Eurovíziós Dalfesztivál - Wolf Kati bejutott a döntőbe

2011. május 11., 08:42
BUDAPEST. Wolf Kati bejutott az 56. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekesnő Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Geszti Péter Szerelem, miért múlsz? (What About My Dreams) című dalát adta elő a düsseldorfi fesztivál kedden este megrendezett első elődöntőjében, az Esprit Aréna ünneplő, táncoló közönsége előtt magyar-angol kevert nyelven.

Wolf Kati a 15. fellépőként énekelte el a magyar versenyszámot az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, amelyet az előzetes becslések szerint 120 millióan követtek figyelemmel a televíziós közvetítésnek köszönhetően nem csak Európában, de Új-Zélandon és Ausztráliában is.

Az énekesnő három táncművésszel - Makár István, Szentirmai Zsolt és Kiss Ernő táncművésszel, valamint Jármai Edit és Ambrus Rita háttérénekessel lépett az aréna körlakú színpadára. A koreográfiát Papp Tímea táncművész tervezte az előadáshoz, aki két éve Moszkvában Ádok Zoltán versenydalának táncosaként szerepelt.

Wolf Kati hernyóselyem azúrkék fellépőruháját Napsugar von Bittera divattervező készítette. Az énekesnő vállait szabadon hagyó ruhaköltemény nyakát LED-lámpával megvilágított bross emelte ki. A táncosok ugyancsak világító, futurisztikus jelmezt kaptak. A 35 esztendős énekesnő tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: ő énekelte 1981-ben a Vuk című rajzfilm főcímdalát, édesapja, Wolf Péter szerzeményét. Tanulmányait a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében végezte. Tavaly egy televíziós tehetségkutató versenyből ismerhette meg nevét az ország.

A magyar versenyszámot belső válogatáson választotta ki a Magyar Televízió az európai dalversenyre. A dal angol fordítása Johnny K. Palmer nevéhez fűződik, aki dalszövegíróként már több magyar előadónak írt számot.  A második elődöntőre, amelyben ismét 19 ország dala mutatkozik be, május 12-én, csütörtökön kerül sor, a döntőt pedig 14-én, szombaton rendezik meg.
A 43 ország részvételével zajló dalfesztivál döntőjébe mindkét elődöntőből tíz ország dala kerül be, további öt ország: a rendező Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és a fesztiválra 14 év után visszatérő Olaszország biztos döntős.

A Magyar Televízió által élőben közvetített első elődöntőből a magyar dalon kívül a szerb, az orosz, a svájci, a grúz, a finn, az izlandi, a litván, az arzerbajdzsáni és a görög versenyszám jutott tovább. A műsor német házigazdái a pontszámok alapján kialakult sorrendet nem fedték fel, hogy az ne befolyásolja majd a döntőt. A versenyszabályok szerint a fellépők a pontszámaik felét a zsűritől kapják, a másik felét pedig a nézők szavazatai alapján szerzik, de az egyes országok szavazói nem voksolhatnak a saját fellépőjükre. Idén a műsor kezdetétől lehetett szavazni telefonon vagy esemesben.

 A legjobb magyar helyezést eddig 1994-ben Bayer Friderika érte el, aki negyedik lett, a magyar indulók közül utoljára 2007-ben Rúzsa Magdi jutott be a dalfesztivál döntőjébe kilencedikként. Tavaly nem volt magyar szereplője a versenynek. A dalversenyt 1956-ban rendezték meg először, a fesztivál szervezője az európai közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége). Az évek során a győztesek közül később olyan világsztárok kerültek ki, mint az ABBA együttes, Cliff Richard, Ofra Haza vagy a svájci színekben induló kanadai Celine Dilon.

A fesztivált mindig az az ország rendezheti meg, amelynek dala előző évben győzött. Tavaly Oslóban a német Lena Satellite című száma bizonyult a legjobbnak. Az énekesnő - bár ez szokatlan a verseny történetében - idén ismét szerepel a Dalfesztiválon.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ    Az öröm pillanatai

 

Kövesse facebook oldalunkat is!