2022. november 26., 17:38

Íme a versenyzők névsora, akik bejutottak a Virtuózok V4+ idei évadába

Megszületett a Virtuózok V4+ idei évadának versenyzői névsora, minden résztvevő országban - Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában - döntöttek a továbbjutókról.

Virtuózok V4+
Fotó: Facebook / Virtuózok

Az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató új évadában a múlt heti best of adás után a Miklósa Erika, Balázs János, Batta András, Bogányi Gergely, Káel Norbert és Keller András alkotta zsűri döntése alapján kiderült, hogy a válogatóba került negyven tehetség közül ki az a négy magyar, akik a nemzetközi színtéren is megmérettethetik magukat, valamint a lengyel, cseh, szlovák és szlovén mezőny is kirajzolódott - olvasható a közleményben.

Mint írják, a Virtuózokban az új indulók között

olyan tehetségek is feltűntek, akik már ismerősek lehettek a nézőknek, hiszen a korábbi évadokban is megmutatták magukat.

A tájékoztatás szerint határokon átívelő nemzetközi produkció is képernyőre került három ország három korábbi zsűritagjával, valamint magyar, cseh és szerb ifjú virtuózokkal. Alicja Wegorzewska lengyel operaénekesnő, Petar Culic horvát gitárművész, Peter Valentovič szlovák zongoraművész-karmester, Martin Šulc cseh harmonikaművész, Kristina Vasic szerb szaxofonos, valamint a Schwartz Zoltán, Sándor Zoltán, Sárközi Ádám, Bánkövi Bence alkotta magyar vonósnégyes egy legendás spanyol operát keltett életre a Visegrádi V4+ színpadán a táncos múltú műsorvezető, Ida Nowakowska közreműködésével.

A Virtuózok V4+ válogató adásában minden résztvevő országból - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia - megszületett a döntés, hogy kik a továbbjutók, azaz kialakult a TOP20-as mezőny.

Négy tehetség - Schmalzl Ella, Csőke Klára, Gyarmati Lili és Sárközi Ádám - bár nem került be a műsorba, de különdíjat kapott, mert a zsűri kimagaslónak értékelte a teljesítményüket. Emellett pedig a hagyományokhoz hűen a Kis Virtuózok Alapítvány nevében Plácido Domingo Jr. és Peller Mariann átadta a legjobb zenetanároknak járó díjat Eckhardt Gábornak és Berle Sanford Rosenbergnek.

A következő hetekben három nemzetközi adással jelentkezik a komolyzenei tehetségkutató;

öt ország hét tévécsatornáján mintegy 70 millió ember ismerheti meg Magyarország és a régió zenei hagyományait. Idén első ízben a klasszikus zene képviselői mellett a nemzetközi zeneipar emblematikus szereplői is helyet foglalnak a nemzetközi zsűriben: Hauser (Stjepan Hauser), Harvey Goldsmith, Pablo Sainz Villegas, Steven Mercurio, valamint a döntőben Plácido Domingo - írják.

Magyarországról Dávid Roland Mózes (zongora), Somogyi Levente (szaxofon), Bogáthy Benedek (marimba), valamint Liu Yinuo Szofi (zongora) került a válogatóba a zsűri döntése értelmében - közölték a műsor szervezői szombaton az MTI-vel.

Csehországból Katerina Svecová (hegedű), Roman Cervinka (hegedű), Ondrej Toman (klarinét), Richard Kollert (hegedű; Szlovákiából pedig Nina Bočkajová (hegedű), Mário Gecašek (harmonika), Klára Valentovičová (furulya), valamint Kamil Kulich (zongora) került a válogatóba.

Lengyelországból Malgorzata Cieszko (oboa), Pawel Libront (klarinét), Maciej Kasperek (fuvola) és Józef Wajdzik (harmonika); Szlovéniából pedig Julija Cante (zongora), Patricija Avsic (hegedű), Evelin Greblo (hárfa), valamint Maksim Gal Sehic (szaxofon) versenyezhet tovább a komolyzenei tehetségkutató új évadában.

A Virtuózok V4+ péntekenként 20 óra 45 perctől látható a Duna csatornán

- áll az összegzésben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.