2022. május 16., 12:11

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel május 15-én a komáromi Tiszti Pavilon díszterme, ahol a Fiatal Reformátusok Szövetsége – FIRESZ égisze alatt 25 éve működő Cantate Domino kórus tartotta hálaadó hangversenyét. 

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az egyik ünnepi torta a negyedszázadnyi hálaadáson

A jubileumi esemény fővédnöke Géresi Róbert református püspök volt, s azt többek között megtisztelte a jelenlétével Niklas Dörr, a Németországi Evangélikus Egyház Kórusszövetségének a főtitkára és az énekkar első karnagyának, Ág Tibor népzenekutató, zeneszerző - és pedagógusnak fia, Zoltán, a marcelházi gyülekezet gondnoka a nejével együtt.

A Negyedszázadnyi hálaadás című, ingyenes koncerten a kórus jelenlegi karnagyán, Süll Kinga egyházzenészen kívül az egyik korábbi karnagya, Szabó Csongor és Császár Abigél is vezényelt.

Bár a rendezvényen nem lehetett jelen a másik volt karnagya, a Liszt- és Kossuth-díjas Berkesi Sándor, ám az ő Tégy Uram engem áldássá című feldolgozásával kezdődött az egyórás műsor, amely során a szintén általa megzenésített 23. zsoltár is elhangzott. A hosszas állótapssal végződő hangversenyen élvezhettük még Peter Anglea Jubilate Deo, J. S. Bach Áldva áld az Isten engem, W. M. Runyan Hűséged végtelen, Lowell Hohstadt Great Is Thy Faithfulness, Don Hart Az Úr irgalma végtelen és Bob Chilcott A Little Jazz Mass című művét. A jelenlegi és régi tagok közös fellépésének nívóját a Beliczay vonósnégyes (Berán Gábor, Kovács Bálint, Pastorek Ferdinánd és Rácz Csaba), Eva Sýkorová (fuvola), Mayer József (nagybőgő), Tiba Sándor (dob), valamint a zongorán játszó Császár Abigél, Süll Mária és Varga Szabolcs játéka emelte.

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Bezengték a dísztermet a szebbnél szebb kórusművek

Műsorvezetőként Süll Tamás református lelkész – kórustag működött közre, akitől egyebek mellett megtudtuk: a 90-es években a keleti országrészekben szolgáló, kórusokat is létrehozó Édes Árpád lelkész kezdeményezte, hogy 1997 nyarán Jókán tartsanak egy országos kórustábort az énekelni szerető ifjúság részére. A tábor szakmai részének biztosítására Ág Tibor karnagyot (Pozsony, 1928. április 13 – Nagymegyer, 2013. augusztus 29.) kérte fel, aki szívesen vállalta a feladatot, sok szép énekkel gazdagította, és vezényelte is a kórust. Édes Árpád a közös hálaadás elején szintén szólt a jelenlevőkhöz.

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Műsorvezetőként Süll Tamás református lelkész – kórustag működött közre


Miután megromlott a 70 éves, sokoldalú karnagy egészségi állapota, az 1998-ban másodszor megrendezett nyári táborban Berkesi Sándor Liszt- és Kossuth-díjas, debreceni karnagy vette át a kórus vezetését, s maradt annak közel hat évig karnagya. Az akkori FIRESZ-kórus Felvidék minden táján élő tagjai a későbbiekben már negyedévente egy-egy hétvégén Jókán, majd felváltva nyugat- és kelet-szlovákiai helyszíneken tartottak összpontosításokat. Napjainkban is ezt teszik: péntekenként és szombatonként gyakorolják a régebbi kórusfeldolgozásokat és tanulják az újakat, vasárnaponként pedig templomokban vagy más helyszíneken szolgáljak az Urat, s énekszóval hirdetik az Ő evangéliumát. A csoport az 1999-ben Galántán megtartott XI. Kodály Zoltán Napokon kiérdemelte az arany minősítést.

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Tiszti Pavilon díszterme

Miközben több kórustag kicserélődött, újabb énekeket tanultak, 2000-ben pedig elkészítették a Tégy, Uram engem áldássá című, első hanghordozójukat. A CD címadó dalát Berkesi tanár úr a kórus számára dolgozta fel, amely a himnuszává és szolgálatai nyitó énekévé vált. A FIRESZ-kórus a megalakulása 10. évfordulóján, 2007-ben vette fel a Cantate Domino - Énekeljetek az Úrnak nevet, valamint ugyanezzel a címmel a második CD-je anyagát. Akkor már harmadik éve, 2014 decemberéig Süll Kinga vezényelte a csoportot, majd átmenetileg visszavonult a kisgyermekeihez. Két évre Szabó Csongor egyházzenész vette át a kórus vezetését, ám 2017-ben Kinga visszatért a tehetséges csoport élére. Közben a Reformáció 500 Emlékévben, egyúttal a kórus 20. születésnapja alkalmából is, 2017-ben egyházi támogatással megjelent a Körbeölel című harmadik hanghordozójuk, amivel a szervezők az ünnepi zsinat résztvevőit is megajándékozták. A hanghordozók megvásárolhatók voltak a helyszínen.

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Édes Árpád lelkész a közös hálaadás elején szintén szólt a jelenlevőkhöz

A Cantate Domino a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház erkölcsi támogatását élvezi, a Németországi Evangélikus Egyház Kórusszövetsége anyagi segítséget is nyújt a „vándorkórus” költségeinek térítéséhez. Ekképp nem csak Felvidék-szerte, hanem Magyar- és Németországban, Ausztriában és Erdélyben is kórusművekkel dicsőíthetik az Urat, s öregbíthetik a felvidéki magyarság hírnevét.

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az esemény fővédnöke Géresi Róbert református püspök, a FIRESZ egykori elnöke volt

A szűnni alig akaró vastaps és Géresi Róbert, az SzRKE püspökének – a FIRESZ egykori elnökének áldása után Süll Kinga a jelenlevőket szeretetvendégségre hívta meg, amelyen öt jubileumi torta és a kórusról készült kisfilm levetítése is várt a több bel- és külföldi településről érkezett vendégekre. Aki pénzadománnyal akarta támogatni a kórus további működését, azt a kijáratnál elhelyezett perselybe tehette, illetve emlékbe a logójával ellátott édességet is magával vihette. Ahogy elhangzott: Süll Kingáék várják maguk közé a jövendő, jóhangú kórustagokat, akik ily´ módon szeretnének Isten dicsőségére szolgálni, s egy jó közösségben újabb barátokkal és élményekkel gazdagodni. Aki pedig nem lehetett jelen a jubileumi eseményen, de segíteni szeretne, az adományát az SK84 0900 0000 0050 4289 8608 számlaszámukra utalhatja át, amit előre is köszönnek a támogatottak. Mi pedig a jelen levő olvasóink nevében is köszönjük a lélekgazdagító jubileumi hangversenyt!

Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Több nemzedék képviselői közösen ünnepeltek, emlékeztek
Köszönjük a negyedszázadnyi szolgálatot, Cantate Domino kórus!
+14 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.