2019. október 31., 18:13

Fraktál mozgalom: "ha mi, zenészek nem teszünk magunkért, akkor nem fog változni a helyzet"

Egy szeptemberi zenei találkozóval indult el az a megmozdulás, ami a Fraktál Mozgalom nevet viseli. A szakmai összejövetelt szervező Kaszmán-Saróka Liliánát faggattuk a megmozdulásról, tapasztalatokról és jövőbeli tervekről.

Fraktál
Médialapozó
Fotó: Fraktál

Milyen céllal hívta életre a Fraktál Mozgalmat, s azon belül az első zenei találkozót?

A szlovákiai magyar zenei formációk és zenekarok egy többszörösen nehezített pályán haladnak. Szlovákiai magyar zenei piacról aligha beszélhetünk, a rendezvényszervezők nagy részének egy vakfolt a szlovákiai magyar zenekarok halmaza, a szakmai előrehaladás pedig nagyon nehézkes, sokan autodidakta módon próbálnak beletanulni a zeneipar fortélyaiba, illetve nincs egy olyan menedzsment vagy kulturális intézmény, mely pont az ilyen nehézségek túlszárnyalásában segítené a zenészeket. A nyár folyamán megerősödtem abban a gondolatomban, hogy ha mi, zenészek nem teszünk magunkért, akkor nem fog változni a helyzet. Így jött az első ötlet, hogy találkozzunk, s beszéljünk a fent említett témákról. A mozgalom nagyon gyerekcipőben jár, így egyelőre az az elsődleges cél, hogy időről időre meg tudjuk szervezni a Fraktál találkozóit.

Milyen visszhangja volt a FRAKTÁL – I. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozónak?

Nagyon jó társaság gyűlt össze a szeptemberi találkozón. Egy-egy szakmai előadáson, s azon kívül is olyan diskurzusok jöttek létre, melyekben nyíltan beszélhettünk azokról a nehézségekről, melyekkel zenészként találkozunk zenei munkásságunk során. Ennek a tapasztalatcserének szervezőként is nagyon örültem, hiszen a találkozó célját láttam megvalósulni: egy közösségként, egymással hasznos gondolatokat megosztva gazdagítottuk egymást.

Gazdag szakmai előadásokkal készültek a találkozóra. Milyen témákra rezonált a csapat leginkább?

Mivel minden zenész más-más helyzetből, más tapasztalatokkal érkezett, eléggé megoszlott, kinek melyik előadás volt a hasznos és gazdagító. Ami vitathatatlan, hogy Hegyi György humoros, de annál figyelemfelhívóbb, a dalok mibenlétéről szóló előadása felvillanyozta a társaságot. Úgy gondolom, hogy erről a témáról nem lehet eleget beszélni, hiszen annyi szempontból lehet megközelíteni a dal születését, a dal működését és hatását, hogy kimeríthetetlennek tűnő kút ez a kérdéskör.

Lesz folytatása a találkozóknak?

Igen, ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy az új ismeretségek, a tapasztalatcserék nagyon inspirálóak. A résztvevőkkel arra jutottunk, hogy ideális lenne, ha évente két alkalommal is meg tudnánk szervezni a találkozót, mert a szakmai eszmecsere és örömzenélés olyan tanulságokkal gyarapította a résztvevőket, amik használható ihletforrást is jelentenek a hétköznapokban. Jelenleg az a koncepció, hogy a tavaszi találkozó mindig más-más helyszínen lesz megszervezve, ahol a hazai zenészek lesznek a fogadó házigazdák, az őszi találkozók helye pedig Farnad marad, mivel az esetleges budapesti előadóknak is egy könnyen megközelíthető helyszínnek számít. Meglátjuk, hogy ez az elképzelés működőképes-e. Abban bízom, hogy a zenészek részéről az igény idővel még inkább erősödni fog.

A zenei mozgalomnak jelenleg van valamilyen fóruma?

Van egy szakmai Facebook-csoportunk, ahol lehetőség van a zenészeknek bármilyen zenével kapcsolatos témát megvitatni. Az ilyen virtuális csoportnak azonban az a hátránya, hogy nem tud kialakulni egy olyan személyes hangulat, mint ami egy találkozón tud létre jönni. Úgy látom, hogy egyelőre még alakul az, milyen témákban tartják érdemesnek a hozzászólást a csoport tagjai. Hiszem, hogy idővel ki tud alakulni egy olyan kommunikációs kultúra a szlovákiai magyar zenészek között, ami elsőként építő és jóindulatú.

Milyen út áll a mozgalom előtt? Mik a közeljövő tervei?

Az elkövetkező hónapokban egy próbatesztes, online mentorprogramot szeretnék indítani az olyan kezdő zenekaroknak, akiknek már van repertoárjuk, de még nem nagyon tudták megmutatni magukat a nagyérdemű előtt. Mindemellett lassan elkezdődik a tavaszi találkozó szervezése is, így a téli időszak izgalmas feladatokkal kecsegtet.

Fraktál
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.