Megjelent a Csillagvirág első albuma

Virsinszky Tamás 2018. december 11., 08:49

Advent második vasárnapján került sor a Csillagvirág jubileumi koncertjére Rimaszombatban. A Páko Mária által vezetett Örömzene Műhely együtteseinek közös karácsonyi koncertjét szeretetvendégséggel és CD keresztelővel kötötték egybe.

Fotó: Gecse Attila

Pósa Judit, a rendezvény moderátora arra emlékezett vissza, amint a 2014-es Pósa Lajos-emlékév februári felvidéki megnyitóján Páko Marika és a Tompa virágai énekeltek Pósa egyik versének megzenésített változatát.

"Talán már akkor megfogalmazódott Marikában, hogy újabb gitáros csapatot kellene létrehozni, hisz az élet rohanva megy tova és a Tompa virágai elhagyták a rimaszombati iskola padját és a várost. Márciusban egy tucat gyermek játszotta gitáron az Áldd meg Isten c. megzenésített verset Petőfi Sándor szobránál, áprilisban a Tompa Mihály Országos Versenyen már az újonnan alakult Gitáros-sokk csapat nyitotta meg a rendezvényt..." - idézte fel, s a történet azóta is folytatódik: az ifjú gitárosok sikert sikerre halmoznak Páko Mária vezetésével.

A délután folyamán fellépett az idén ötödik születésnapját ünneplő Csillagvirág, az Ütős ötös, a Gitáros-sokk, a Nefelejcs lánycsapat és a legkisebbekből álló Mákvirágok formáció is, valamint közreműködött a Tompa Virágai két oszlopos tagja, Évamária Reichel és Varga Gábor.

„Ezekkel a gyerekekkel már kicsi koruk óta foglalkozok, s közben a kis gyerekekből alapiskolások, középiskolások lettek és már főiskolások is. A korhatár nincs meghatározva, jönnek 5-6 évesen, aztán alkotunk, zenélünk, kihozom belőlük a maximumot. Érdemes ezt csinálni a gyerekekért, a zenéért, a versekért és azért, hogy az ifjú lelkekbe belopjuk a vers szeretetét” - véli Páko Mária, az említett együttesek vezetője.

A rendezvény keretében bemutatták és megkeresztelték a napokban megjelent Csillagvirág első hanghordozóját is, amely a Magyar vagyok címet kapta. Az album tíz gömöri gyöngyszemet tartalmaz, köztük Tompa Mihály három és Pósa Lajos két versét, valamint egy-egy Nagy László, Gyurcsó István, Veres János, Bakos József és Ágh István verset. A műveket Páko Mária zenésítette meg, s három fiatal gitáros-énekes - Bohus Edina, Orosz Dániel és Kovács Bence - előadásában hallható a lemezen.

„Én nagyon örülök, hogy ez a CD megszületett, mivel az egész öt éves munkák benne van a Csillagvirággal - mondta Bohus Edina, aki azt is elárulta, hogy sok helyen fel szoktak lépni az együttessel és már Magyarországon is ismertek, oda is rengeteg meghívást kapnak. 

"Nagyon vártam ezt a napot, hogy végre megkereszteljük a CD-t. Kemény és igényes munka előzte meg. Óriási kihívás a gyerekeket tanítani, sokszor hétvégén is fellépnek és mindez a szabadidejük rovására megy. Mélységes tisztelet előttük, meg lett az eredménye, de nem elég a tehetség a zenéhez, kitartás is kell – hangsúlyozta Páko Mária, majd megköszönte a gyerekeknek és a szülőknek is a sok munkát, közreműködést, valamint a rengeteg szeretetet és örömet.

Az Örömzene Műhelyben nemcsak kimagasló tehetségek kapnak teret, hanem minden gyerek, aki lelkesedik a zene iránt és szeretne gitározni. Páko Mária tanítványait számos díjjal jutalmazták már. A zenekarok közül legsikeresebb a Tompa Virágai, amely kétszer és a Csillagvirág együttes, amely négyszeres kapott aranysávos minősítést a legrangosabb hazai szavalóversenyen.

Képgalériánk:
Fotó: Gecse Attila

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS