2011. március 14., 14:13

Kossuth-díj a Ghymes alapítóinak

POZSONY. Az autentikus magyar népzenét rock- és dzsesszelemekkel ötvöző Ghymes huszonnyolc éve muzsikál a világnak. Ma már határozottan felvállalja azt a szerepet, ami kezdetben egyáltalán nem volt tudatos a részéről: hidat képezni a felvidéki magyarság és az anyaországiak közt. 2011. március 14-én az együttes két alapító tagja, Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző megosztott Kossuth díjban részesült.
A Ghymes zenekar 1983-ben alakult. Népdalokkal indult, aztán jöttek a versfeldolgozások, majd a saját szerzemények. „Én sokkal korábban találkoztam az irodalommal, mint a zenéléssel. Hétéves korom óta írok verseket, tehát a késztetés saját szöveg létrehozására kezdettől megvolt bennem, ahogy Gyulában is, ám sokáig csak a fióknak írtam, a magam szórakozására” – mondja egyik sajtónyilatkozatában Szarka Tamás. Bevallja azt is, nem ért egyet azokkal, akik szerint ki kell várni a megfelelő időt, amikor már nem eshet bántódásunk azért, mert őszintén elmondjuk a véleményünket. „Szerintem ez nem más, mint gyávaság, nekünk viszont nincs időnk illedelmeskedni. Fel kell vállalnunk a pillanatot.” – hangoztatja.
2011-ben is vannak aktuális kihívások az együttes előtt. „Akárki akármit mond, Szlovákiában virágzik a hungarofóbia. És ezt nekünk meg kell fogalmaznunk. A gyűlölet lefolyik föntről, leér az utcára, az üzletekbe és az óvodákba, a gyerekek közé. Természetesen nem ez tölti ki az életemet, de nem tudom kikerülni, mert körülvesz minket, és ha úgy adódik, megírom.” – mondja Szarka Tamás, aki közismerten szűkszavú ember. Egy mondatban össze tudja foglalni a Ghymes küldetését. „Mi csak tesszük a dolgunk: zenélünk.”

Az együttes 17 albumot adott ki, közülük 7 platinalemez. 2001-ben a Ghymest a Magyar Művészetért díjjal és Don Quijote díjjal tüntették ki. 2001-2002-ben Arany Zsiráf-díjat kapott világzene/dzsessz kategóriában, 2002-ben mint a legjobb határon túli magyar zenekart, eMeRTon-díjjal jutalmazták. 2005-ben Artisjus-, majd Fonogram-díjat, 2006-ban Bartók Béla-emlékdíjat, 2008-ban Magyar Örökség díjat kaptak. 2011 március 14-én a Ghymes két alapító tagja, Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző megosztott Kossuth díjban részesült. A rangos  elismerést a Parlamentben vették át.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ    Az alábbi riport 2007. decemberében,  a Ghymes Papp László Sportarénában meghirdetett karácsonyi koncertje előtt készült. Az együttes a budapesti koncertet megelőzően Galántán lépett fel.
playercodefr_cikk_video1_playercodeto

alkotók: Horváth Gabriella, Karaffa Gyula

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ   Részlet a Ghymes együttes 2007-ben, Galántán tartott karácsonyi koncertjéből.

playercodefr_cikk_video2_playercodeto

 

 

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.