2018. szeptember 29., 09:41

Meghalt Marty Balin zenész, a Jefferson Airplane egyik alapítója

Marty Balin énekes-gitáros, a hatvanas évek legendás rockegyüttese, a Jefferson Airplane egyik alapítója 76 éves korában hunyt el.

Marty Balin
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: TASR/AP

Balin halálának hírét közép-európai idő szerint szombat hajnalban hozták nyilvánosságra. A zenész csütörtökön hunyt el, halálának oka egyelőre nem ismert.

A Jefferson Airplane - a Grateful Deaddel és a Mamas and Papasszal együtt - a hatvanas évek végére kibontakozó hippimozgalom legfontosabb zenekarai voltak. Az együttes másik énekese, a két éve elhunyt Paul Kantner is folkzenész volt korábban, Jorma Kaukonen szólógitáros a bluest hozta magával. A jellegzetes Jefferson-hangot Grace Slick énekesnő adta meg.

Fotó:  TASR/AP

Lemezeik - a Takes Off, a Crown of Creation és a Surrealistic Pillow - nemcsak a nyugati part ifjúságának lettek a kedvencei. Koncerteztek, megjárták Woodstockot. Grace saját dalai - a Somebody To Love és a White Rabbit - a csúcsot jelentették az együttes történetében. A zenekar a 60-as és 70-es évek fordulóján kettévált. Kantner és Slick Jefferson Starshipnek keresztelte át a bandát, amelynek vonzereje egyre csökkent.

Marty Balin
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.