Kitört a Fonó Tavasz!

2021. március 15., 11:23
ma7

Ahogy sok más kulturális helyszínnek, a Fonó Budai Zeneháznak is zárva vannak a kapui, a Fonó Tavasz elnevezésű programsorozatnak köszönhetően azonban virtuálisan, online módon is részesei lehetünk egy-egy kiváló rendezvénynek.

Fotó: Fonó Budai Zeneház

A februári Fonó Selection idei hagyományát folytatva a Fonó Tavasz koncertsorozat keretein belül izgalmas fúziókat és kisformáció koncerteket mutatnak be az online térben – felvételről és élőben egyaránt. Március folyamán főleg olyan művészek találkoznak a Fonó színpadán, akik ebben a felállásban még sosem játszottak együtt.

2021. március 17-én a Babra, a Bahorka és a Fanfara Compexa zenekarokból is ismert Babcsán Bence és a Fianna, a Mókus, a Fabula Rasa, a Cimbaliband és a Borinka formációkban is szereplő Varga Kornél fog zenélni. A két művész ugyan a Zűrös Bandában és a Babcsán Projektben közösen muzsikál, duóformációjuk azonban minden szempontból rendhagyó, amint azt a Fonó Budai Zeneház honlapján található ismertető is ígéri:

Koncertműsoruk román és szerb táncdallamokból, makedón és ír népzenéből merítkező feldolgozásaikból, saját szerzeményeikből ad ízelítőt.”

Március 20-án az Artisjus- és Gramofon-díjas jazz-zongorista, Kaltenecker Zsolt szólókoncertje válik elérhetővé. A szólókoncert gerincét a művész 2015-ben megjelent Revisited című CD-jének élőben ritkán hallható anyaga adja.

Március 24-étől Tóth Viktor szaxofonművész többrészes jazztörténeti sorozatának is tanúi lehetünk.

Az esemény különlegessége, hogy a koncerten a közönség beavatást kap a jazz történetébe, stílusjegyeibe – az elhangzó számok példaként szolgálnak majd. Kommentárok segítségével egyfajta kulcsot kap a hallgató a jazz megértéséhez, a zene mélyebb felfogásához és élvezetéhez”

– olvasható a honlapon.

A „könnyen érthető jazz“ koncert–beszélgetés című előadás több teltházas estet megélt Magyarországon és Európa nagyvárosaiban egyaránt. Ez a sorozat ennek a sikerszériának az online változata.

A jazz elsőre bonyolultnak hallatszódhat az edzetlen fülnek, de meggyőződésem, hogy ha példákon keresztül és útmutatások segítségével hallgatja a hallgató, a zene kontextusba kerül és a szívnek és a tudatnak is egyaránt nagy élményt okoz”

– vallja a kiváló altszaxofonos és zeneszerző.

A jazztörténeti sorozat második része március 31-én lesz látható a Fonó online felületein.

A felvételről sugárzott koncertek a Fonó weboldalán és FaceBook-oldalán követhetők ingyenesen, valamint a YouTube-on visszanézhetők.

Kedvcsinálóként ide kattintva tekintheti meg a Máté Péter-díjas szájharmonika-művész Ferenczi György, a Fonó-díjas népzenész ifj. Csoóri Sándor ’Sündi’ és a Fonogram-díjas Lakatos Róbert közös produkcióját.

A Fonó Budapest egyik legfontosabb kulturális és művészeti központja, műhely, folkkocsma, lemezkiadó, a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál szervezője.