Izgalmas zenés-táncos produkciók a 6. Fonográf Fesztiválon

hirek.sk 2017. november 14., 08:50
KOMÁROM. Lakatos Róbert brácsaművész, a Kassai Thália Színház zenei vezetője Farkas Józseffel, a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny producerével együtt november 24-26-án hatodszor rendezi meg a Tiszti Pavilon dísztermében és a Révben – a Magyar Kultúra Házában felváltva zajló, javarészt zenei csemegéket bemutató fesztivált, amelynek portálunk is médiapartnere.

Az élvonalbeli magyar zenészek és ifjú tehetségek fellépésének is helyet adó háromnapos rendezvény a Hagyományok Háza szakmai partnerségével, illetve a szlovák kormányhivatal, Komárom város, Nyitra megye és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Pénteken a Szeder és a Pósfa Zenekar muzsikál

„Ahogy az a korábbi években is volt, úgy a 6. Fonográf Fesztiválon is elsődleges célunk, hogy sokféle igényt kielégítő, színvonalas kulturális produkciókkal szórakoztassuk a komáromi és a távolabbról városunkba érkező közönséget. A különféle korosztálynak szánt koncertek, táncházak és gyermekműsorok a hagyományokhoz híven idén is felváltva a Rév-Magyar Kultúra Házában és az ahhoz közeli Tiszti Pavilon dísztermében zajlanak majd“ – mondta el a Hírek.sk-nak a Fonográf Fesztivál főszervezője.

Bár az eddigi fesztiváljaik mindig vagy folklórműsorral, avagy színházi előadással kezdődtek, idén rendhagyó nyitányt iktattak be.

„November 24-én, pénteken 19 órától a Rév-Magyar Kultúra Házában a nagyon tehetséges, feltörekvő ifjú, magyarországi tehetség, Szeder-Szabó Krisztina Szeder elnevezésű zenekarával (további tagjai: Szabó Árpád – hegedű, Gyányi Marcell – nagybőgő és basszusgitár, Kovács Miklós – dob) mutatkozik be a felvidéki hallgatóságnak. Megelőlegezem a bizalmat a gítáros-énekes-dalszerző lánynak, hogy ő hamarosan élvonalbeli előadó lesz majd az anyaországban. Dalait már jelenleg is több mint félmillióan, többnyire fiatalok hallgatják a YouTube videómegosztón. Műfajilag szinte behatárolhatatlan a játéka: jazzes-folkos-sanzonos popzenét játszik sajátos stílusban“ – hangzott az első fellépő bemutatása.

Aznap a 21 órától ugyancsak a Révben kezdődő táncházban a közkedvelt gellei Pósfa Zenekar (tagjai: Iván Péter – prímás, Iván Zoltán – klarinét, Iván András – brácsa, Álló István – nagybőgő) a komáromi Lakatos Áron (hegedű) közreműködésével húzza majd a talpalávalót.

„Örvendetes, hogy a fiatalokból álló banda nemrég egy magyarbődi csárdást remekül játszva bejutott a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny 5. évadának elődöntőjébe. Érdemes szurkolni a nagyon tehetséges csapatnak, amely fesztiválunkon addig játszik majd, amíg a jelenlevőknek kedvük és erejük lesz ropni a táncot“ – jegyezte meg Lakatos Róbert a másik vonzó pénteki műsor kapcsán.

Szombaton Szalóki Áginak és a Bazseva Zenekarnak tapsolhatunk

Másnap 19 órától a Tiszti Pavilon dísztermében Szalóki Ági, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész és dalszerző héttagú zenekarával szórakoztatja majd a közönséget. „Róla köztudott, hogy bátor zenei kísérleteivel, a népdalok és a dzsessz „házasításával” arat folyamatosan nagy sikert. Bizonyára újabb fergeteges koncerttel örvendeztei majd meg a közönséget“.

Azt követően 21 órától a szintén budapesti Bazseva Zenekar koncertje és kifulladásig tartó táncháza várja az érdeklődőket a Révbe.

„Bazseválni annyit jelent, mint muzsikálni. A Bazseva Zenekar 2013 januárjában alakult fiatal népzenészek összefogásával, akik célul tűzték ki a Kárpát-medence hagyományos népzenéjének autentikus és egyben professzionális megszólaltatását. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy a magyar népzene nem ment ki a divatból, s annak vitathatatlanul létjogosultsága van a városokban is. Prímásukról, Nyitrai Tamás hegedűsről tudni kell, hogy ő a Magyar Állami Népi Együttes egyik prímása is. A zenekar további tagjai Paár Julianna (ének), Horváth Sára (ének), Szabó Dániel (cimbalom), Papp Endre (brácsa) és Bognár András (bőgő)” – mondta el az együttesről és prímásukról Lakatos Róbert.

