2018. október 17., 12:30

Kezdődnek a XVI. Győry Dezső Kulturális Napok

A Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya 16. alkalommal rendezi meg a Győry Dezső Kulturális Napokat, melynek nyitórendezvényére - Szvorák Katalin és Kudlik Júlia előadóestjére - szerdán 18.00 órától kerül sor.

gyory-dezso_-varoskert-foto-rimava-sk.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

"Annak idején azért jött létre ez az őszi rendezvénysorozat, hogy  Rimaszombat szülöttének, Győry Dezsőnek neve is megmaradjon a köztudatban. Mert Tompa Mihály és Blaha Lujza mellett kissé el van felejtve Győry Dezső - árulta el Povinsky Elvira szervező, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkára.

A programsorozat ugyan kapott támogatást a Kisebbségi Kulturális Alaptól, de kisebb mértékben mint a korábbi években, így színházi előadás idén nem szerepel a kínálatban. "A nagyközönségnek most tulajdonképpen csak  Szvorák Katalin és Kudlik Júlia előadóestje szól, a többi program pedig az alap- illetve középiskolás tanulóknak" - tudtuk meg a főszervezőtől.

Október 17-én a rimaszombati Városi Művelődési központ gömbtermébe a Magyar Televízió Örökös Tagjának, Kudlik Júliának és a Kossuth-díjas énekművésznek, Szvorák Katalinnak Szeretettel című előadóestjére várják a közönséget. Olyan műsort állítottak össze, ahol saját gondolatok hangzanak el a szeretetről egyházi és világi megközelítésben és ehhez kapcsolódnak az énekek. Az est végén pedig megvásárolható lesz a közös lemez, amit az előadók a helyszínen dedikálnak.

A programsorozat további, évről-évre ismétlődő része a mesedélelőtt, melyet minden évben máshol, más alapiskolában valósítanak meg. Ez főként alsó tagozatos gyerekeknek szól, idén a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában kerül rá sor. A mesematinén többnyire azok a járási báb- és színjátszócsoportok lépnek fel, akik a Duna Menti Tavaszon, a gyermek bábcsoportok és színjátszók országos fesztiválján is sikeresen szerepeltek. Ez alkalommal a feledi Meseláda Bábcsoport és a bátkai Huncutkák Színjátszócsoport, valamint a  IX. Ipolyi Arnold Országos Verseny mesemondói próbálják meg elbűvölni a gyerekeket.

Az idei Mátyás király-emlékév jegyében az alapiskolások számára tematikus műveltségi vetélkedőt szerveznek, a középiskolások pedig a Gaudium Régizene Együttes jóvoltából a reneszánsz kor zenéjéből kapnak ízelítőt.

Továbbá ennek a rendezvénysorozatnak keretében valósul meg a  "Dobré slovo" – regionális szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny, mely a magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák diákjainak szól, s amelyet minden éven a Bátkai Alapiskola épületében tartanak meg. Hagyományosan ezzel a rendezvénnyel zárulnak a Győry Dezső Kulturális Napok - összegezte Povinsky Elvira.

A programsorozat társszervezői a Gömör-Kishonti Művelődési Központ, a Tompa Mihály Alapiskola, a Bátkai Alapiskola és a Rimaszombati Városi Művelődési Központ.

 

gyory-dezso_-varoskert-foto-rimava-sk.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.