2020. november 23., 13:09

Harmónia a járvány idején

A Harmónia-díj a szlovákiai magyar zenei élet egyetlen szakmai elismerése kilencedik évfolyamába lépett. A díjátadó gálaest - mely először 2011-ben került megrendezésre Lábszky Olivér ötlete alapján - évekig vándorolt az országban, erősítve ezzel az elismerés országos jellegét. A szervezők azonban 2019-ben úgy döntöttek, a díjátadó ünnepség állandó helyszíne, otthona, főszervezője a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ lesz. 2020-ban új kuratórium alakult, mely néhány dologban megváltoztatta a korábbi hagyományokat, hogy ezzel is a szlovákiai magyar zenei élet rangját erősítsék.

2020 nyarán meg is kezdődtek az előkészületek a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Mivel a díjat ezentúl csak egy alkotó kaphatja meg minden évben, (ez azonban csak az utolsó pillanatban, a döntés napján derül majd ki) a Harmónia-díj kuratóriuma a 2020. július 7-i ülésén három jelöltet határozott meg, melyek közül a gála napján dönti el, ki kapja a 2020-as évben a díjat. A díjátadó gála kitűzött időpontja 2020. október 17-e volt, az októberi járványhelyzet miatt azonban a szervezők kénytelenek volt ezt a nagyszabású rendezvényt elhalasztani.

2020. december 5-én - az aktuális kormányrendelet értelmében - azonban lehetőség nyílik a Harmónia-díj ünnepélyes átadásának megvalósítására. A gálaműsorra 19.00 órai kezdettel kerül sor a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében, fellép a Rácz Cello Quartett, Szarka Gyula és zenekara, a Rév zenekar, a Dávid és a Jam Band formáció, valamint Ruszó Tibi. Jegyek elővételben a komáromi Egressy Béni VMK jegypénztárában kapható, valamint megvásárolhatók online a www.mskskomarno.sk oldalon.

A Harmónia-díj idei jelöltjeinek bemutatása november 19-én már elindult, a három jelöltről - Farkas Árpádról, Hodek Dávidról és Sárközi Pálról - egy rövid portréfilm készült, melyet az intézmény - valamint a Harmónia-díj weboldalán és Facebook oldalán tekinthetnek meg az érdeklődők.

Idén először arra is lehetőség nyílik, hogy a nézők szavazzanak kedvencükre. A három jelölt közül egy közönségdíjat kap. Egy online szavazás keretén belül adhatják majd le szavazatukat a Harmónia-díj weboldalán (www.harmoniadij.sk). A szavazók között a gálaest szervezői egy évre szóló bérletet sorsolnak ki az Egressy Béni Városi Művelődési Központ előadásaira.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.