2011. március 30., 18:01

Liszt Ferenc a főszereplő Bayreuthban

BAYREUTH. Liszt Ferenc idén "főszereplő" Bayreuthban is. Az egyik legtekintélyesebb zenei fesztiválon, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek a világhírű zeneszerzőre, zongoraművészre.

200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc életének utolsó éveiben megszakításokkal többször járt a felső-frankföldi Bayreuthban, ahová személyes szálak fűzték. Egyik legjobb barátját,  az ugyancsak világhírű Richard Wagnert látogatta a bajor városban.  A német zeneszerzővel, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megalapítójával 1848 februárjában Drezdában ismerkedett meg, szoros barátságuk Liszt haláláig tartott. A zeneszerző második lánya, az 1837-ben született Cosima Wagnerhez ment feleségül.

"Rendkívül megtisztelő feladat Liszt Ferencet Bayreuthban ünnepelni",  nyilatkozta az eseménysorozat kapcsán a város zenei és színházi kulturális biztosa. Nicolaus Richter egy interjúban úgy vélte: ha Liszt nem élt volna, a bayreuthi játékokra aligha került volna sor. Mindezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy barátságuk során Liszt Ferenc többször is pénzügyileg segítette a nehéz anyagi helyzetbe került Wagnert, és művészileg is támogatta őt. 1850-ben Weimarban például ő vezényelte Wagner Lohengrinjének ősbemutatóját.

Richter elmondta azt is, hogy Bayreuth a Lisztről való ünnepi évfordulós megemlékezések tervezésében szorosan együttműködik Weimarral, Budapesttel, továbbá a mai Burgenlandban található Raiding - az egykori Doborján - városával. Liszt ugyanis az akkori Magyar Királysághoz tartozó Doborjánban született 1811. október 22-én. 1843 és 1861 között a weimari Staatskapelle vezető karnagya volt, a türingiai városban épp a napokban nyitották meg újra a nagyközönség előtt a zeneszerző korábbi nyári rezidenciáját, amely ma múzeumként működik.

A tervezett bayreuthi Liszt-megemlékezések külön érdekessége, hogy a tervek szerint azok keretében a nyár folyamán fellép a Tel Aviv-i kamarazenekar. Ez állítólag a Liszt iránti tiszteletnek köszönhető. Richard Wagnert ugyanis antiszemita nézetei miatt Izraelben mostanáig bojkottálták, operáit soha nem vitték színre.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.