A zárónapi gyermekmatinét az Esszencia Magyar Küvéje követi

Vasárnap délelőtt 10-től 12 óráig a fesztivál keretében, a Villa Camarum Polgári Társulás önkénteseivel együtt gyermekmatinét tartanak a Tiszti Pavilon dísztermében, ahol a kézműves foglalkozásokon és különféle játékokon kívül a kicsiket és a nagyokat Gémesi Zoltán táncos és Lakatos Róbert közreműködésével gyermetáncház is várja.  

A 6. Fonográf Fesztivál záróakkordjaként aznap 16 órától ugyancsak a Tiszti Pavilon dísztermében lesz látható-hallható a Magyar Küvé című, borkóstolóval egybekötött zenés-táncos Esszencia-produkció.  

„Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hiszen célja nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazz műfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel. Igazi kuriózumként az együttes a három különböző zenei stílus ötvözetét újszerű hangzásvilágban megalkotott örömzenén keresztül tárja a közönség elé. Koncertjeik során a Kárpát-medence különböző nemzeteinek autentikus népzenéjét kiegészítve megszólalhatnak részletek többek közt Bach vagy Bartók zeneműveiből, s mindehhez a fűszert a népzene alapú jazz adja. Az Esszencia koncertjeinek különleges atmoszférája van. Zenéjük elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít...“ – olvasható a zenekarról a Zeneakadémia Koncertközpont oldalán található méltatásban.

„Esszencia zenekarunk három évvel ezelőtt alakult. Annak előzöngéjeként elmondanám, hogy korábban írtam egy komolyzene, népzene és jazz találkozásának helyet adó dalt a Csík Zenekarnak. Majd elbeszélgettünk arról, hogy ezt az irányvonalat tovább kellene vinnünk, s meghívtuk magunk közé pár további muzsikus barátunkat, akikkel együtt létrehoztuk az Esszencia együttest. Jelenleg készítjük az Elindultunk a nagy útra című első lemezünket, amelynek a nagyszabású bemutatóját december 29-én 19.30 órától a budapesti Zeneakadémia Nagytermében tartjuk“ – magyarázta Lakatos Róbert.

A Fonográf Fesztiválon azonban nem a CD anyagával mutatkoznak be, ahelyett a borról szóló Magyar Küvé kerül majd terítékre. „A komáromi fellépésünk egy tízhetes koncertsorozatunk záróakkordja lesz, amellyel körbejártuk a magyarországi történelmi borvidékeket. Ebben a zenés-táncos produkciónkban Farkas Dénes műsorvezető, a Nemzeti Színház művésze árul majd el ezt-azt a borról, közben pedig megszólalnak az egyes borvidékekre jellemző zenék, Horváth Marika és Gémesi Zoltán, a Szőttes két tagja pedig tánccal színesíti az előadást. A zenekarban velem (klasszikus brácsa, hegedű) együtt Csík János (népi hegedű, ének), Kacsó Hanga Borbála (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Kováts Gergő (szaxofon, klarinét, fuvola), Kunos Tamás (népi brácsa), Bognár András (nagybőgő) zenél. Azután pedig a jelenlevő Bott Frigyes felvidéki borász boraiból kap kóstolót a közönség“ – mondta el a különlegesnek ígérkező produkció részleteit a főszervező.

Potta Géza prímásról korábban Abaújszinán emlékeztek meg

Portálunk kérdésére, hogy idén is sor kerül-e a Fonográf Fesztiválok keretében időnként megrendezendő Potta Géza Prímásversenyre, Lakatos Róbert elmondta, mivel nemrég Kecskeméten rendeztek prímásversenyt, ezért úgy döntöttek, hogy újabb érdeklődők hiányában most Komáromban nem tartják meg a prímásversenyt. Potta Géza prímás (1933-2008) egy Kassához közeli községben, Abaújszinán élt. A hagyományos muzsika egyik meghatározó egyénisége volt, akinek a zenéjét mindmáig nagyon sokan játsszák. "Én is rengeteget tanultam tőle, miközben vele muzsikálhattam. Prímásként egy lenyűgöző jelenségnek számított a színpadon, aki a koncerteken azonnal a figyelem központjába került. Róla két héttel ezelőtt a szülőfalujában sok zenész közreműködésével megtartott nagyszabású koncerttel emlékeztünk meg“.

A 6. Fonográf Fesztivál műsorai közül a Pósfa Zenekar és a Bazseva Zenekar koncerje, illetve táncháza, továbbá a gyermekmatiné ingyenes. A Szeder, Szalóki Ági és az Esszencia produkciójára pedig már vásárolhatók belépőjegyek a komáromi városi művelődési központban, illetve a 035/77 13 550-es telefonszámon.        

0 HOZZÁSZÓLÁS