HIRDETÉS

Lodzban is győzött a kassai Talentum programozó diákcsapat

hirek.sk 2018. február 21., 09:34
KASSA, LODZ. A napokban újabb győzelmet aratott a kassai Talentum SAP programozó diákcsapat, melynek felkészítő mentora Hanesz Angelika tanárnő volt. Ez alkalommal a First Lego League elnevezésű nemzetközi robotikai és programozó versenyen, a lengyelországi Lodzban megrendezett elődöntőben a visegrádi négyek 27 csapata közül érte el a legmagasabb összesített pontszámot, s jutott tovább a március 17-18-án a németországi Aachenben zajló közép-európai döntőbe.

A második generációs csapat is az elsőhöz hasonlóan remekel

A héttagú csapat győzelméről a Talentumnak évek óta logisztikai és anyagi segítséget nyújtó id. Hanesz Zoltán alapítványi elnökségi tag nyilatkozott portálunknak. A SAP informatikai cég által támogatott kassai Talentum csapat ez alkalommal is ugyanabban a felállásban versenyzett, mint tavaly. Tagjai: Kuczik Mária, Urbán Oszkár, Pándy Maximilián, Dávitko Olivér, Luby János, Kovács Norman és Paèuta Máté.

"A fiatalok között a kassai Márai Sándor Magyar Tannyelvű Gimnázium és Alapiskola, valamint a szintén helyi Šrobár utcai gimnázium diákjain kívül egy szepsi diák is megmérettette tudását. Versengésünk hét éve során ez már egy második generációs csapat, ugyanis két évvel ezelőtt kicserélődtek az időközben a juniorok közül kiöregedett ifi programozóink. Megjegyezném: az első csapatunk is nagyon sikeres volt, hiszen többször is megnyerte a First Lego League (FLL) elődöntőjét“ – mondta el Hanesz Zoltán.

Címvédőként immár harmadszor győztek a kelet-szlovákiai diákok

A lodzi Műegyetemen megtartott elődöntőt több szlovákiai regionális forduló előzte meg, amelyeken hozzávetőleg 90 csapat mérte össze tudását. A legeredményesebbek jutottak tovább a visegrádi négyek (V4) február 10-11-én megrendezett versenyére, ahová 10-10 csapat Szlovákiából és Magyarországról, 4 Lengyelországból, 3 pedig Csehországból érkezett. Azok közül került ki a legjobb 6 továbbjutó csoport. Ezeket a keretszámokat az egyes országokban versenyzett csapatok száma alapján szabták meg. A 4 kategóriában elért pontok összesítése után kiderült, címvédőként immár harmadik alkalommal győztek a kelet-szlovákiai diákok.

Összesítették a négy érdekes kategóriában elért pontszámokat

„Az FLL versenyfeladatai világszerte egységesek. A szervezők az 1. és legjelentősebb kategória (Robot Game) kapcsán egy másfél méter hosszú asztalon helyeztek el egy rögzített akadályokkal nehezített pályát. A pálya egyik sarkából, azaz a bázisból a versenyzők által elindított saját készítésű robotnak az akadályok között kellett elvégeznie a megadott feladatokat. Az volt a cél, hogy egy egységes pontozási rendszeren belül a lehető legtöbb pontot gyűjtsék össze“ - magyarázta Hanesz Zoltán.

A 2. kategória (Robot Design) folyamán a pályán versenyeztetett robot, illetve annak számítógépen írt programja a szakavatott zsűri elemzésén esett át. A szenzorokkal, motorokkal, vezérlési memóriakockával és mozgatható mechanikai karokkal ellátott legórobot hozzáértő készítőinek el kellett magyarázniuk és meg kellett védeniük azt, hogy a versenyfeladatok elvégzése, azaz missziójuk során robotjuk milyen elv alapján oldotta meg azokat.

„A verseny 3. kategóriájának (Hydro Dynamicts) valójában semmi köze sem volt a robotokhoz, ahelyett egy projektmunkát kellett elvégezni. Az idei téma a víz és az ember kapcsolatát járta körül, miközben a diákoknak különféle ötleteiket kellett megvalósítaniuk. A vízgazdálkodással, tisztítással és -szállítással kapcsolatos innovatív megoldásaikat be kellett tudni mutatniuk, s meg kellett magyarázniuk azt, hogy azok miben és hogyan segíthetik az emberek életét. Különösen a lányok élvezték ezt a feladatot, amelynek némi színházi performance-része is volt“ – fejtette ki Hanesz Zoltán.

A 4. kategóriában (Team-work) a versenyzőknek a közös feledatmegoldás során az együttműködési készségüket, illetve azt kellett bizonyítaniuk, hogy mennyire egységes a csapat.

Irány a németországi Aachenben zajló közép-európai döntő!

„Bár az egyes kategóriákat külön-külön is kiértékelték, ám legfontosabb az volt, hogy az egyes kategóriák során elért pontszámok összesítése után a csapatok hányadik helyre kerültek. Gyerekeink három kategóriában a 2., egy kategóriában pedig a megosztott 4. helyen, ám a pontok összesítése után, nagy örömünkre, az 1. helyen végeztek“ – ismertette az értékelés menetét Hanesz Zoltán. Hozzátette: a lodzi viadalon a kassai ifiken kívül egy pozsonyi csapat a 3., egy nagyszombati pedig az 5. helyen végzett. A díjazottakat egy metszett üvegből készült trófeával jutalmazták, és a legjobb németországi, svájci és osztrák csapatokkal együtt részt vehetnek a március 17-18-án a németországi Aachenben zajló közép-európai döntőben.

Szponzori támogatással további rangos fesztiválokra is eljuthatnának

„Valójában a szervezők a versenyzők nagy száma és a távolságok miatt Európát több régióra osztották szét, így majd a skandináv és a dél-európai csapatok részvételével több döntőre is sor kerül. Aachenben 24 csapat mérkőzik egymással. A legsikeresebbek majd onnan is tovább juthatnak, de nem kifejezetten versenyekre, hanem a rangos világfesztiválra. Arra idén az Egyesült Államokban, Detroitban kerül majd sor. Diákjaink korábban már két világfesztiválon vehettek részt. Alig egy hónap múlva kiderül, hogy idén is kiutazhatunk-e, ami azonban minden évben nagy kiadást ró ránk, hiszen a költségeinket senki sem téríti meg“ – jegyezte meg Hanesz Zoltán.

Idén Debrecenben és az észtországi Tartu városban rendeznek majd nagyszabású európai fesztiválokat. Valószínűleg sokan úgy véljük, ezek a tehetséges fiatalok megérdemelnék, hogy esetleg felvidéki szponzorok támogatásával jussanak el minél több helyszínre, ahol megcsillogtathatnák tálentumukat... 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS