2022. június 24., 19:39

Felszabadult örömzenélés a Kobolddal – KÉPEKKEL

Néhány év kihagyás után idén újra színpadra állt a Kobold zenekar, és Pozsonyban fergeteges jubileumi nagykoncertet adott. Kivételes esemény volt abban a tekintetben is, hogy nemcsak a zenekar jelenlegi tagjai álltak színpadra, hanem az alapító tagok is. 

 

Kobold koncert
Galéria
+12 kép a galériában
A gyerekek nagyon élvezték a koncertet
Fotó: Dunajszky Éva

A 2008 nyarán alakult Kobold zenekar még 2018-ban szerette volna koncerttel megünnepelni 10 éves fennállását, a „főkolbold”, Balla Igor szerint azonban erre akkor nem kerülhetett sor. A Legyen öröm a zene c. pályázatnak, illetve a Petőfi Kulturális Ügynökség és az Emberi Erőforrások minisztériuma támogatásának köszönhetően azonban idén eljött erre is a lehetőség, és a koncert nagyot durrant. A több száz Duna utcai kisdiák a nézőtéren láthatóan rendkívül élvezte az örömzenélést, amelybe helyenként aktívan maguk is bekapcsolódtak.

Kobold koncert
Néhány Duna utcai énekes
Fotó:  Dunajszky Éva

De hogyan is érkeztek meg annak idején a koboldok Koboldiából ide, közénk?

– Jó néhány évvel ezelőtt az akkor még kicsi gyerekeimmel gyakran forgattuk Kövesdi Karcsi Manóház című kötetét. Aztán egyszer előkerült a gitár is, és elkezdtem nekik dallammal mondani a verseket, s amikor pár nap múlva újra elővettem a kötetet, és próbáltam volna felolvasni belőle nekik, azt mondták, apu, ne így, hanem énekelve – fogalmazott lapunknak a zenekar alapítója, Balla Igor hozzátéve, így születtek meg a dalok.

– Az első CD címe Manóház volt, s tulajdonképpen ennek az elkészülése után tudatosítottam, hogy ehhez kell egy zenekar is, és járhatjuk az országot. Hát így alakult meg 2008-ban a Kobold zenekar.

Kobold koncert
Fotó:  Tandel Eszter

A járványintézkedések miatti kétéves kihagyás nehéz volt a zenekar tagjai számára is, hiszen, ha egy előadóművész nem léphet a közönsége elé, az a legnagyobb gyötrelem számára, mondja Balla Igor. Szerencsére, most már szabad a móka, így több sikeres koncertet is megvalósíthattak az elmúlt időszakban Közép- és Nyugat-Szlovákiában, Siófokon pedig a Főtéren zenéltek. A popos zenét a ritmusos szövegekkel azonban nemcsak a gyerekek kedvelik, a nagyok ereiben is megmozdul a vér a fülbemászó dallamok hallatán.

 – Talán azért, mert a mi zenénk nem is csak gyerekzene, hanem inkább családi zene, amely a legkisebbektől az anyukákon, apukákon át a szupernagyiknak is szól – mondta a „főkobold”.

Balla Igor dalai kétféleképpen születnek, az egyik, amikor a vers olvasása közben, egyszer csak kibuggyan belőle, de van, hogy csak több hónapos ízlelgetés után születik meg a dallam. Kövesdi Károly játékos verseire azonban könnyen jött a zene, mondja, de vajon milyen érzés egy költőnek megzenésítve, a színpadon előadva hallani a verseit?

Kobold koncert
A társszerző, Kövesdi Károly is élvezte a koncertet
Fotó:  Dunajszky Éva

 – Egy nagy költő írta valahol, hogy a vers, amíg a könyvben van, addig papírkoporsóban fekszik, ilyenkor viszont kinyílik, mint a rózsa és él, azaz beteljesíti a küldetését – mondta a koncert után Kövesdi Károly, akinek több megzenésített verse is elhangzott a koncerten.

 – Nagyon hálás vagyok ezért, mert az országot többször is végigturnézva sok ezer gyerekhez jutottak el így a verseim – fűzte hozzá kollégánk. Azt mondja, felszabadultan hallgatta ő is a koncertet, s élvezte, hogy a gyerekek szeretik a verset és a zenét. Felszabadult jókedvből valóban nem volt hiány a koncerten, amit az őszinte gyerekközönség hangos tetszésnyilvánítása is jelzett: Jók vagytok, jók vagyunk!

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/25. számában.

 

Kobold koncert
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.