2018. július 19., 11:35

Galántán is koncertet ad a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Július 25-én, este hat órától a galántai Szent István király plébániatemplomban ad majd világszínvonalú koncertet a Kodály-emlékév alkalmából megszervezett Nemzeti Ifjúsági Kórus. A nagynevű kórusnak van egy felvidéki tagja is, a frissen érettségizett Mórocz Virág.

nik5.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: NIK

A Kodály-emlékév alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezte meg a kórust, amelynek 63 tagja öt koncerten mutatkozik be a közönségnek az elkövetkező hetekben. A kórus fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta asszony.

A kétszeres túljelentkezés és a pályázók magas színvonalú képzettsége, tehetsége miatt nem volt könnyű dolga Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyoknak, amikor a jelentkezők által beküldött felvételek és a meghallgatások alapján kiválasztották a Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjait. A kórus a lehetséges maximális létszámmal lép majd fel a koncertturnén. A magyarországi fiatalok mellett kilenc határon túli énekes is tagja lett a kórusnak, képviselve a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság magyar nemzetiségű fiataljait.

Fotó:  NIK

A Felvidéket a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban frissen érettségizett Mórocz Virág képviseli. A 19 éves Virág Dunaszerdahelyen él, a vele készült interjúnkat a későbbiekben olvashatják.

A NIK (Nemzeti Ifjúsági Kórus) jól felkészült tagjai, valamint Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok július 16-tól egy hetes felkészítő kurzuson vesznek részt Kecskeméten. A táborban saját közlésük szerint nagyon jó a hangulat, csak énekelnek és énekelnek egész nap. A csapatnak részt vett a Kodály Művészeti Fesztivál nyitó hangversenyén is, hogy ne csak adják, hanem kapják is a kulturális élményt.

Fotó:  NIK

A közönség először július 23-án Keszthelyen, a Festetics Kastélyban hallhatja a kórust, amely ezt követően 24-én Bécsben, 25-én Galántán, 26-án Budapesten lép fel. Július 27-én a kecskeméti Kodály Fesztivált zárják koncertjükkel.

A hangverseny a nyár csúcseseménye lesz

Mézes Rudolf, a Csemadok nyugati regionális alelnöke portálunknak elmondta, Galántára minden évben elhoznak egy nagy horderejű eseményt, amely Kodályhoz kapcsolódik. „Mikor a Nemzeti Ifjúsági Kórus megalakult, nem volt kérdéses, hogy a koncertturné középső állomása Galánta legyen. Biztosan kijelenthető, hogy ez a hangverseny a nyár csúcseseménye lesz a városban. A műsor csodálatos, őszintén hiszem, hogy a meghívók kiküldésével egy ehhez méltó közönséget sikerül összehozni.”

Fotó:  NIK

A kórus repertoárjában Kodály Zoltán, Bella Máté, Kocsár Miklós, Vajda János, Felix Mendelsson-Bartholdy és Z. Randall Stroope művei szerepelnek. Ősbemutatóként hangzanak el Orbán György és Varga Judit kifejezetten a Nemzeti Ifjúsági Kórus számára komponált művei.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével jöhet létre.

nik5.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.