Magyarok a legjobbak között a lipcsei Bach-versenyen

hirek.sk 2012. július 15., 15:15
LIPCSE. Két magyar muzsikus is a legjobbak között végzett a szombaton véget ért lipcsei Nemzetközi Johann Sebastian Bach Versenyen.

Szigetvári Dávid tenor az énekesek kategóriájában az első díjat, Rohmann Ditta pedig cselló kategóriában a második díjat szerezte meg, és kapott egy különdíjat is a világ egyik legrangosabb klasszikus zenei versenyén.

A németországi városban - ahol Johann Sebastian Bach csaknem 30 évet élt - 1950-ben rendezték meg először a 18. századi barokk zeneszerzőről elnevezett versenyt. Az idén 23 országból összesen 112 művész jutott túl az előválogatáson. A négyfordulós megméretés július 4-én kezdődött.

Az ének kategóriában 56 előadó került be az első fordulóba. A döntőben már csak hárman maradtak. Az első díj nem csupán 10 ezer eurót és hatalmas kitüntetést jelent, hanem "ajtókat is megnyit" - mondta Szigetvári Dávid. Hozzátette: a zsűri döntése egyben visszaigazolás is arról, hogy "jól végzem a munkámat".

Rohmann Ditta 33 művész közül nyerte meg cselló kategória 7500 euróval járó második díját és elnyerte az Odera menti Frankfurtban működő Carl Philipp Emanuel Bach zenei társaság különdíját is. A magyar művész elmondta, hogy igen fárasztó versenyt teljesítettek a muzsikusok. Alapvetően barokk és klasszikus repertoárt kellett előadniuk. A cselló kategóriában modern vagy barokk hangszert választhattak. Rohmann modern csellót használt, de barokk hangolással és barokk vonóval. Fassang László csembaló-, illetve fortepiano-kíséretével három Bach-szvittel versenyzett, a döntőben pedig Beethoven-művet is megszólaltatott.

A Carl Philipp Emanuel-különdíjjal egy koncert is jár, amelyre az Odera menti Frankfurtban kerül majd sor. Rohmann Ditta hozzátette: egyéb felkéréseket is kapott a döntő után. A csellóművész rámutatott: a verseny, amely tagja a nemzetközi zenei versenyeket összefogó genfi központú szövetségnek, rendkívül igényes zsűriket állított föl. Nem lehetett "összebeszélni", csak leadni a szavazatokat.

A versenyt 1996 óta kétévente tartják meg, rotációs rendszerben egyszer ének, cselló és orgona, másszor zongora, csembaló és hegedű kategóriákban, vagyis minden kategória négyévente kerül sorra. A versenyen fiatal művészek, 16 és 33 éves kor közötti előadók indulhatnak.

Szigetvári Dávid 1984-ben született. Az éneklés mellett zeneszerzés és csembaló tanulmányokat is folytatott, 2009-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2006-ban Artisjus-díjat kapott kortárs zenei művek előadásáért.

Rohmann Ditta 1983-ban született, 2005-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Legutóbbi nagyobb díja a 2011-es Junior Prima-elismerés.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS