2022. október 7., 08:01

Ma is elvarázsolja a közönségét – Halász Judit 80. születésnapjára

Szinte minden általános iskolai ünnepélyen ő szavalt, mégsem készült színésznőnek. Ha egy varázsló akkor megmutatja neki, hogyan alakul az életpályája, valószínűleg kineveti. Díjlovaglónak készül, de pár évvel később már egy ország kedvence. Több súlyos betegség és egy majdnem halálos közlekedési baleset is keresztezte „micsoda útjait”, de mindegyiken általlépett, s ma is színpadon van. Sőt új bemutatóra készül Presser Gábor Pinokkio történeteit megelevenítő vadonatúj musicaljében.

halász judit
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Egyik nagyanyja szlovák volt, s közeli rokonai éltek Dunaszerdahelyen, így, amikor a második világháború vészterhes napjaiban menekülni kényszerülnek Zuglóból, itt találnak átmeneti menedékre.

Általános iskolás korában mindenképpen sportolni szeretett volna, de szülei még a szellőtől és a víztől is féltették, így a lovaglás mellett teszi le a voksát, amelynek a veszélyességéről a szülei vajmi keveset tudnak.

Almási Évával felváltva szavalnak az iskolai ünnepségeken, de amikor átmegy egy másik iskolába, már nem akad vetélytársa. Díjlovaglásban válogatottságig viszi, de amikor felveszik a színművészetire, választania kell. Halász Judit a színészetet választja, s már másodéves korában osztálytársnőivel együtt kivételes lehetőséget kap. Keleti Márton meghívja őket az Esős vasárnap című filmje főszerepeire. Mécs Károly mellett ő és a szebbnél szebb osztálytársnői: Béres Ilona, Polónyi Gyöngyi, Tordai Teri csábítják a mozikba a (férfi)közönséget. Csak Dobos Ildikó marad ki a csapatból. A hatvanas évek ezek, a magyar filmgyártás legendás évei, s ekkor robban be a köztudatba és az emberek mindennapi életébe a televízió is. Százszámra készülnek a tévéjátékok, s Halász Judit sem szűkölködik a nívós feladatokban. A cserfes, copfos, remek humorérzékkel megáldott színésznő után kapkodnak a filmrendezők. Bálint András oldalán Szabó István több filmjében is fontos szerepet kap, ahogy az Amerikából hazatérő Székely István is őt nézi ki Tót Macinak a Lila ákác remake-változatában. Csacsinszky Pali természetesen Bálint András. De színházi igazgatója, Várkonyi Zoltán is számol vele, ő Kőcserepy Vilma a Kárpáthy Zoltánban,  innen tudom meg, hogy egy könyv mindig azon az oldalon nyílik ki, ahol a legtöbbet lapozzák.

halász judit
Fotó:  Fortepan/Révész györgy
A felvétel a Pendragon legenda című film forgatásakor készült. Balról jobbra: Darvas Iván, Halász Judit, Timár Béla és Téri Árpád színművész.

A Vígszínházban évekig vígjátékokban szerepelteti őt direktora, s figyelmezteti, pár év múlva megtalálják a komolyabb, drámai szerepek is. Nézem az 1968-as Pesti Műsort. Dóczi Lajos Csók című vígjátéka, Tabi László spanyolul tudni kell című bohózata mellett Esztrella a Krúdy regényéből készült legendás színpadi változatban Darvas Iván oldalán. De több darabban játszhat Latinovitscsal. Págerrel, Sulyokkal, Ruttkaival, s a minap 100 esztendeje született Tomanek Nándorral is. Több színházból is csábítják, a legkomolyabb ajánlatot Marton Endre, a Nemzeti Színház akkori igazgatója teszi. Várkonyi egy évig nem szól hozzá, s azonnal felhívja Martont: „Füttyentek egyet, s kiürül a színházad!”  közli vele, s helyreáll a rend. Halász marad, s ahogy Várkonyi jósolja, tényleg megtalálják a komolyabb szerepek is. Amikor először látom élőben színpadon a kilencvenes évek elején, alig ismerem meg. Az ügynök halála Szikora János rendezte előadásában Linda, az ügynök felesége Tordy Géza oldalán. Az első szerep életében, ahol a koránál idősebb figurát játszik. A színházzal és a filmmel/tévével párhuzamosan elindul pályájának másik fontos szakasza, találkozás a gyerekekkel. Alkotótársaival rádöbbennek, van egy műfaj, amely súlyosan hiányzik a magyar kulturális életből. Gyerekirodalom van, gyerekdalok is íródnak, de annak könnyedebb változata hiánycikk a magyar kulturális palettán.

S elindul egy páratlan széria, amelyen immár generációk nőttek fel. A Vígszínház karácsonyi koncertjeire hónapokkal előtte nem lehet jegyet kapni, s ma már unokáikkal együtt csápolnak az egykori első nézők. S alig van év, hogy ne szülessen újabb lemez, s boldog lehet az a magyar zenész és költő, aki felkerülhet ezekre a lemezekre. Felvidékről Simkó Tibornak és Barak Lászlónak is sikerült ez a bravúr. A későbbi igazgatóival már nem volt olyan szerencséje, mint Várkonyival de azért mindig kapott olyan szerepeket, amelyek tovább éltették a művészetét.

Nem bántam meg. Azt hiszem, megérte. Annyi jó színész van a világon, de nagyon kevés olyan, akire az utcán ránevetnek háromévesek, meg a szüleik,  a nagyszüleik”

– összegezte pár éve a pályáját az Orosz Ildikóval közösen készült Nem születtem varázslónak című kötetében. De Halász Judit még várhat a végső összegzéssel, hisz jelenleg várja a Bella Figura című előadásban Yvonne figurája, újdonságként a Pinokkio és természetesen bónuszként az elmaradhatatlant karácsonyi vígszínházi koncert. Ha sietnek, talán még kapnak rá jegyet.

Drága Judit, Isten éltesse!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.