Ismét magyar dalok zengtek Kassán

Fábián Gergő 2018. szeptember 10., 16:29

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg szeptember második vasárnapján a Magyar dal napját Kassán. A számos érdeklődőt vonzó rendezvénynek a Rodostói ház udvara adott otthont.

Fotó: Fábián Gergő

A kassai Csemadok és a Kikelet Ifjúsági Közösség szervezésében megvalósult esemény megnyitóján Köteles Szabolcs, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke elmondta, nyolc évvel ezelőtt azért döntöttek egy ilyen rendezvény megszervezése mellett, hogy a város lakótelepein szétszórva élő magyarok összejöhessenek, jól érezhessék magukat együtt. „Nekünk itt együtt kell élnünk. Ez a mi sorsunk. Remélem, a mai programmal is sikerül lehetővé tenni, hogy jól érezzük magunkat” – fogalmazott.

Fotó: Fábián Gergő

A Rodostói házhoz ellátogatók elsőként a Buzitai Citerazenekar játékát élvezhették, majd a Csemadok mellett működő Őszirózsa hagyományőrző énekcsoport lépett színpadra. Ezt követően Tóbisz Titusz tenor operaénekes és Tóbisz Tinelli Tamás énekes, gitáros előadóművész, a Misztrál zenekar egyik alapító tagja lépett fel, majd a GolDDies Szwingatlanügynökség következett. A rockzene kedvelői sem búsulhattak, hisz az alsólánci retROCK és a miskolci Önkontroll játszott kedvükre való muzsikát. A rendezvényt a Gablyasz Band zárta Charlie Projekt nevű produkciójukkal.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

Köteles Szabolcs lapunknak nyilatkozva rámutatott, ha az abszolút számokat nézzük, Kassán viszonylag sok magyar él, a hivatalos népszámlálási adatok szerint közel hétezren, ugyanakkor a város 240 ezres összlakossághoz képest ez nem éri el a három százalékot. „Ha megnézzük, hogy hány magyar diák jár ide tanulni és hány munkás dolgozni, tulajdonképp 10 és 20 ezer között van a magyarok száma Kassán. Viszont mivel nagyvárosról van szó, szét vannak szórva. Ezért fontos tartani olyan napokat, rendezvényeket, amikor az embereknek lehetőségük van összejönni. Ez egy ideológiamentes rendezvény. Csak egy célja van, hogy jól érezzük magunkat, beszélgessünk, megismerjük egymást. Ez ugyanis egy nagy probléma, a városban viszonylag kevés lehetőség van arra, hogy a magyar emberek megismerhessék egymást” – húzta alá.

Fotó: Fábián Gergő

Oltman Lívia, a Csemadok Kassai Városi Választmányának titkára elmondta, a Magyar dal napja Presser Gábor ötlete nyomán életre hívott zenei rendezvény, amit először 2008-ban rendeztek meg, s az évek folyamán Kassa volt az egyik a kevés külhoni helyszín közül. „Mi folytatjuk ezt a hagyományt, és szeretnénk a jövőben is” – hangsúlyozta hozzátéve, a jelenlegi keretek túllépésétől sem zárkóznak el. „A jövőben szeretnénk egy kicsit felpörgetni ezt az egészet. Nem mondom, hogy fesztiválszintre, mert az talán túl merész terv lenne, de bővíteni szeretnénk a rendezvényt” – jegyezte meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS