2018. augusztus 6., 11:39

Ki mondja meg, dalaiból mennyi marad? Balázs Fecó Nyírágón

A Kossuth-díjas Balázs Fecó augusztus 4-én Nyírágón lépett színpadra, és mesélt…

Balázs Fecó
Fotó: Kaszmán Zoltán

…kölykökről a hátsó udvarból…

A kis Balázs Ferenc már négyéves korában egy tangóharmonikát kért karácsonyra édesapjától; később a komolyzenei ösvényen elinduló IX. kerületi legény előtt mégis a The Beatles és a The Rolling Stones melódiái tártak új dimenziókat.

…arról, hogy miként változnak az évszakok…

Első meghatározó sikerét az 1968-as Ki mit tud?-on érte el a Neoton tagjaként. A félreértés elkerülése végett itt kell kihangsúlyozni, hogy ez még nem a későbbi Csepregi Éva-féle, hanem a Som Lajos nevével fémjelzett Neoton volt.

…arról, hogy a kőfalak leomlanak…

Négy esztendővel később egy amszterdami Black Sabbath-koncert hatására, a később Piramisos Som Lajossal és az Omegás Debreczeni Ferenccel közösen megalapította az első magyar hard rock formációt, a Taurus XT-t, amelyben a legendás Radics Béla gitározott. Tízezer ember előtt mutatkoztak be a Budai Ifjúsági Parkban.

…meder nélküli folyóról, homokról a szélben…

A szívbillentyűkön is klimpírozó előadó nevéhez leginkább mégis a Korál zenekar kapcsolódik, amely éppen idén ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. 

Mindenképpen elismerés jár a nyírágói falunapok szervezőinek, amiért a semmitmondó tátogók helyett a színvonalat választották, és a magyarországi hard rocknak egyedi, lírai hangot kölcsönző, jelenleg 67 éves dalszerzőt invitálták rendezvényükre.

Számos esetben éri vád a 60-as, 70-es és 80-as évek korosodó rockereit, hogy napjainkban csupán a hajdani nimbuszuk hullámait próbálják újra és újra meglovagolni, csak és kizárólag a borsos gázsira ácsingózva…

De vajon felróhatjuk-e a magyar könnyűzene nagy öregjeinek, hogy sok évtizedes, rendkívüli pályafutást magukénak tudva, a 46–48 ezer forintos nyugdíjukat szívesen egészítik ki azzal az eszközzel, amely nélkül talán már élni sem tudnának, a zenével?!

Márpedig augusztus 4-én, a nyírágói vigadalom színpadán, nem egy pénzéhes, unott alakot láttunk és hallottunk, hanem egy őszinte és hiteles művészt, aki félszáz év után is ugyanolyan átéléssel közvetíti a dalokat, miközben mesél…

…reméljük, még sokáig!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.