Már az alapiskolásokat is veszélyeztetik a drogok

hirek.sk 2017. január 09., 19:48
POZSONY. Már az alapiskolásokat is vonzza a kábítószer és az alkohol – legjobban ezt a korosztályt sújtja a kísérletezés kockázata. Ezért a szülőknek és a pedagógusoknak oda kell figyelniük a gyerekekre, szükség esetén pedig mielőbb be kell avatkozniuk – hívta fel a figyelmet Ján Mikas, a Közegészségügyi Hivatal tiszti főorvosa.

A szakember úgy véli, hogy a buktatókra figyelmeztetni kell a fiatalokat. Ezt az alapiskolás pedagógusoknak kellene elkezdeniük, s erről a szülőknek is mielőbb el kellene beszélgetniük gyermekeikkel – szögezte le Mikas. Hozzátette: a gyerekek első alkohollal kapcsolatos tapasztalataikat tizenévesen szerzik meg.

"Szükséges a korai elsődleges megelőzés, a felvilágosítás, s azt már 8-10 éves korukban vagy még hamarabb meg kell tenni, amikor a tanulók hozzávetőleg fele még nem rendelkezik ilyen tapasztalatokkal" – mondta el Mikas. A fiataloknak a középiskolákban, tehát a válságos korukban már elegendő információval kell rendelkezniük a drogok káros hatásairól, ami az elutasításnak az előfeltétele.

A felvilágosítást az oktatás során kell elvégezni. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) emiatt a 2016-os év végén meghirdette a „Legjobb drogellenes faliújság" elnevezésű versenyt. Annak kapcsán a hetedikeseknek kreatív módon kellett kifejezniük, hogy miért is kerülendők a drogok. A versenyt ma értékelték ki. A versenybe azonban mindössze 270 hetedikes tanuló nevezett be.

A legtöbb ilyen faliújság Zsolna (Žilina) és Kassa megyében készült. Mikas dícsérte ezt a kezdeményezést. A gyerekek a verseny kapcsán arra kényszerültek, hogy kisebb csoportokban beszélgessenek el a témáról, ami a szakemberek szerint hatékonyabbnak bizonyul. Mindezt maguk a pedagógusok is megerősítették.

A versenyben 6 alapiskolát jutalmaztak. Az értékelés során a gyerekek kreativitása és a kialakítás pontossága volt döntő jelentőségű. A verseny 1. helyezettje az Eperjes megyében levő Szedlice (Sedlice) község alapiskolája, 2. helyezettje Somodi, 3. pedig a Nagyszombat megyében található Szomolány (Smolenice) alapiskolája lett. Negyedik helyen az ugyancsak Eperjes megyében fekvő Lemes (Lemešany) alapiskolája, 5. helyen pedig Szepsi Északi lakótelepén található alapiskola végzett. Különdíjat a szintén Eperjes megyében található Liszkófalu (Lisková) iskolája kapott.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS