Ma este mutatják be az Ismerős Arcok zenekarról készült riportfilmet. A rendezővel beszélgettünk

2021. március 26., 14:15
Pomichal Krisztián

A Felvidéken is óriási népszerűségnek örvendő Ismerős Arcok zenekar különleges ajándékkal kedveskedik rajongóinak. A zenekar 22 éves munkásságát, sztorikat, kulisszatitkokat, a tagok és a rajongók emlékeit Farkas Péter Gábor rendező sűrítette egyetlen alkotásba. Pénteken mutatják be a "20 éven át..." című filmet, a rendezővel beszélgettünk. 

Fotó: Ismerős Arcok zenekar

Farkas Péter Gábor portálunknak elmondta, tulajdonképpen véletlenül került kapcsolatba a zenekarral, anélkül, hogy behatóbban ismerte volna a zenéjüket. Eredetileg egy régi slágerüknek, a Szívemben tudlak című szám videóklipjén dolgoztak volna együtt.

Évek óta dolgozom együtt a GrundRecords lemezkiadóval, forgattam nekik koncertfilmet az F.O.System zenekarról, a Sex Actionről, videoklipeket is készítettem ezeknek a bandáknak, valamint Bródy Jánosnak, aki szintén az ő művészük. 2019 elején szólt a kiadó vezetője, hogy találkozzak az Ismerős Arcok két tagjával, hogy a Szívemben tudlak című dalhoz készítendő klipet megbeszéljük. Bár előtte nem ismertem őket, a találkozó olyan jól sikerült, hogy úgy álltunk fel az asztaltól, hogy a Szívemben tudlak klipet halasztjuk (végül nem is én forgattam le), ellenben a Nélküled szimfonikus változatához készítünk klipet és a 20 éves jubileumukat megünneplendő forgatunk egy dokumentumfilmet a zenekarról.

Végül az eredeti koncepció is kitágult, a filmet kiegészítették a zenekar 20. születésnapjára adott nagykoncert jeleneteivel, így tulajdonképpen egy kevert műfajú, koncert-riportfilm született.

A rendező azt mondja, szükség volt arra, hogy kitágítsák a műfaji kereteket. Egy dokumentumfilm komolyabb kutatómunkát igényelt volna, mondja, ráadásul a koncertrészletek, amelyeket szerettek volna viszontlátni a filmben, nem illettek volna egy dokumentumfilmbe. 

 

Ez a film egyrészt a rajongóknak lesz érdekes, mert sokkal többet megtudnak a tagok gondolatairól, egymáshoz való viszonyukról, rengeteg archív felvételt láthatnak és közben egy nagyon jó, dinamikus koncertfilmet is egyben. Azok pedig, akik nem ismerték a zenekart és nyitottak, megismerhetnek egy jó rockbandát, akiknek pár daluk mondanivalójával lehet akár nem egyetérteni, de az elvitathatatlan, hogy a hangszeres tudást és a zenéket tekintve kiváló együttesről beszélünk.

A rendező ugyan az Ismerős Arcok zenekart nem ismerte, de azt mondja, ez tulajdonképpen jót tett a filmnek, olyan dolgokat mert megkérdezni a tagoktól, amiket más esetleg nem mert vagy nem akart volna.

zenekar
Fotó: Petőfi TV repro
A rendező (j) és a zenekar egyik tagja, Tánczos István.

Teljesen más politikai oldalról jövünk, más a világlátásunk, sok aktuálpolitikai kérdésben nem is értünk egyet, de ez nem válik a film hátrányára, sőt, éppen, hogy valami pluszt ad neki - állítja.

Teljesen más a világlátásom, mint a zenekar tagjaié, mégis nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Számomra ez a film a hídépítésről szól, és bizonyítékként szolgál, hogy eltérő világképpel is lehet együtt dolgozni, és így is születhet érték. Kifejezetten jót is tett az interjúknak, hogy olyan készítette, aki mert provokatív lenni. Ami számomra tanulságként szolgált az egész történetben, hogy az alapvető probléma a kettészakadt társadalomban, hogy mindkét oldal meg van győződve róla, a másik rosszat akar. Pedig nem, csak máshogy akarja a jót. Ha ezt megértjük, felülkerekedhetünk az ellentéteken, mert az nonszensz, hogy családok, barátságok mennek szét politikai ellentétek miatt. 

A szűk kétórás játékidő miatt számos érdekes jelenet és riport maradt ki a filmből, ezeket egyszer lehet majd külön is kiadják. A zenekar tagjai nagyon jól fogadták a film nyers változatát, bizalmi kapcsolat alakult ki a zenészek és a filmes között.

Már a Nélküled forgatása során jóban lettünk, több koncertjükre is elkísértem őket, ott is sokat forgattam a színpad mögötti térben, mire a "nagy" riportokra sor került, addigra már kialakult egyfajta bizalom. Olyan dolgokról is kérdezhettem őket, amiket egy idegennek lehet hogy nem mondtak volna el olyan nyíltan. A tartalmat tekintve szabad kezet kaptam, nem volt kérésük, hogy ez vagy az szerepeljen a filmben. Látták, jó kezekben van a dolog és értem, mit szeretnének megmutatni magukból. Leginkább a zenekar vezetője, Galambos Nándi folyt bele az utómunkába. Amikor ő elégedett volt a nyers változattal, akkor mutattuk meg a megvágott anyagot a többieknek. Akkor látták először, akkor hallották egymás nyilatkozatait is. Abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk, és maga a kész, vágóképekkel, koncertanyagokkal kibővült film is nagyon tetszett nekik.

A rendező számára a film legérdekesebb jelenetei azok, amelyek a zenekar működését, egy bő húsz éve együtt dolgozó, szűk közösség mindennapjait mutatják be.

Érdekes volt belelátni egy ilyen régóta működő zenekar belső viszonyaiba, leginkább egy házassághoz hasonlítható egy ilyen hosszú együttműködés, ahol a barátság mellett sok feszültség is felgyülemlik az évek során. A filmben a szemfülesebb nézők a tagok közötti véleménykülönbségeket is felfedezhetik.
A filmet Magyarországon még ritkaságnak számító, egyfajta online moziként mutatják be. A rajongók az interneten vásárolhatják meg a jegyeket, majd este hét órától indul a vetítés. Egy jeggyel március 26-tól március 28-án éjfélig korlátlan alkalommal megtekinthető. Jegyet ITT tudnak vásárolni.