Meghirdették a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét

hirek.sk 2017. február 17., 09:51
DUNASZERDAHELY. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és a Tumultus Polgári Társulás a SZMAKTEP (Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Tehetséggondozó Program) központi rendezvényeként meghirdeti zenei tehetségkutatóját, a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét, amely egyben a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása.

A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a Cseh Tamás Program és a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.

A 2016-os tapasztalatokból kiindulva a szervezők úgy határoztak, hogy 2017-ben új, biztos alapokra helyezik a tehetségkutatót. A helyszín- és időpontváltozás mellett a rendezvény zárt térbe kerül, tehát ezúttal a rossz időjárás sem lehet gátló tényező. A Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléje Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban kerül megrendezésre 2017. szeptember 16-án, szombaton.

A jelentkező zenekarok és szólisták közül a rátermettségük alapján előzsűrizéssel választják ki azokat, amelyek a szemlére meghívást kapnak. Az előzsűrizést kellő mennyiségű jelentkező esetén regionális elődöntők biztosítják.

A szakmai elbírálás kritériumai szólisták és zenekarok esetében: a szerzemények kiforrottsága, hangszerelés, egyediség, a dalszöveg minősége, összhang a mondandó és a zene között, a produkció átélése (feeling), hangszeres tudás, színpadi megjelenés és koreográfia, összhatás. A magyar nyelvű dalszöveg előny. A döntő produkcióit hazai és magyarországi tagokból álló neves szakmai zsűri értékeli. Ezúttal diákzsűri is pontoz, a diákok kedvence szintén értékes díjban részesül. További újdonság lesz a drukkerek interaktív játéka, amely során a közönségdíj a tét.

A Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjére nevezhetnek szlovákiai lakhelyű, magukat szlovákiai magyarnak valló szólisták, illetve zömmel szlovákiai magyar tagokból álló, szlovákiai bázissal rendelkező csoportok, zenekarok, együttesek. Műfaji megkötés nincs, a lényeg, hogy élő muzsikáról legyen szó.

A jelentkezés feltétele legalább két, értékelhető minőségű, saját szerzeményeket tartalmazó felvétel, továbbá az elektronikus jelentkezési lap pontos kitöltése.

A döntőben előadott számoknak saját szerzeményeknek kell lenniük, s minden zenekarnak 15 perc színpadi- és 10 perc szerelési idő áll majd a rendelkezésére. Kizárólag élő produkciókat várnak, szólisták esetén zenei alap használata engedélyezett, de nem preferált.

A hangzóanyagot (vagy a fájlmegosztó, illetve az internetes audió vagy videó felvétel letöltési linkjét) az info@zene.sk címre küldjék a jelentkezők. A jelentkezési határidő 2017. június 30. A nevezési díj szólisták számára 15 euró, zenekarok számára 30 euró.

A számos értékes nyereményen túl (stúdióidő, fellépési lehetőség, médiaszereplés, tárgyi díjak, stb.) a legjobb csapatot a szakmai zsűri delegálja a 2017. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe Budapestre októberben, ahol a fődíj immár 3 millió forint (1.000.000 Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Cseh Tamás Program által felajánlott 2.000.000 Ft értékű támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat).

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS