2023. október 25., 09:29

Ifj. Sárközy Lajos cigányprímás számára írt versenymű premierje lesz a Zeneakadémián

Ifj. Sárközy Lajos cigányprímás számára írt versenymű premierjét hallhatja a közönség a Danubia Zenekar zeneakadémiai sorozatának csütörtöki koncertjén.

Ifj. Sárközy Lajos
Ifj. Sárközy Lajos
Fotó: mediaklikk.hu

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a sokoldalúság és a határtalan tehetség koncertje lesz csütörtök este a Zeneakadémián, ahol ifj. Sárközy Lajos felcsillantja a gyönyörű hegedűhang, a cigányzenészek őserejének és elképesztő virtuozitásának minden árnyalatát".

Ravel klasszikusa mellett egy ősbemutató is alkalmat ad neki erre: Ott Rezső kimondottan ifj. Sárközy Lajos számára írt virtuóz versenyműve igazi kuriózum a műfajban - áll a koncert ismertetőjében.

A közlemény szerint a Danubia Zenekar idei évadának egyik legkülönlegesebb eseménye lesz az október 26-i koncert, hiszen a bécsi keringő, a magyar cigányzene, a kortárs klasszikus zene ötvöződik a művekben.

Mint írják, a koncert nyitódarabja Korngold Straussianája, amelyet ifj. Johann Strauss, a keringőkirály szerzeményei ihlettek. Ezt követi Ravel Tzigane című műve, amely nagy teret ad a hegedűs szólistáknak, igazi virtuozitást igénylő darab. A szünet után Dohnányi Ernő háromtételes Szvit zenekarra című művét adja elő a Danubia Zenekar Bogányi Tibor vezényletével.

A közleményben kiemelik, hogy Ott Rezső Cigányprímás versenyműve - Stilizált fantázia szólóhegedűre és szimfonikus zenekarra három tételben elnevezésű alkotását - amelyet a szerző ifj. Sárközy Lajos számára komponált - most először hallhatja a közönség.

Ott Rezsőt idézik, aki elmondta, hogy ifj. Sárközy Lajossal először tíz éve találkozott, már akkor lenyűgözte a prímás virtuozitása és könnyed zeneisége. Együttműködésük azóta több sikeres produkcióban öltött testet, a prímás legutóbb a Danubia Zenekar által megrendelt Kivilágos virradatig nótacsokor-szvitjében lépett a közönség elé.

Elmondta: Hámori Máté, a Danubia Zenekar művészeti vezetőjének felkérésére készült ez a cigányprímás-hegedűverseny is. A háromtételes stilizált versenymű ifj. Sárközy Lajos prímás tehetségére épül, a szólista anyagában megírt, illetve improvizatív anyagok váltják egymást.

A darab esztétikája a magyarországi cigányzenei kultúrán alapul, bár néhol-néhol megjelennek saját szerzői stílusjegyeim is, más helyütt pedig egy-két kortárszenei elem, dzsesszes harmónia igyekszik színesíteni a mű csárdás-nótás alaphangulatát - mondta a műről Ott Rezső.

A közleményben ifj. Sárközy Lajost is idézik, aki a darabról elmondta: magyar klasszikus mű, mégis megvan benne a gazdag magyar-cigány zenei kultúra. "A szerző személye és a nekem írt darab mellett azért is különleges számomra is ez a koncert, mert a Danubia Zenekarral mindig hatalmas élmény együtt muzsikálni" - emelte ki.

A 19 óra 30 perckor kezdődő koncert előtt, 17 óra 45 perctől az érdeklődők részt vehetnek Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus előadásán is, amelyen bemutatja a művek közötti összefüggéseket, a műsor összeállításának szempontjait.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.