2019. szeptember 23., 10:35

Házy Erzsébet utódait keresték Érsekújvárott

A pozsonyi születésű Házy Erzsébet – Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes- és Kiváló művész – tiszteletére szervezett Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt születésének 90. évfordulójához közeli időpontban, szeptember 20-21-22-én szervezték meg már negyedik alkalommal. Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend elnöke által megálmodott énekverseny, már hagyományosan, a jó hangú énekeseiről ismert Érsekújvár városában talált otthonra, mely az esemény társszervezője.

Házy-énekverseny
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma

Házy Erzsébet az opera és az operett műfajban nemzetközileg is ismert és elismert művész volt. Lemezt készített vele többek között a Sony Music és a Philips világhírű cég is. Rendkívül sikeresen képviselte hazáját a határokon túl is, Európa majdnem minden országában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is fellépett. Az énekverseny megszervezésével emléke és művészete előtt tisztelegnek a szervezők és a versenyzők.

A „magyar Callas”

„Milyen volt szőkesége, nem tudom már…,/Milyen volt hangja selyme, sem tudom már…”, rémlik fel Juhász Gyula költőnk verse, de nagyon sok ember emlékezetében még ma is elevenen él az operaszínpadok egykor ünnepelt sztárja. Alakját felidézhetjük a róla készült fotókról, a televíziós felvételekről, felfedezhetjük a televízió által már csak ritkán műsorra tűzött filmekben, hanglemezeken. Mindörökre megmaradt attraktív megjelenésű dívának, „szőke bombázónak”, az opera és operett csillagának.

Fotó:  Hideghéthy/Felvidék.ma

A gáláns megjelenésű, szinte tökéletes alkatú nő muzikalitása átsütött minden jelmezen.

A barátai és kollégái által csak Böbének becézett énekesnő született díva volt, Maria Callaséhoz hasonló sorssal, nem véletlenül kapta a „magyar Callas” jelzőt. A legmagasabb átéléssel elevenítette meg az operairodalom szenvedélytől fűtött nőalakjait. Sugárzó szépségéhez fényes hang, pompás énektechnika, ösztönös színpadi érzék, pajkos játékosság társult.

Az ő utódját keresik a szervezők most már évente.

A Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny három kategóriában folyik, hisz Házy Erzsébet mindhárom műfajban – opera, operett és musical – jeleskedett. A megmérettetésre 16 éves kortól lehet jelentkezni, s az idén is nagyon szép számú nevezés érkezett, összesen 54 mérették meg magukat. A válogatóból közel 30 fő jutott tovább az elődöntőbe, majd a szombati elődöntő zsűrije 16 versenyzőt látott esélyesnek a döntőbe jutásra.A hazai pályán működő énekeseknek egyáltalán nem kell szégyenkezniük, kitűnő eredménnyel szerepeltek.

Fotó:  Hideghéthy/Felvidék.ma

A döntő zsűrijének összetétele az idei versenyen: Kiss-B. Attila Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára, Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, Nagy Ibolya énekesnő-színésznő, felelős szerkesztő-műsorvezető Túl az Óperencián Dankó Csatornaigazgatóság, Klein Ottokár, a zsűri elnöke, operaénekes, Érsekújvár polgármestere, Kürthy András operarendező, Ruzitska József-díjas (Kolozsvár), Az opera értéke-díj kitüntetettje, a Magyar Állami Operaház volt műsorigazgatója, a Virginia Zeani Fesztivál rendezője, Peller Károly színművész-énekes, a Budapesti Operettszínház tagja, Domahidy László operaénekes, Európa Hangja – díjas, Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, főszervező. Ma már tényleg nemzetközinek nevezhető a verseny, hisz Ausztriából, Magyarországról és Szlovákiából is voltak jelentkezők. 

Fotó:  Hideghéthy/Felvidék.ma

A döntő elején Csenger Tibor, Nyitra megye önkormányzatának alelnöke, valamint Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A nagyon tehetséges énekesek közül nehéz volt a választás, de végül megszületett a döntés arról, kik azok, akik hangi adottságaikkal valóban megközelítik a névadóról elnevezett versenyt. A verseny eredménye a következőképpen alakult:

Opera

1.    Eva Bodorová (SK) – Verdi: Szicíliai vecsernye

2.    Veronika Bilová (SK) – Gounod: Ékszerária

3.    Németh-Nagy Johanna (HU) – Mozart: Figaró házassága – Susanna áriája

Operett

1.    Veronika Bilová (SK) – Kálmán Imre: Marica grófnő – Marica belépője

2.    Szeleczki Artúr Norbert (HU) – Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő

3.    Iona Mitu (Ausztria) – Kálmán Imre: Csárdáskirálynő MEGOSZTOTT HELYEZÉS

4.     Haraszti Elvíra és Kovács Szilárd (hu)

Musical

Első helyet nem osztottak ki.

2.    Szondi Tamás (HU) – Wildhorn: Jekyll és Hyde – Párbaj

3.    Pap Viktória Dorottya (HU) – Lévay-Kuncze: Elisabeth – Az már nem én lennék

Máris kezdődik a mesterkurzus

A pénz- és tárgyi jutalmakon kívül a fődíj egy Mesterkurzus a 9 helyezett részére Kehidakustányban - a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotelben szeptember 23-24-25-én, melyet a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatása tett lehetővé.

Fotó:  Hideghéthy/Felvidék.ma

A Pátria Rádió és a versenyt szervező Szlovákiai Civil Becsületrend PT a verseny döntőseinek és vendégeinek – Clementis Tamás és Klein Ottokár – nyilvános koncertfelvételt szervez, melyre október 5-én, szombaton kerül sor a Szlovák Rádió 2. stúdiójában, 17:00 órai kezdettel. A belépés díjtalan, de a Ticketportál oldalán lehet regisztrálni a jegyeket.

Az énekversenynek helyet adó érsekújvári kultúrház előcsarnokában a versenyzők és kísérőik, az oda látogató közönség megtekinthetett egy kiállítást is AZ EZERARCÚ DÍVÁRÓL- Házy Erzsébetről.

Fotó:  Hideghéthy/Felvidék.ma

Egyetlen versenyző sem távozott ajándék nélkül, hisz a regisztrációnál mindenki kapott egy esztétikus kottahordó táskát, rajta az énekverseny logójával és támogatóival.

Házy-énekverseny
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.