Fiumében koncertezett a pelsőci Korona énekegyüttes - VIDEÓVAL

Fábián Gergő 2019. augusztus 22., 12:10

Horvátországba látogatott és az ottani magyarokkal együtt ünnepelte augusztus 20-át a pelsőci Korona énekegyüttes.

Az együttest a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége hívta meg még a múlt év decemberében, hogy együtt ünnepeljék meg Magyarország születésnapját. „A kapcsolat létrejöttét Jani Gabriella énektanárnak köszönhetjük, aki pár éve a családjával Horvátországba költözött, megismerkedett a fiumei magyarokkal. Viola Éva, Sheremet Sándor és Ágoston Gergely voltak azok, akikkel együtt fáradoztunk a találkozó megszervezésén. Július közepén kaptuk a sokkoló hírt, hogy elnökasszonyuk, Viola Éva váratlanul elhunyt. Sheremet Sándor és Zdenka Šibalin Klepac lett a kísérőnk, és legfőbb segítőnk. Ezúton is köszönjük odaadásukat és segítőkészségüket!” – mondta Tömöl Gabriella, a Korona énekegyüttes karnagya. 

Képgalériánk:

A pelsőci együttes augusztus 18-án hangversenyt adott az esti szent mise után a fiumei kapucinus templomban, amelynek csodás az akusztikája. „Közvetlen a tengerparton épült, így sokan éneklés közben ráláttak a tengerre. De a sósvíz más formában is jelen volt – a közönség megkönnyezte Kodály és Gárdonyi Zoltán műveit, meghatódva, a kórussal együtt énekelték a népdalokat. A koncert végén a magyarságukat makacsul őrzők, a magyarul ritkán megszólaló magyarok, a magyarul kicsit beszélő horvátok mind jöttek gratulálni, köszönetet mondani, átölelni, beszélgetni, közös fényképeket készíteni. Talán sokat adtunk, de még többet kaptunk!” – hangsúlyozta a karnagy.

 

A Korona énekegyüttes augusztus 15-20. között tartózkodott Horvátországban, az utazás első felét Čižići-ben töltötték felkészüléssel, csapatépítéssel, üdüléssel, majd Fiume történelmével is megismerkedtek.

Szeretnénk ápolni ezt a barátságot a horvátországi magyarokkal. Sok mindent nem tudtunk megismerni, megnézni, szeretnénk visszamenni hozzájuk. Szívesen fogadnánk őket nálunk is. Elhangzottak ötletek, lehetőségek, reméljük siker koronázza majd igyekvésünket”

– mondta Tömöl Gabriella, köszönetet mondva a támogatásért a KultMinor-nak, valamint Pelsőc és Gömörhorka községnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS