telefonhívást a colchesteri Headgate színházból. 2022 március 25-re ajánlottak fel egy zongorakoncert-lehetőséget. Ekkor döntöttem el, hogy ez lesz az új album bemutató koncertje. Innentől kezdve egyre intenzívebben dolgoztam. Ez az album egy „házi” projekt. A darabokat ugyanabban a szobában kottáztam le, vettem fel, masteringoltam, mint ahol megszülettek. Nagyjából 500 órányi munka vezetett a kezdetektől addig, amíg a CD elkészült. Hálával tartozom a családomnak, hogy támaszaim voltak, és az Úrnak, hogy megáldott ezekkel a szerzeményekkel, megerősített, hogy mindezt végig tudjam csinálni.

Hogy sikerült a bemutató koncert és hol érhető el ez az album?

– A koncertre szinte minden jegy elkelt, aminek nagyon örülök, mert a járványhullámok hatására itt még sokan nem szeretnének egy zsúfolt rendezvényre elmenni. Hála Istennek, az új album nagyon jó visszhangra talált a közönségnél. Teltház előtt játszottam, lelkes nézőseregnek. Az album április elejétől elérhető a YouTube (www.youtube.com/matyasmusic) oldalamon és minden online streaming oldalon. CD pedig tőlem rendelhető a Facebook oldalamon (www.facebook.com/matyasmusic).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.