Házy Erzsébet utódait keresték Érsekújvárott

2019. szeptember 23., 10:35
Múzsa

A pozsonyi születésű Házy Erzsébet – Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes- és Kiváló művész – tiszteletére szervezett Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt születésének 90. évfordulójához közeli időpontban, szeptember 20-21-22-én szervezték meg már negyedik alkalommal. Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend elnöke által megálmodott énekverseny, már hagyományosan, a jó hangú énekeseiről ismert Érsekújvár városában talált otthonra, mely az esemény társszervezője.

Házy Erzsébet az opera és az operett műfajban nemzetközileg is ismert és elismert művész volt. Lemezt készített vele többek között a Sony Music és a Philips világhírű cég is. Rendkívül sikeresen képviselte hazáját a határokon túl is, Európa majdnem minden országában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is fellépett. Az énekverseny megszervezésével emléke és művészete előtt tisztelegnek a szervezők és a versenyzők.

A „magyar Callas”

„Milyen volt szőkesége, nem tudom már…,/Milyen volt hangja selyme, sem tudom már…”, rémlik fel Juhász Gyula költőnk verse, de nagyon sok ember emlékezetében még ma is elevenen él az operaszínpadok egykor ünnepelt sztárja. Alakját felidézhetjük a róla készült fotókról, a televíziós felvételekről, felfedezhetjük a televízió által már csak ritkán műsorra tűzött filmekben, hanglemezeken. Mindörökre megmaradt attraktív megjelenésű dívának, „szőke bombázónak”, az opera és operett csillagának.

Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma

A gáláns megjelenésű, szinte tökéletes alkatú nő muzikalitása átsütött minden jelmezen.

A barátai és kollégái által csak Böbének becézett énekesnő született díva volt, Maria Callaséhoz hasonló sorssal, nem véletlenül kapta a „magyar Callas” jelzőt. A legmagasabb átéléssel elevenítette meg az operairodalom szenvedélytől fűtött nőalakjait. Sugárzó szépségéhez fényes hang, pompás énektechnika, ösztönös színpadi érzék, pajkos játékosság társult.

Az ő utódját keresik a szervezők most már évente.

A Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny három kategóriában folyik, hisz Házy Erzsébet mindhárom műfajban – opera, operett és musical – jeleskedett. A megmérettetésre 16 éves kortól lehet jelentkezni, s az idén is nagyon szép számú nevezés érkezett, összesen 54 mérették meg magukat. A válogatóból közel 30 fő jutott tovább az elődöntőbe, majd a szombati elődöntő zsűrije 16 versenyzőt látott esélyesnek a döntőbe jutásra.A hazai pályán működő énekeseknek egyáltalán nem kell szégyenkezniük, kitűnő eredménnyel szerepeltek.

Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma

A döntő zsűrijének összetétele az idei versenyen: Kiss-B. Attila Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára, Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, Nagy Ibolya énekesnő-színésznő, felelős szerkesztő-műsorvezető Túl az Óperencián Dankó Csatornaigazgatóság, Klein Ottokár, a zsűri elnöke, operaénekes, Érsekújvár polgármestere, Kürthy András operarendező, Ruzitska József-díjas (Kolozsvár), Az opera értéke-díj kitüntetettje, a Magyar Állami Operaház volt műsorigazgatója, a Virginia Zeani Fesztivál rendezője, Peller Károly színművész-énekes, a Budapesti Operettszínház tagja, Domahidy László operaénekes, Európa Hangja – díjas, Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, főszervező. Ma már tényleg nemzetközinek nevezhető a verseny, hisz Ausztriából, Magyarországról és Szlovákiából is voltak jelentkezők. 

Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma

A döntő elején Csenger Tibor, Nyitra megye önkormányzatának alelnöke, valamint Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A nagyon tehetséges énekesek közül nehéz volt a választás, de végül megszületett a döntés arról, kik azok, akik hangi adottságaikkal valóban megközelítik a névadóról elnevezett versenyt. A verseny eredménye a következőképpen alakult:

Opera

1.    Eva Bodorová (SK) – Verdi: Szicíliai vecsernye

2.    Veronika Bilová (SK) – Gounod: Ékszerária

3.    Németh-Nagy Johanna (HU) – Mozart: Figaró házassága – Susanna áriája

Operett

1.    Veronika Bilová (SK) – Kálmán Imre: Marica grófnő – Marica belépője

2.    Szeleczki Artúr Norbert (HU) – Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő

3.    Iona Mitu (Ausztria) – Kálmán Imre: Csárdáskirálynő MEGOSZTOTT HELYEZÉS

4.     Haraszti Elvíra és Kovács Szilárd (hu)

Musical

Első helyet nem osztottak ki.

2.    Szondi Tamás (HU) – Wildhorn: Jekyll és Hyde – Párbaj

3.    Pap Viktória Dorottya (HU) – Lévay-Kuncze: Elisabeth – Az már nem én lennék

Máris kezdődik a mesterkurzus

A pénz- és tárgyi jutalmakon kívül a fődíj egy Mesterkurzus a 9 helyezett részére Kehidakustányban - a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotelben szeptember 23-24-25-én, melyet a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatása tett lehetővé.

Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma

A Pátria Rádió és a versenyt szervező Szlovákiai Civil Becsületrend PT a verseny döntőseinek és vendégeinek – Clementis Tamás és Klein Ottokár – nyilvános koncertfelvételt szervez, melyre október 5-én, szombaton kerül sor a Szlovák Rádió 2. stúdiójában, 17:00 órai kezdettel. A belépés díjtalan, de a Ticketportál oldalán lehet regisztrálni a jegyeket.

Az énekversenynek helyet adó érsekújvári kultúrház előcsarnokában a versenyzők és kísérőik, az oda látogató közönség megtekinthetett egy kiállítást is AZ EZERARCÚ DÍVÁRÓL- Házy Erzsébetről.

Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma

Egyetlen versenyző sem távozott ajándék nélkül, hisz a regisztrációnál mindenki kapott egy esztétikus kottahordó táskát, rajta az énekverseny logójával és támogatóival.